barnsoldater i Guds Motståndsarmé

Skriftlig fråga 1999/2000:235 av Artin, Murad (v)

Artin, Murad (v)

den 18 november

Fråga 1999/2000:235

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om barnsoldater i Guds Motståndsarmé

I delar av Uganda härjar en ökänd och ytterst motbjudande bandit- och gerillaorganisation som kallar sig Guds Motståndsarmé. Organisationen kidnappar barn. Under hot och våld "utbildar" man dem till barnsoldater i syfte att använda dem i sin kamp mot president Museveni och hans regering.

En av dem som inte låtit sig paralyseras av det våld och den terror som Guds Motståndsarmé utövar är Angelina Atyam, som krävt att få tillbaka sin 14-åriga dotter samt att 15 000 andra kidnappade barn från Uganda ska få återvända hem. Hon begär även att andra länder och internationella organisationer inskrider mot Guds Motståndsarmé och mot dem som understödjer denna organisation. Alldeles särskilt har Angelina Atyam vänt sig grannlandet Sudan och dess regering @ vilken hittills med hänvisning till att president Museveni påstås understödja den kristna motståndsrörelsen SPLA i södra Sudan @ givit sitt stöd till Guds Motståndsarmé.

Att stödja organisationer som kidnappar barn för att göra dem till soldater kan inte betraktas som annat än ett grovt brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention.

Jag vill fråga utrikesministern:

Kommer den svenska regeringen att agera i FN, i EU och i sina direkta förbindelser med Sudan för att förmå den sudanesiska regeringen att upphöra med sitt stöd till den kriminella organisationen Guds Motståndsarmé?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1999-11-18 Anmäld: 1999-11-23 Besvarad: 1999-11-25
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 1999-11-25)