Biståndet och försvarsindustrin

Skriftlig fråga 2012/13:341 av Lillemets, Annika (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-03-04
Besvarad
2013-03-08
Svar anmält
2013-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga

2012/13:341 Biståndet och försvarsindustrin

av Annika Lillemets (MP)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Måndagen den 25 februari besökte biståndsminister Gunilla Carlsson Linköping. Syftet med besöket var att samtala med försvarsindustriföretaget Saab om hur företag kan vara en del av biståndsarbetet. En allt större del av det svenska biståndet fördelas via det privata näringslivet och riskkapitalbolag, i stället för via myndigheter, internationella organ och civila aktörer.

Att investeringar och företag är viktiga element för fattigdomsbekämpning och utveckling råder det inga tvivel om, men frågan är vilka insatser som ska finansieras med biståndsmedel. Studier av de första decenniernas bistånd, som var bundet till svenska näringslivsintressen, visade en brist på effektivitet. Bristen på transparens hotar också biståndets legitimitet.

Biståndsministern vill nu utveckla biståndspolitiken. Det vore olyckligt om detta skulle öppna för att försvarsindustrin kan komma in i biståndet. Denna försvarsindustri producerar en mängd olika produkter och tjänster, många av rent militär natur, andra med halvmilitära eller civila användningsområden.

Hittills har det varit vattentäta skott mellan biståndet och försvarsindustrin. Det är med stor oro som Miljöpartiet ser biståndsministerns invit till försvarsindustrin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon avser att fortsatt hålla skarpa linjer mellan biståndet och försvarsindustrin.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:341 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 8 mars

Svar på frågorna

2012/13:341 Biståndet och försvarsindustrin

2012/13:342 Östergötland som testregion för ett effektivare bistånd

Statsrådet Gunilla Carlsson

Annika Lillemets har frågat mig om jag avser att fortsatt hålla skarpa linjer mellan biståndet och försvarsindustrin och om jag avser att utveckla biståndet med hjälp av näringslivet i Östergötland.

Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Jag vill inledningsvis understryka att skiljelinjerna mellan biståndet och försvarsindustrin naturligtvis kvarstår. Inom OECD/Dac finns tydliga regler om vad som klassificeras som bistånd, vilka Sverige följer.

Mitt besök på Saab genomfördes som del av en pågående dialog mellan biståndet och näringslivet för att diskutera hur vi tillsammans, utifrån våra respektive roller, bland annat kan bidra till en hållbar tillväxt och möjligheter till fler jobb i låginkomstländer. Det är angeläget att dra nytta av näringslivets kunskap, erfarenheter och innovationskraft.

Besöket på Saab gav mig en möjlighet att tydliggöra på vilket sätt biståndet och näringslivet kan samverka för att bidra till regeringens utvecklingsmål inom områden där biståndets och näringslivets intressen sammanfaller. Jag tänker här på Saabs civila affärsområde (Support & Service) med verksamhet för underhåll och infrastruktur, bland annat vattenrening, med fokus på FN:s arbete i konflikt- och postkonfliktområden, vilket var utgångspunkten för mitt besök på Saab.

Svenska företag och andra aktörer har ofta en ingående kunskap om hur näringslivsutveckling och entreprenörskap kan främjas, hur teknologiutbyte och innovationer kan stärkas och hur handel och investeringar (inhemska och utländska) kan bidra till utveckling och minskad fattigdom. Här finns ingen motsättning mellan näringslivsutveckling och biståndet.

I ljuset av detta har Länsstyrelsen i Östergötland indikerat intresse för näringsliv och forskning i regionen att bidra till utveckling i Sveriges samarbetsländer. Detta omfattar framför allt förslag för att söka nyttiggöra kunskaper och erfarenheter inom miljöteknikområdet men även en utvidgning av pågående forskningssamverkan med universitet bland annat inom vatten och hälsa. Här finns en rad möjligheter för intresserade aktörer i Östergötland att bidra till fattigdomsminskning genom bland annat existerande samverkansinstrument, till exempel genom olika myndigheter. Sådan samverkan sker redan inom ramen för regeringens miljöteknikstrategi.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.