Barnfattigdom

Skriftlig fråga 2009/10:655 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-17
Anmäld
2010-03-17
Besvarad
2010-03-24
Svar anmält
2010-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga

2009/10:655 Barnfattigdom

av Carina Hägg (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Enligt tidigare uppgifter från Rädda Barnen lever drygt en tiondel av Sveriges 2 miljoner barn i fattigdom. Rädda Barnen uttrycker att man med oro ser på denna utveckling. Men enligt uppgift skjuter Rädda Barnen publicering av sin årliga rapport till efter höstens val. Vi vet ändå att antalet fattiga barn ökar men inte omfattningen. När 57 000 av de ensamstående mammorna lever under den relativa fattigdomsgränsen, en dryg fjärdedel av alla ensamma mammor, påverkas även barnen negativt. Nu visar det sig dock att Socialdepartementet inte bett om några siffror om barnfattigdom i år. Frågan om varför regeringen vill minska insynen i barnfattigdomen i år behöver besvaras.

Min fråga till socialministern är varför han inte sett till att Socialdepartementet bett om siffror om barnfattigdom i år.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:655 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 24 mars

Svar på fråga

2009/10:655 Barnfattigdom

Socialminister Göran Hägglund

Carina Hägg har frågat mig varför jag inte sett till att Socialdepartementet bett om siffror om barnfattigdom i år.

Barns ekonomiska situation är en viktig fråga för regeringen. Målet för den ekonomiska familjepolitiken är att ge alla barnfamiljer förbättrade förutsättningar för en god levnadsstandard. De behovsprövade stöden, som till exempel bostadsbidraget, är direkt riktat till de hushåll som har de lägsta inkomsterna vilka till relativt stor del utgörs av ensamstående föräldrar. Till detta kommer även rätten till ekonomiskt bistånd som garanterar barnfamiljer en skälig levnadsnivå. 

Av intresse är bland annat utvecklingen av andelen hushåll med relativt låg ekonomisk standard vilket regeringen följer kontinuerligt. Därför redovisar regeringen varje år denna andel i budgetpropositionen i avsnittet som handlar om barn och familj. Regeringen har dessutom givit Försäkringskassan i uppdrag att redovisa och analysera utvecklingen inom den ekonomiska familjepolitiken. I denna rapportering ingår andelen ekonomiskt utsatta som en betydelsefull del. Försäkringskassan presenterar dessutom i sin årsredovisning information om andelen ekonomiskt utsatta. I denna redovisning som presenterades i februari 2010 framkom att av alla personer som bor i barnhushåll hade knappt 15 procent relativt låg ekonomisk standard år 2009. Motsvarande uppgift för 2007 var 12 procent.

Låg ekonomisk standard mäts i officiell statistik som andelen individer med en inkomst under 60 procent av medianinkomsten för samtliga individer. En egenskap hos sådana relativa mått är att inkomstgränsen varierar över tiden. I en lågkonjunktur sänks gränsen om medianinkomsten sjunker. Om många av dem som har lägst standard då lever på realt oförändrade transfereringar kan resultatet bli att andelen med låg ekonomisk standard minskar i takt med att ekonomin i landet försämras. I en konjunkturuppgång kan resultatet bli det omvända. Därför är det oftast mer relevant att komplettera redovisningen med ett absolut mått, till exempel andelen med inkomst under 60 procent av ett visst års medianinkomst, uppräknad med prisutvecklingen. Enligt det relativa måttet har andelen ekonomiskt utsatta ökat förhållandevis mycket sedan i början av 2000-talet, medan om man däremot studerar det absoluta måttet har andelen ekonomiskt utsatta bland de ensamstående med barn minskat sedan 2000. Detta innebär att det var färre ensamstående 2007 som räknades som ekonomiskt utsatta om gränsen varit densamma som år 2000 med hänsyn taget till prisutvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.