Besöksförbud

Skriftlig fråga 2005/06:1949 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-08-10
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 juli

Fråga 2005/06:1949 av Solveig Hellquist (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Besöksförbud

Ungefär 7 000 personer ansöker om besöksförbud varje år. Det är framför allt kvinnor som utsatts för allvarliga hot och misshandel av närstående män som ansöker om detta. Ungefär hälften av ansökningarna beviljas. En av tre som fått besöksförbud bryter mot lagen.

Folkpartiet anser att det är dags att ta brottsoffrens parti. Det är nämligen de som är misshandlade och hotade och deras barn som i praktiken får sin frihet beskuren. Detta oacceptabla förhållande vill Folkpartiet ändra på och föreslår därför att personer som bryter mot besöksförbudet ska kunna övervakas med fotboja.

Min fråga till ministern är vilka åtgärder ministern ämnar vidta för att förövaren och inte brottsoffren ska bli frihetsberövade.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1949 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2005/06:1949 om besöksförbud

Justitieminister Thomas Bodström

Solveig Hellquist har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att förövaren och inte brottsoffren ska bli frihetsberövade.

Solveig Hellquist menar att det är de som är misshandlade och hotade samt deras barn som i praktiken får sin frihet beskuren och inte de personer som har besöksförbud.

Regeringen anser att det är ytterst angeläget att hotade och förföljda människor får det skydd och den hjälp de behöver från samhället.

Regeringen beslutade i juli att en utredare ska se över hur skyddet för personer som utsätts för hot och förföljelse kan förstärkas. I uppdraget ingår att se över hur lagen om besöksförbud tillämpas och att lämna förslag till en förbättrad användning av besöksförbud. Utredaren ska även redogöra för hur polisens och åklagarnas arbete med besöksförbud bedrivs och vid behov föreslå förändringar. En viktig fråga för utredaren är att föreslå åtgärder som kan leda till att antalet överträdelser av besöksförbud minskar. Att kontrollera besöksförbud med elektronisk övervakning är en sådan åtgärd.

Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag att undersöka och analysera olika tekniska lösningar som ska kunna användas för elektronisk övervakning av besöksförbud. Utifrån de tekniska lösningar som Rikspolisstyrelsen kommer att redovisa ska utredaren föreslå en lämplig rättslig lösning för att elektronisk övervakning av besöksförbud ska kunna bli verklighet.

Bekämpandet av mäns våld mot kvinnor är en högt prioriterad fråga för regeringen. Mycket har också gjorts för att stärka brottsoffrens ställning. Vi är dock inte på något sätt nöjda, utan detta arbete ska fortsätta med oförminskad kraft. Regeringens avsikt är att under nästa mandatperiod återkomma med förslag som ytterligare förstärker skyddet för hotade kvinnor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.