balanskravet på kommunala budgetar

Skriftlig fråga 2002/03:1338 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-29
Besvarad
2003-09-10
Besvarad
2003-09-12
Anmäld
2003-09-16
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 augusti

Fråga 2002/03:1338

av Jörgen Johansson (c) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om balanskravet på kommunala budgetar

"Kör vidare som om ingenting har hänt" säger statsrådet i ett uttalande till DN under onsdagen. Uttalandet gäller de landsting som inte klarar balanskravet i ekonomin och som dömts för sin oförmåga av länsrätten.

Jag förmodar att uttalandet är ett olycksfall i arbetet eftersom lagen entydigt talar om en god ekonomisk hushållning i våra kommuner och landsting. Deras förmåga att klara en rimlig service för sina medborgare är direkt kopplat till förmågan att sköta ekonomin. Uttalandet ger dessutom känslan av att gällande lag inte ska tas på allvar.

Landsting som Stockholm, Skåne och Västmanland, tillsammans med en tredjedel av landets kommuner, klarar inte balanskravet i dag. Orsaken kan vara såväl brist på politisk ledning som yttre omständigheter som påverkat situationen. Oavsett anledning ska en god ekonomi och ordning upprätthållas så att inte kommande generationer får betala notan.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att balanskravet verkligen efterlevs?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1338 besvarad av

den 12 september

Svar på fråga 2002/03:1338 om balanskravet på kommunala budgetar

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Jörgen Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att balanskravet verkligen efterlevs.

Jag vill börja med att konstatera att jag är överens med Jörgen Johansson om att det är oroande att många kommuner och landsting inte klarar balanskravet i dag och att det är viktigt att en god ekonomi och ordning upprätthålls så att inte kommande generationer får betala notan.

Arbetet med Kommundelegationen har varit en satsning för att kommuner och landsting med ekonomiska problem ska få en ekonomi i balans. I juni 2003 överlämnade den särskilde utredaren som haft i uppdrag att följa upp Kommundelegationens ärenden sin slutrapport och vidtagna åtgärder har varit framgångsrika. Faktorer som utredaren bland annat lyfte fram som viktiga för att nå framgång med en ekonomi i balans har varit probleminsikt, det politiska och administrativa ledarskapet, politiskt samförstånd, ekonomisk uppföljning, uthållighet, samverkan och tydliga ekonomiska spelregler. Det är nu viktigt att dessa erfarenheter tas till vara.

Regeringen har också arbetat med balanskravet och aviserat att en proposition om god ekonomisk hushållning ska läggas fram. Mot bakgrund av höstens folkomröstning om EMU och det behov av förändring av kommunernas balanskrav som kommer att uppstå vid ett eventuellt fullvärdigt medlemskap i valutasamarbetet har dock regeringen tills vidare avvaktat med att lägga fram någon proposition.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.