beredskap i fred

Skriftlig fråga 2000/01:1065 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-18
Anmäld
2001-04-24
Besvarad
2001-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 april

Fråga 2000/01:1065

av Margareta Viklund (kd) till försvarsminister Björn von Sydow om beredskap i fred

Hotbilden mot våra samhällen har blivit en annan än den vi under det s.k. kalla kriget vant oss vid att hantera. Samtidigt som tekniken går framåt blir samhället mer elberoende. Infrastrukturen blir också hårt ansträngd för både storstad och glesbygd vid stora inflyttningar respektive utflyttningar.

De stora katastrofer delar av vårt land utsattes för under den gångna hösten och vintern i form av vattenöversvämningar, stormar och olyckor har visat hur sårbart det civila samhället är i all sin tekniska fulländning. Det finns därför all anledning att följa upp beredskapssituationen när det gäller påfrestningar för det civila samhället och att utarbeta fungerande samarbetsplaner för offentliga och frivilliga organisationers insatser vid sådana situationer. Reglerna måste vara sådana att samarbetet underlättas och inte förhindras.

För närvarande pågår flera utredningar för att se över olika delar av beredskapen i fred. Den beredskap som snarast behöver ses över gäller hur el- och teleförsörjningen ska säkras, då samhället utsätts för svåra påfrestningar. Dessutom saknas en helhetssyn och handlingsplan för att man ska kunna påstå att beredskapen är god. De utlovade utredningarna garanterar inte en helhetssyn.

Min fråga till försvarsministern:

Vad tänker regeringen göra för att el- och teleförsörjningen ska bli säker då samhället utsätts för svåra påfrestningar?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1065 besvarad av

den 25 april

Svar på fråga 2000/01:1065 om beredskap i fred

Näringsminister Björn Rosengren

Margareta Viklund har frågat försvarsministern vad regeringen tänker göra för att el- och teleförsörjningen ska bli säker då samhället utsätts för svåra påfrestningar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

På elområdet har regeringen tagit initiativ till en skärpt tillsyn över elnätsföretagen. Hösten 1999 fick en utredare i uppdrag att se över behovet av en skärpning av bestämmelserna för tillsynen av nätverksamhet. Elnätsutredningen lämnade i november förra året ett delbetänkande med förslag som bl.a. innebär att större tyngd läggs på kvaliteten i överföringen av el. Bedömningen av nättariffernas skälighet ska i större utsträckning än tidigare inriktas på nätföretagets prestation, t.ex. leveranssäkerhet. Dessutom föreslår utredningen att en särskild bestämmelse som ålägger nätföretagen att överföra el av tillräckligt god kvalitet ska införas i ellagen. Delbetänkandet remissbehandlas för närvarande. Den andra delen av Elnätsutredningens uppdrag gäller att ta fram förslag till regler för tvångsförvaltning av nätkoncession. Tanken är att om ett nätföretag väsentligt missköter sina åtaganden enligt ellagen så ska nätkoncessionen kunna återkallas. Vid en sådan återkallelse ska det vara möjligt att tillgripa tvångsförvaltning av näten ungefär på det sätt som gäller för hyresfastigheter. Det saknas dock närmare regler för hur detta ska gå till, och det är denna fråga som Elnätsutredningen har i uppdrag att utreda.

Regeringen har vidare uppdragit åt Affärsverket svenska kraftnät att i samråd med Post- och telestyrelsen analysera de ömsesidiga beroendeförhållandena som finns mellan elförsörjningen och telekommunikationerna vid långvariga och omfattande elavbrott. Regeringen har beslutat att möjligheterna för investeringar i teknisk utrustning ska undersökas i syfte att kunna förbättra att i en krissituation styra knappa eltillgångar till prioriterade användare. Utvecklingen på gasturbinsidan ska följas som en del av bevakningen av tillgång till reservkraft i syfte att skapa bättre förutsättningar för drift av elsystemet i separata delsystem (s.k. ö-drift) i en krissituation. Möjligheterna att bergförlägga eller på annat sätt effektivt skydda strategisk och svårreparerad utrustning i stam- och regionnäten studeras.

Fredstida störningar i elförsörjningen på landsbygden sammanhänger oftast med att fel i elnäten uppstår på grund av storm eller snöoväder. Regeringen har mot den bakgrunden i februari 2001 uppdragit åt generaldirektören vid Elsäkerhetsverket Jörgen Andersson att utreda och föreslå vilka åtgärder som bör vidtas för att så långt möjligt dels minska antalet elavbrott som uppkommer till följd av störningar i överförings- och distributionsnäten, dels minimera konsekvenserna av sådana elavbrott. Utgångspunkten för uppdraget är att undersöka vilka rimliga åtgärder som kan vidtas för att tillförsäkra att överföringen av el fungerar även vid besvärliga väderleksförhållanden. Uppdraget ska redovisas den 31 oktober 2001.

Vad beträffar teleområdet har regeringen beslutat att Post- och telestyrelsen (PTS) ska analysera och ge förslag till författningsstöd som erfordras för att säkerställa att telekommunikationerna har förutsättning att fungera i händelse av svår påfrestning på samhället i fred. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 juni 2001. Regeringen har vidare beslutat att PTS ska redovisa de åtgärder som myndigheten vidtagit och planerar vidta för att telefunktionen ska ha tillgång till säker elförsörjning i kris och krig. PTS ska därvid också redogöra för villkor för anskaffande av reservkraftaggregat och förutsättningarna för att vid behov omfördela de aggregat som teleoperatörer erhållit genom PTS. Uppdraget ska redovisas till regeringen den 1 november 2001.

Slutligen vill jag även nämna att regeringen i juni 1999 beslutade om direktiv (dir. 1999:63) för en särskild utredare som ska analysera och lämna förslag till principer för att åstadkomma en förbättrad helhetssyn när det gäller planeringen för civilt försvar och beredskapen mot svåra påfrestningar på samhället i fred. Sårbarhets- och säkerhetsutredningen ska redovisa uppdraget i maj 2001.

Regeringen bedriver alltså ett kontinuerligt förbättringsarbete för att el- och teleförsörjningen ska bli säker då samhället utsätts för svåra påfrestningar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.