Besked kring småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2015/16:1377 av Kristina Yngwe (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-20
Överlämnad
2016-06-21
Anmäld
2016-06-22
Svarsdatum
2016-06-29
Sista svarsdatum
2016-06-29
Besvarad
2016-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Riksdagen har under våren riktat två tillkännagivanden som rör småskalig vattenkraft till regeringen, bland annat ett om att särskild hänsyn ska tas vid framarbetandet av ett nytt regelverk för just småskalig vattenkraft och vattenverksamhet. Regeringen har sedan tidigare aviserat att en proposition om nytt ett regelverk kring vattenverksamheter ska läggas fram under hösten. Även i den energiöverenskommelse som träffades nyligen mellan fem riksdagspartier tas den småskaliga vattenkraften upp, och i överenskommelsen nämns bland annat en fond som ska hjälpa småskaliga vattenkraftverk att vidta miljöåtgärder.

Ett nytt regelverk och en fondlösning kommer att ta tid att arbeta fram. Men redan nu befinner sig många småskaliga vattenkraftsägare i en mycket svår situation, och vissa riskerar att gå i personlig konkurs på grund av den tillståndsprocess de befinner sig i.

Energimyndighetens generaldirektör har nyligen uttryckt att det behövs politiska besked om hur frågan ska hanteras i väntan på att den stora fonden och nya regelsystem kommer på plats.

Därför är min fråga till miljöministern:

 

På vilket sätt tänker ministern och regeringen agera för att hjälpa de ägare av småskalig vattenkraft som hamnar i kläm i väntan på att ett nytt regelverk kommer på plats?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1377 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/01693/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1377 av Kristina Yngwe (C) Besked kring småskalig vattenkraft

Kristina Yngwe har frågat mig hur jag och regeringen tänker agera för att hjälpa ägare av småskalig vattenkraft i väntan på ett nytt regelverk kom-mer på plats.

Av miljöbalken följer det en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Läns-styrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regelverk och jag förutsätter att Kristina Yngwe och jag är överens om att vattenverksamhet även fort-sättningsvis som huvudregel ska vara tillståndspliktigt. Om en tillstånds-pliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd är det tillsynsmyndighetens, i detta fall länsstyrelsens, ansvar att se till att rättelse sker.

På riksdagens initiativ tillsatte den förra regeringen den så kallade vatten-verksamhetsutredningen (M 2012:01) för att se över reglerna om vatten-verksamheter. Vattenverksamhetsutredningens betänkanden har remit-terats och förslagen från utredningen bereds inom Regeringskansliet. I juni 2016 slöts den så kallade Energiöverenskommelsen mellan före-trädare för riksdagspartierna Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljö-partiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Energiöverenskommelsen slår bl.a. fast att Sverige ska leva upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter samt att Sverige ska ha moderna miljökrav på vattenkraften. Överenskommelsen slår också fast att prövningssystemet ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. Innebörden av Energiöverenskommel-sen i förhållande till det sedan tidigare pågående arbetet med utarbetande av förslag till ändrade bestämmelser om vattenverksamheter analyseras för närvarande inom Regeringskansliet. Jag har inte för avsikt att ta några nya initiativ under tiden som detta arbete pågår.

Jag kan inte föregå den pågående processen eller i dag ge en exakt tidpunkt för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

Stockholm den 29 juni 2016

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.