Till innehåll på sidan

beslutsunderlaget för HBT-personers asylansökningar

Skriftlig fråga 2002/03:726 av Vestlund, Börje (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-03-27
Anmäld
2003-03-27
Besvarad
2003-04-02
Svar anmält
2003-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga 2002/03:726

av Börje Vestlund (s) till statsrådet Jan O Karlsson om beslutsunderlaget för HBT-personers asylansökningar

Det är glädjande att regeringen nu har tillsatt den sedan länge utlovade översynen av utlänningslagen när det gäller personer som ansöker om asyl på grund av kön eller sexuell läggning. En minst lika viktig fråga gäller dock det beslutsunderlag som Migrationsverket och Utlänningsnämnden har tillgång till när det gäller att bedöma risken för fortsatt förföljelse på grund av sexuell läggning i den sökandes hemland. Detta beslutsunderlag är oftast bristfälligt.

Den allvarligaste bristen gäller att de dokument som finns tillgängliga ofta bygger på vad andra diplomater eller mer officiella företrädare för landets myndigheter har att förtälja. Som regel har landets egna homo-, bi- eller transpersoner aldrig tillfrågats om hur de upplever situationen. Ett exempel gäller det besök som företrädare för Migrationsverket och Utlänningsnämnden gjorde i Iran hösten 1999. Rapporten innehåller återgivande av samtal med företrädare för den iranska regeringen, en kvinnlig människorättsadvokat, ambassadtjänstemän från en sydamerikansk ambassad och en EU-ambassad samt en katolsk präst. Däremot har de svenska besökarna inte träffat en enda homosexuell som kunde berätta om situationen för HBT-personer i Iran.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förbättra beslutsunderlaget för Migrationsverket och Utlänningsnämnden när det gäller att bedöma situationen för HBT-personer i asylsökandes hemländer?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:726 besvarad av

den 2 april

Svar på fråga 2002/03:726 om beslutsunderlaget för HBT-personers asylansökningar

Statsrådet Jan O Karlsson

Börje Vestlund har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förbättra beslutsunderlaget för Migrationsverket och Utlänningsnämnden när det gäller att bedöma situationen för homo- och bisexuella samt transpersoner i asylsökandes hemländer.

Börje Vestlund uppger att det beslutsunderlag Migrationsverket och Utlänningsnämnden har tillgång till när det gäller att bedöma risken för förföljelse på grund av sexuell läggning oftast är bristfälligt.

Den rapport som Börje Vestlund hänvisar till i sin fråga och som upprättades efter ett besök i Iran hösten 1999 av företrädare för Migrationsverket och Utlänningsnämnden, är endast en liten del av myndigheternas beslutsunderlag. Av den information jag har inhämtat om den aktuella utredningsresan framgår att det primära syftet med denna inte var att göra en undersökning av riskerna för förföljelse på grund av sexuell läggning. De uppgifter som inhämtades i detta ämne kan inte ensamma läggas till grund för bedömningar i enskilda fall. Migrationsverket och Utlänningsnämnden gör alltid en individuell prövning av asylskälen och hotbilden i varje enskilt fall och då måste olika källor vägas samman. Den ovannämnda rapporten innehåller inte heller någon värdering av lämnade uppgifter.

Jag har i tidigare svar på riksdagsfrågor hänvisat till att de svenska utlänningsmyndigheterna använder sig av aktuell information från en mängd olika källor såsom UNHCR, olika MR-organisationer och nyhetsrapportörer samt ambassadrapporter och egna utredningsresor. Saknas tillräcklig landinformation i ett enskilt fall har myndigheterna möjlighet att begära in kompletterande underlag. Det kan emellertid ibland vara svårt, om inte omöjligt, att få tag på all önskvärd information, särskilt från slutna länder. Skulle det i ett enskilt fall inte med de till buds stående medlen gå att inhämta vissa relevanta fakta, godtas normalt den asylsökandes påståenden om risk för förföljelse, om dennes berättelse förefaller trovärdig och det inte finns goda skäl att anta det motsatta. Detta är i direkt överensstämmelse med vad som anges i UNHCR:s handbok om förfarandet och kriterierna vid fastställande av flyktingars rättsliga ställning.

Det finns enligt min mening inte fog för uppfattningen att de svenska utlänningsmyndigheternas beslutsunderlag skulle vara bristfälligt när det gäller situationen för homo- och bisexuella samt transpersoner i asylsökandes hemländer. Sammanfattningsvis har jag därför i nuläget inte för avsikt att vidta några åtgärder för att förbättra beslutsunderlaget för Migrationsverket och Utlänningsnämnden i nämnda avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.