Till innehåll på sidan

Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

Skriftlig fråga 2007/08:97 av Gustafsson, Billy (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-17
Anmäld
2007-10-17
Besvarad
2007-10-24
Svar anmält
2007-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 oktober

Fråga

2007/08:97 Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

av Billy Gustafsson (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Regelverk har skärpts och de rättsvårdande myndigheterna har förstärkt sina insatser mot den organiserade brottsligheten. Men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Det har framgått den senaste tiden, inte minst i mitt eget län, Östergötland. Norrköping, Åtvidaberg och Linköping har drabbats av de kriminella gängens strider och framfart i övrigt.

En del kriminella uppträder helt öppet. De markerar sin närvaro med både klädsel och skyltar. De utmanar och provocerar både allmänhet och framför allt polis och andra rättsvårdande myndigheter. Inte minst därför måste de bekämpas kraftfullt.

Åtgärder har vidtagits men mer måste göras. Det går, det visar bland annat erfarenheter från andra länder. Bland de hårdaste lagarna finns i Kanada, där man vad jag förstår har förbjudit vissa typer av kriminella gäng. I vårt grannland Danmark inleddes för några år sedan operation Al Capone. Syftet var att mobilisera samhällets alla resurser för att göra tillvaron så svår som möjligt för framför allt mc-gängen. Erfarenheterna är så här långt mycket positiva.

Människors tilltro till rättssamhället kräver ytterligare insatser mot den organiserade brottsligheten.

Min fråga till justitieministern är:

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att bättre bekämpa de kriminella gängen och den organiserade brottsligheten i övrigt?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:97 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 24 oktober

Svar på fråga

2007/08:97 Åtgärder mot den organiserade brottsligheten

Justitieminister Beatrice Ask

Billy Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att bättre bekämpa de kriminella gängen och den organiserade brottsligheten i övrigt.

Regeringen ser allvarligt på den brottslighet som personer i kriminella gäng begår. Enskilda personer drabbas, bland annat genom att de utnyttjas, hotas eller utsätts för våld. Det får också konsekvenser för hela samhället när grovt kriminella grupperingar etablerar sig på den legala affärsmarknaden.

Rättsväsendets myndigheter har en central roll i bekämpningen av den organiserade brottsligheten. Det är delvis därför som regeringens satsning på att öka antalet poliser till 20 000 senast år 2010 är så viktig. Kriminella gäng ska inte kunna etablera sig i fred på mindre orter bara för att det inte finns någon polisiär närvaro.

Regeringen har dessutom tagit fram flera förslag till författningsändringar som kommer att förbättra polisens förutsättningar att bekämpa den organiserade brottsligheten. Under hösten kommer riksdagen bland annat att ta ställning till regeringens förslag om buggning och preventiva tvångsmedel. Vidare avser regeringen under hösten att besluta om en lagrådsremiss om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet. Förslaget kommer bland annat att innebära att det vid viss allvarlig vinningsbrottslighet ska vara möjligt att förverka inte bara utbyte av ett visst konkret brott, utan också utbyte av inte närmare preciserad brottslig verksamhet. Vidare kommer jag att föreslå för riksdagen att den ska godkänna ett inom Europeiska unionen upprättat utkast angående fördjupat arbete för bekämpning av bland annat gränsöverskridande brottslighet (Prümrådsbeslutet).

Härutöver kan nämnas att Rikspolisstyrelsen inom ramen för den nationella satsningen mot grov organiserad brottslighet har satt av 120 miljoner kronor för åren 2006–2008 för att täcka merkostnader som polismyndigheterna har med anledning av satsningen. Polisen bedriver också ett underrättelseprojekt, Alcatraz, där bland annat en lista med 100 grovt kriminella utgör en viktig grund för inriktningen av arbetet i kampen mot den organiserade brottsligheten. Utfallet av arbetet efter första kvartalet 2007 var att 25 procent av personerna på listan antingen dömts för eller var föremål för förundersökning avseende olika former av brott.

Avslutningsvis vill jag framhålla att regeringen har en fortsatt hög ambitionsnivå avseende arbetet med att utveckla insatserna mot den grova organiserade brottsligheten och är givetvis beredd att ta ytterligare initiativ om det visar sig nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.