åtgärdsprogram

Skriftlig fråga 1999/2000:513 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-08
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 februari

Fråga 1999/2000:513

av Margareta Viklund (kd) till statsminister Göran Persson om åtgärdsprogram

Ämnet mänskliga rättigheter är stort och omfattande. Det kan handla om det vardagsnära, vårt uppträdande och vårt förhållande till andra människor. Men ytterst handlar det om människosyn och hur människor värderas i samhället i dag. Mänskliga rättigheter är en av samhällets grundpelare.

För drygt ett år sedan frågade jag jämställdhetsminister Margareta Winberg om regeringen var beredd att tillsätta en utredning/kommission med uppgift att ta fram ett brett och konkret åtgärdsprogram för att komma åt den negativa människosyn och nedvärdering av människor som i dag finns i vårt samhälle. Men Margareta Winberg tyckte kortfattat att det inte behövdes.

Anledningen till min fråga då, var den fruktansvärda gruppvåldtäkten i Södertälje. Men nu i dagarna kan konstateras att situationen inte har blivit bättre. En fjortonårig flicka har exempelvis av nio tonårspojkar blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i ett garage i Rissne.

Med anledning av den för många skrämmande samhällsutvecklingen och för att förhindra en ytterligare devalvering av människovärdet är min fråga om statsministern nu är beredd att tillsätta en kommission/utredning med bl.a. uppdraget att ta fram ett så långt möjligt heltäckande åtgärdsprogram för att uppvärdera människovärdet och de mänskliga rättigheterna i vårt samhälle.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:513 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 1999/2000:513 om åtgärdsprogram

Jordbruksminister Margareta Winberg

Margareta Viklund har frågat statsministern om han är beredd att tillsätta en kommission/utredning med bl.a. uppdraget att ta fram ett så långt möjligt heltäckande åtgärdsprogram för att uppvärdera människovärdet och de mänskliga rättigheterna i vårt samhälle.

Frågan har överlämnats till mig.

Den kommission eller utredning som Margareta Viklund talar om skulle, som jag uppfattar det av hennes fråga, få ett brett mandat att ägna sig åt att motverka negativ människosyn och nedvärdering av människor varhelst sådana förekommer i samhället. Jag tror att detta är en alldeles för vag och övergripande inriktning som riskerar att förlora precision och slagkraft.

Margareta Viklund hänvisar i sin fråga till de gruppvåldtäkter som ägt rum under senare tid. Jag håller till fullo med om att vi måste reagera skarpt på dessa fruktansvärda händelser och det har vi också gjort.

En rad projekt sattes i gång i samband med kvinnofridsreformen. Dels projekt som ungdomar själva initierat eller som vänder sig till ungdomar. Dels arbete inom mansorganisationer som syftar till att förebygga våld mot kvinnor. Även invandrar- och handikapporganisationer har fått del av projektmedlen. Dessa projekt pågår för närvarande. Tanken är att våldet mot kvinnor måste bekämpas genom ett brett och långsiktigt arbete inom alla samhällets sektorer och på alla nivåer.

I februari 1999 inbjöd jag tillsammans med justitieministern och skolministern till en konferens, Motbilder @ dialog mellan unga och vuxna om kärlek och ansvar. Konferensen var ett led i regeringens förebyggande arbete för att motverka våld mot kvinnor. Konferensen syftade till att lyfta fram ungdomars utsatthet och vuxensamhällets ansvar för att skapa positiva förebilder för unga när det gäller sex och samlevnad. I samband med denna konferens beviljade regeringen sammanlagt 1 miljon kronor för olika projekt. Som exempel kan nämnas stöd till Länsstyrelsen i Stockholms län för Operation Kvinnofrid och Cirkus Tigerbrand, som just nu turnerar i hela landet med en teaterföreställning som riktar sig till skolungdomar om sexualitet, kärlek och våld.

Andra insatser är bl.a. en ungdomsfilm som tar upp frågor om hur grupptryck kan tvinga enskilda personer till handlingar som de egentligen inte vill begå och en video om sexuella trakasserier i skolmiljö, värderingar och gränssättningar. JämO:s projekt för skolan, Våga bryta mönstret, har rönt stor uppmärksamhet. Syftet med projektet har varit att pröva metoder vid två skolor för att motverka könsmobbning och sexuella trakasserier. Erfarenheterna från projektet har omsatts i metodkurser för skolpersonal från hela landet. En metodhandbok i frågan är under utarbetning och kommer inom kort.

Socialstyrelsen kommer under februari att samla berörda myndigheter i syfte att utveckla och fördjupa en nationell samverkan i kvinnofridsarbetet.

Jag kan också påminna om att dessa frågor tas upp i Utbildningsdepartementets Värdegrundsprojekt för att stödja och stimulera det lokala arbetet i förskola, skola och vuxenutbildning. Syftet är att stärka skolans arbete med att förmedla, förankra och gestalta grundläggande demokratiska värden och därigenom bl.a. förebygga och motverka mobbning, sexuella trakasserier, våld och andra brott, främlingsfientlighet och andra uttryck för bristande respekt för människors lika värde.

Åtskilligt pågår således redan och jag är öppen för att ytterligare åtgärder kan komma i fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.