Åtgärder mot utbredning av nätdroger

Skriftlig fråga 2010/11:113 av Lundh Sammeli, Fredrik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-11-29
Svar anmält
2010-12-08
Besvarad
2010-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 november

Fråga

2010/11:113 Åtgärder mot utbredning av nätdroger

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Regeringen har äntligen åstadkommit en proposition om hur man bekämpar nätdroger. Tyvärr innebär förslagen svaret på fem år gamla frågor, eftersom utvecklingen springer ifrån lagstiftningen i en allt snabbare takt. Utbudet av droger växer och försäljning av dem över nätet blir allt enklare.

Personalen som arbetar med postutlämning kan till exempel se hur samma ungdomar kommer och hämtar försändelser från samma avsändare varje vecka. De kan också se hur ungdomarna försvinner med paketet till toaletten för att någon tid senare visa upp sig kraftigt påverkade. Denna typ av kunskaper borde användas för att kunna försvåra tillgången till nätdroger.

En annan blotta i regelsystemet visar sig i att polisen saknar möjligheter att beslagta lager av olika nätdroger eller preparat som man bedömer kommer att klassificeras som sådana. De föreslås få rätt att beslagta det innehav en person har, men inte ett helt lager av droger hos till exempel ett företag eller på ett postutlämningsställe.

Det är angeläget att kunna förebygga utbredningen av nätdroger och att effektivt bemöta detta växande problem. Nya metoder måste utvecklas för att samhället ska kunna ligga steget före försäljarna.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga fortsatt utbredning av nätdroger?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:113 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 8 december

Svar på fråga

2010/11:113 Åtgärder mot utbredning av nätdroger

Statsrådet Maria Larsson

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förebygga fortsatt utbredning av nätdroger.

Jag vill först slå fast att jag delar Fredrik Lundh Sammelis oro för utbredningen av de så kallade nätdrogerna och regeringen har i propositionen En effektivare narkotika- och dopningslagstiftning m.m (prop. 2010/11:4) nyligen överlämnat en rad förslag till riksdagen. Här föreslås en rad insatser som inriktar sig direkt mot denna typ av droger. Som Fredrik Lundh Sammeli framhåller föreslås en helt ny lag som möjliggör att polis och tull får en möjlighet att omhänderta och förstöra sådana ämnen som är på väg att klassas som narkotika eller hälsofarlig vara men där beslut och ikraftträdande ännu inte är klart. Var gränserna går för denna lagstiftning blir i vanlig ordning en fråga för de rättsvårdande myndigheterna att ta ställning till.

Vidare får Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att förstärka sitt arbete med att bevaka utvecklingen av nya substanser på missbruksmarknaden. Statens folkhälsoinstitut får tillsammans med Läkemedelsverket en förordningsreglerad rätt att köpa in varor som saluförs på bland annat Internet för att låta analysera dem i syfte att undersöka innehåll och aktiv substans. Syftet är att få till stånd en effektivare bevakning av nya droger.

Därtill förbereder regeringen för närvarande en strategi för alkohol‑, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet för den kommande femårsperioden. Den så kallade ANDT-strategin. I en strategi om ANDT ingår bekämpningen av nätdroger som ett viktigt område vid sidan av de andra områden som tas upp när det gäller att utveckla en effektiv och samordnad brottsbekämpning av den illegala handeln samt att utveckla en effektiv samverkan av det drogförebyggande arbetet. För den kommande fyraårsperioden har regeringen avsatt drygt 250 miljoner kronor per år för insatser inom strategins ram.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.