Barnäktenskap

Skriftlig fråga 2019/20:606 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-09
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Länsstyrelsen i Östergötland driver den nationella stödtelefonen dit man kan ringa om man är orolig för att någon far illa relaterat till hedersproblematik. De har utifrån samtalen konstaterat att fram till och med i somras har 44 barn blivit bortförda och bortgifta mot sin vilja. Mörkertalet är naturligtvis mycket, mycket större.

Det finns ingen statistik över hur många barn som förs bort, hur många som gifts bort under tvång eller ens hur många som är i riskzonen, men vi vet att 44 barn har förts bort och blivit bortgifta mot sin vilja. Det här är fall där barn far illa och blir utnyttjade. 

Min och Moderaternas ståndpunkt är att det behövs en uttalad nolltolerans mot hederskultur samt en kraftsamling i form av en nationell handlingsplan mot bortförande och bortgifte av barn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att bekämpa barnäktenskap och motverka att barn i vårt land skickas utomlands för att giftas bort?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:606 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)




Svar på fråga 2019/20:606 av Ann-Sofie Alm (M)
Barnäktenskap

Ann-Sofie Alm har frågat justitie- och migrationsministern vilka åtgärder ministern avser vidta för att bekämpa barnäktenskap och motverka att barn i vårt land skickas utomlands för att giftas bort. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hedersrelaterat våld och förtryck är oacceptabelt och ska bekämpas med kraft. Regeringen bedriver därför ett arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive barnäktenskap och tvångsäktenskap. Det är också en av punkterna i den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Regeringen har sedan 2014 tagit drygt 40 initiativ som är särskilt relevanta i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, varav flera tar sikte på barn- och tvångsäktenskap. Det handlar om skärpt lagstiftning, utredningar om ytterligare författningsändringar, uppdrag till myndigheter samt olika former av stöd till kommuner, regioner och civilsamhällesorganisationer.

Inom Regeringskansliet bereds för närvarande förslag om införande av ett särskilt barnäktenskapsbrott, en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv, ett straffsanktionerat utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands för att exempelvis ingå äktenskap samt utökade möjligheter att omhänderta och spärra pass. Ambitionen är att besluta en proposition under våren 2020.

Regeringen har förstärkt Utrikesdepartementets arbete för nödställda utomlands med fokus på barn- och tvångsäktenskap. Satsningen har inneburit ökad kapacitet att hantera denna typ av ärenden inom utrikesförvaltningen samt en utveckling av arbetsmetoder och kunskap som är värdefull även för förebyggande insatser i kommunerna. Regeringen har nyligen uppdragit åt Socialstyrelsen att lämna förslag på hur möjligheterna att ge öppna insatser utan samtycke till barn och unga ska kunna öka så att socialtjänsten kan ingripa tidigt också när samtycke saknas och förutsättningarna för tvångsvård inte är uppfyllda.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Socialstyrelsen har fått ett gemensamt uppdrag att verka för ökad upptäckt av bland annat hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna och barn i berörda klientgrupper. Vidare har regeringen förstärkt länsstyrelsernas arbete att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive Länsstyrelsen i Östergötlands läns nationella uppdrag på området och stöd till kommun- och myndighetsgemensamma resurscentra för utsatta barn och vuxna på flera platser i landet. Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala universitet har fått i uppdrag att se över om Kvinnofridslinjen kan utvidgas till att utgöra en heltäckande stödtelefon även för alla som utsätts för våld och förtryck i hederns namn. Barnafrid, nationellt kunskapscentrum om våld mot barn, vid Linköpings universitet har regeringens uppdrag att genomföra utbildningsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck inklusive barnäktenskap och tvångsäktenskap för landets barnahusverksamheter samt att samla in och sprida dessa verksamheters erfarenhet från utredningsarbete med hedersrelaterad brottslighet.

Sammanfattningsvis bedriver regeringen ett omfattande arbete i dessa frågor men med insikt om att betydande utmaningar kvarstår.

Stockholm den 17 december 2019

Åsa Lindhagen

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.