Bedömning av utländsk läkarkompetens

Skriftlig fråga 2006/07:913 av Jonsson, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-04
Besvarad
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:913 Bedömning av utländsk läkarkompetens

av Peter Jonsson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Vi har i dag i vårt svenska samhälle en mångfald av kulturer som tillför vårt samhälle nya erfarenheter och möjligheter. Vi behöver därför se till att våra myndigheter och andra instanser som medborgarna använder sig av blir mer mångkulturella. Det finns också vissa yrken där det finns brist på arbetskraft och där invandrare kan anställas. I vissa fall måste man validera tidigare yrkesutbildning och komplettera med till exempel utbildning i svenska språket.

När det gäller läkare och specialister inom läkarkåren är det viktigt att vi tar till vara de inflyttades kompetens och ser till att vi använder detta på bästa sätt. Det finns också svenska läkare som tagit utländsk läkarexamen och arbetar utomlands men som vill flytta tillbaka till Sverige. Dessa har kanske till och med ett arbetserbjudande i vårt land när de flyttar tillbaka.

Det är då viktigt att reglerna för att etablera sig i Sverige underlättar när det gäller exempelvis bedömning av utländsk läkarkompetens och anpassning till svenska förhållanden på våra arbetsplatser.

Min fråga till ministern är om han avser att se över reglerna för bedömning av utländsk läkarkompetens så att personer kan komma i arbete inom vården i Sverige så snart som möjligt.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:913 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:913 Bedömning av utländsk läkarkompetens

Socialminister Göran Hägglund

Peter Jonsson har frågat mig om jag avser att se över reglerna för bedömning av utländsk läkarkompetens så att personer kan komma i arbete inom vården i Sverige så snart som möjligt.

Inom EU/EES finns ett regelverk för automatiskt erkännande av bland annat läkare. Det systemet fungerar väl, och det är mycket enkelt för de läkare som omfattas av systemet att få svensk legitimation och därmed kunna utöva sitt yrke i Sverige.

Frågan om att se över reglerna för bedömning av utländsk läkarkompetens så att personer kan komma i arbete inom vården i Sverige så snart som möjligt träffar framför allt de personer som utbildads i ett land utanför EU/EES (så kallat tredjeland). Det är en mer komplicerad fråga.

Den förra regeringen uppdrog under 2003 åt Socialstyrelsen och Högskoleverket att se över de bestämmelser och system som nu råder för bedömning och godkännande av bland annat utövare inom hälso- och sjukvården, vilka har genomgått utbildning utomlands och som inte omfattas av EU/EES-avtalen. Enligt nuvarande system hänvisas många i denna grupp att gå om hela eller större delen av de utbildningar de redan genomgått i sina hemländer, vilket både är kostsamt och tar onödigt mycket tid. Myndigheterna fick därför i uppdrag att lägga fokus på att ta fram förslag som kan effektivisera, och därigenom förkorta, processen från ansökan till kompetensbevis.

Myndigheterna redovisade i mars 2004 sina förslag till åtgärder i två rapporter, Vägen till svensk legitimation inom hälso- och sjukvården (Socialstyrelsen) och Översyn av system för godkännande av personer med viss högskoleutbildning från länder utanför EU/EES (Högskoleverket). Vissa av myndigheternas förslag förutsätter åtgärder inom flera departements ansvarsområden, framför allt berörs Social- och Utbildningsdepartementen.

Den förra regeringen tillsatte därför i slutet av 2004 en arbetsgrupp inom Regeringskansliet med uppgift att utifrån förslagen i myndigheternas rapporter se över reglering och system för godkännande av personer med vissa utbildningar från länder utanför EU/EES. Under arbetets gång visade det sig att det krävs en fördjupad och förnyad analys för att kunna utarbeta ändamålsenliga författningsförslag.

Utbildningsdepartementet i samverkan med Socialdepartementet avser därför att inom kort tillsätta en intern utredare som ska få i uppdrag att lämna förslag till reglering av erkännande av hälso- och sjukvårdsutbildningar från tredjeland som kräver legitimation eller annat behörighetsbevis i Sverige.

Jag hoppas att detta ska leda till att ett nytt och väsentligt förbättrat system för komplettering av utbildning på detta område ska kunna genomföras. Det skulle gagna såväl den svenska hälso- och sjukvården som de personer som i dag har svårt att få behörighet som läkare här.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.