barnsoldater i Guds Motståndsarmé

Skriftlig fråga 1999/2000:235 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-18
Anmäld
1999-11-23
Besvarad
1999-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 1999/2000:235

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om barnsoldater i Guds Motståndsarmé

I delar av Uganda härjar en ökänd och ytterst motbjudande bandit- och gerillaorganisation som kallar sig Guds Motståndsarmé. Organisationen kidnappar barn. Under hot och våld "utbildar" man dem till barnsoldater i syfte att använda dem i sin kamp mot president Museveni och hans regering.

En av dem som inte låtit sig paralyseras av det våld och den terror som Guds Motståndsarmé utövar är Angelina Atyam, som krävt att få tillbaka sin 14-åriga dotter samt att 15 000 andra kidnappade barn från Uganda ska få återvända hem. Hon begär även att andra länder och internationella organisationer inskrider mot Guds Motståndsarmé och mot dem som understödjer denna organisation. Alldeles särskilt har Angelina Atyam vänt sig grannlandet Sudan och dess regering @ vilken hittills med hänvisning till att president Museveni påstås understödja den kristna motståndsrörelsen SPLA i södra Sudan @ givit sitt stöd till Guds Motståndsarmé.

Att stödja organisationer som kidnappar barn för att göra dem till soldater kan inte betraktas som annat än ett grovt brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention.

Jag vill fråga utrikesministern:

Kommer den svenska regeringen att agera i FN, i EU och i sina direkta förbindelser med Sudan för att förmå den sudanesiska regeringen att upphöra med sitt stöd till den kriminella organisationen Guds Motståndsarmé?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:235 besvarad av

den 25 november

Svar på fråga 1999/2000:235 om barnsoldater i Guds Motståndsarmé

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har frågat mig om den svenska regeringen kommer att agera för att förmå den sudanesiska regeringen att upphöra med sitt stöd till Guds Motståndsarmé.

Den svenska regeringen är djupt oroad över rapporterna om att Guds Motståndsarmé ("Lord's Resistance Army", LRA) fortsätter att kidnappa barn i norra Uganda, vilka därefter förs till södra Sudan. Detta måste omedelbart få ett slut och alla de barn som bortrövats av LRA måste omedelbart och ovillkorligt friges och tillåtas att återvända hem. Sverige verkar för att så ska kunna ske.

Representanter för svenska regeringen har bilateralt med sudanesiska regeringsföreträdare tagit upp frågan om förekomsten av barnsoldater i krigets Sudan, inklusive LRA:s tvångsrekrytering av barn i norra Uganda. Vi har vid dessa samtal bl.a. påtalat Sudans ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra att barn utnyttjas som soldater. Vi har vidare agerat aktivt inom både EU och FN. EU har i sina kontakter med Sudan diskuterat frågan vid flera tillfällen. Inom ramen för den nyligen inledda förnyade kritiska dialogen mellan EU och Sudans regering kommer bl.a. fredsprocessen i Sudan och de mänskliga rättigheterna @ inklusive frågan om barnsoldater @ att behandlas.

FN:s kommission för mänskliga rättigheter antog enhälligt den 23 april 1999 en resolution i vilken alla parterna i den pågående konflikten i Sudan uppmanas att inte använda barn under 18 år som soldater. Vidare uppmanas Sudans regering att undersöka rapporterna om bortrövande av kvinnor och barn, som äger rum inom ramen för konflikten i södra Sudan. Sverige var medförslagsställare till resolutionen.

Sverige stöder IGAD:s ansträngningar för att finna en fredlig lösning på det långvariga inbördeskriget i Sudan och deltar aktivt i IGAD Partners Forum (IPF) och dess Sudankommitté. Förhoppningsvis kan upprättandet av det särskilda förhandlingssekretariatet i Nairobi @ vilket Sverige finansiellt stöder @ medföra en kontinuerlig och accelererad förhandlingsprocess. En fredsuppgörelse mellan regeringen och SPLM/A skulle naturligen främja en varaktig lösning på problemet med bortrövandet av barn från norra Uganda.

Regeringen kommer även fortsättningsvis att aktivt verka för att främja en fredlig lösning på konflikten i Sudan och att åtgärder vidtas för att få bukt med LRA:s grymma övergrepp mot barn i norra Uganda.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.