Barn som försvinner

Skriftlig fråga 2014/15:290 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-10
Överlämnad
2015-03-12
Anmäld
2015-03-13
Svarsdatum
2015-03-18
Sista svarsdatum
2015-03-18
Besvarad
2015-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Varje år försvinner ett stort antal barn, varav många kommit ensamma till Sverige. Barnen som försvinner faller mellan myndigheternas ansvarsområden. Samarbetet mellan berörda myndigheter, såsom socialtjänsten, Migrationsverket och polisen, fungerar inte på ett sätt som är optimalt för att de försvunna barnen ska hittas. Frågan om de försvunna barnen är dock större än så och handlar ytterst om hur samhället tar sig an den växande gruppen barn och unga som lever utan papper i Sverige.

Dels finns de myndigheter som genomför beslut kring avvisningar (polisen och Migrationsverket), dels finns aktörer som har till uppgift att säkra samma barns rätt till skydd och säkerhet, exempelvis socialtjänsten och det civila samhället.

Statens två uppgifter kan tyckas stå i motsats till varandra. Dock är det så att så länge barnen befinner sig i Sverige har staten ett ansvar för att säkerställa att barnens rättigheter beaktas.

Rädda Barnen har länge uttryckt oro över barn som försvinner och lyft frågan i möten med Migrationsverket, gränspolisen och andra som arbetar med dessa frågor. Enligt Rädda Barnen möts man oftast av svaret att barnen försvinner frivilligt. Även om det finns barn som försvinner frivilligt går det inte att utgå från att så alltid är fallet. Samhället måste försäkra sig om att det inte finns någon annan förklaring till barnens försvinnande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att inga barn försvinner utan samhällets vetskap?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:290 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2015/1842/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:290 av Margareta Cederfelt (M) Barn som försvinner

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att säkerställa att inga barn försvinner utan samhällets vetskap.

Jag vill inleda med att regeringen ser det som angeläget att företeelser som kan påverka barnets livsvillkor negativt uppmärksammas, för att vid behov bemöta dessa med effektiva åtgärder. Regeringen ser det som särskilt angeläget att stödja och skydda socialt och ekonomiskt utsatta barn och skydda barn mot exploatering, våld och övergrepp. Det är också angeläget att lyssna på barnen själva.

Ett barn som kommer ensamt till Sverige behöver genast stöd från samhället. Kommunernas socialnämnder ska i enlighet med socialtjänstlagen verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Utgångspunkten i socialtjänstens arbete är att se till barnets bästa och samma bedömningar ska göras för alla barn. Regeringen har beslutat om stöd till kommunerna för att underlätta deras arbete. En vägledning har tagits fram som kan stödja socialtjänsten och andra som möter ensamkommande barn och ungdomar i sitt arbete att utveckla mottagandet av barnen.

Barn som försvinner löper risk att utsattas för människohandel, exploatering och sexuella övergrepp. Inom ramen för regeringens handlingsplan för skydd av barn mot människohandel, exploatering och sexuella övergrepp (skr. 2013/14:91) fick Migrationsverket i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som vidtas för att uppmärksamma ärenden i vilka barn är utsatta för, eller riskerar att utsättas för, människohandel samt redovisa hur samarbetet med andra myndigheter och aktörer bedrivs i dessa frågor. Migrationsverket rapporterade nyligen sitt arbete till regeringen som bereder frågan. Jag vill i det här sammanhanget också nämna att regeringen har för avsikt att kontinuerligt följa upp åtgärderna i nuvarande handlingsplanen för skydd av barn mot människohandel, exploatering och sexuella övergrepp samt att en uppdatering av handlingsplanen för perioden 2016–2018 bör innehålla förnyade insatser för skydd av barn.

Barnombudsmannen samlade den 19 februari i år representanter från Migrationsverket, Socialstyrelsen, Polismyndigheten och Skolverket för att diskutera ensamkommande asylsökande barn som försvinner i Sverige. Jag ser positivt på det initiativet. Regeringen bereder nu den skrivelse med slutsatser från överläggningen som Barnombudsmannen inkommit med.

Stockholm den 18 mars 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.