Till innehåll på sidan

åtgärder mot ensamarbete inom servicesektorn

Skriftlig fråga 2000/01:601 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-30
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga 2000/01:601

av Carina A Elgestam (s) till statsrådet Mona Sahlin om åtgärder mot ensamarbete inom servicesektorn

Alltfler dagligvarubutiker och bensinmackar har öppet under de flesta av dygnets timmar. Många affärsinnehavare anser sig enbart ha råd att ha en anställd i tjänst vid dessa alltmer olika öppettider på dygnet. Det har gjorts undersökningar som bevisar att de flesta butiksrån inträffar efter kl. 20.00. Detta gör att alltfler anställda känner sig otrygga på sin arbetsplats. En annan utsatt yrkesgrupp är busschafförer som kör främst nattrafik där våld, alkohol och olika droger förekommer i det dagliga arbetet.

I dag finns det lagar och regler som begränsar ensamarbete men bland de som arbetar inom servicesektorn och då främst kvälls- eller nattetid finns det vissa luckor vad det gäller bra och trygg arbetsmiljö.

Vad avser statsrådet göra för att de yrkesgrupper som utför ensamarbete inom servicesektorn kvälls- och nattetid ska känna sig trygga i sitt arbete?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:601 besvarad av

den 7 februari

Svar på fråga 2000/01:601 om åtgärder mot ensamarbete inom servicesektorn

Statsrådet Mona Sahlin

Carina A Elgestam har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att de yrkesgrupper, som utför ensamarbete inom servicesektorn kvälls- och nattetid, ska känna sig trygga i sitt arbete.

Att motverka arbetsskadorna, särskilt för de mest utsatta grupperna är en mycket högt prioriterad uppgift både ur mänsklig och samhällsekonomisk synpunkt.

Våld och hot om våld är ett ökande arbetsmiljöproblem. Våldet blir också grövre och riktar sig ofta mot oskyddade grupper, t.ex. personal inom vård och handel. Ett exempel är ensamarbete på nattöppna bensinstationer med dagligvarusortiment.

Regler finns i första hand i Arbetarskyddsstyrelsens (numera Arbetsmiljöverket) föreskrifter om våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2). I dessa sägs bl.a. (8 §) att om en arbetsuppgift innebär påtaglig risk för våld eller hot om våld får den inte utföras som ensamarbete.

Arbetarskyddsstyrelsen genomförde 1998 en kampanj angående våldsproblematiken som resulterade i en rapport. Problemet har varit prioriterat i tillsynen. För att få bättre faktaunderlag har ett samarbete bedrivits med Arbetslivsinstitutet.

Vägen till förbättringar ligger framför allt i förstärkta resurser till rådgivning och tillsyn. Arbetsmiljöverket har för innevarande år fått en förstärkning på 70 miljoner kronor att användas till utveckling av tillsynen, främst när det gäller organisatoriska frågor. Häri ingår bl.a. ensamarbete.

Verket har också fått ett uppdrag att återrapportera beträffande tillsyn och kravställande på detta område. Bl.a. ska en handlingsplan redovisas rörande personalförstärkning och metod- och kompetensutveckling. På grundval av denna återrapportering måste en utvärdering av tillsynsinsatserna göras. Jag är därför inte beredd att vidta ytterligare åtgärder förrän resultatet av denna utvärdering föreligger.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.