åtgärder mot åldersdiskriminering

Skriftlig fråga 1998/99:201 av von Sydow, Tullia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-17
Anmäld
1998-12-21
Besvarad
1999-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:201 av Tullia von Sydow (s) till näringsministern om åtgärder mot åldersdiskriminering

den 17 december

Arbetsmarknadsstyrelsen har genom en enkät som skickades ut till 396 slumpvis utvalda företag undersökt arbetsgivarnas attityder till olika grupper av arbetssökande. Svarsfrekvensen för undersökningen var 70 %.

Arbetsgivarna fick ange sin inställning till olika grupper av arbetssökande, bl.a. de som varit arbetslösa en längre tid, och är över 55 år. Ca 40 % av arbetsgivarna var negativa eller mycket negativa till att anställa personer över 55 år dvs. åldersfaktorn var den mesta negativa faktorn. Människor över 40 år anses numera närma sig slutet av sitt yrkesverksamma liv. Vi har en öppen diskriminering av den äldre arbetskraften (45-plus). På 1970-talet hade 80 % av 55-64-åringarna ett arbete. Under 1990-talet är bara 42 % i arbete. Har vi verkligen råd med detta? I Amsterdamfördraget artikel 6 a talas också om att diskriminering som baseras på ålder bör bekämpas.

Till våren skall riksdagen ta ställning till tre propositioner med förslag till ny lagstiftning om skydd mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, funktionshinder och sexuell läggning. Regeringen har nu också tillsatt en utredning som skall se över jämställdhetslagen så att dess skydd mot könsdiskriminering blir anpassat till EG-rätten.

Det borde då vara självklart med en lagstiftning mot den vanligast förekommande diskrimineringen - den mot ålder. Åldersfaktorn och inte kompetensen har blivit utslagsgivande på arbetsmarknaden - det anser jag vara orättfärdigt.

Med hänvisning till det ovan anförda frågar jag näringsministern vad han avser att göra för att bekämpa diskrimineringen av äldre och hur intentionerna i artikel 6 a i Amsterdamfördraget kan genomföras i Sverige.

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:201 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:201 om åtgärder mot åldersdiskriminering
    Statsrådet Mona Sahlin

 

Tullia von Sydow har frågat näringsminister Björn Rosengren vad han avser att göra för att bekämpa diskrimineringen av äldre och hur intentionerna i artikel 6 a Amsterdamfördraget kan genomföras i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Jag vill först framhålla att äldre personer i kraft av erfarenhet och kompetens behövs på arbetsmarknaden. Jag vill också betona att Sverige har ett visst skydd mot diskriminering av äldre i arbetslivet. Detta gäller först och främst reglerna i regeringsformen och lagen om offentlig anställning om att anställningar i stat och kommun skall beslutas på sakliga grunder. Äldres erfarenhet och vana genom tidigare tjänstgöring har här stor betydelse. Enbart en persons ålder kan normalt inte heller vara saklig grund för uppsägning av en arbetstagare.

Regeringen har under senare år bedrivit ett alltmer intensivt arbete mot diskriminering i dess olika former. Som Tullia von Sydow nämner har arbetet resulterat bl.a. i de tre propositioner som riksdagen nu inom kort skall ta ställning till och uppdraget att se över jämställdhetslagen. En viktig aspekt i detta arbete är den internationella utblicken och samarbetet, inte minst inom EU.

Kampen mot diskriminering väcker nu ett allt större engagemang inom EU. Sverige tar aktiv del i det gemensamma arbetet. Under 1998 har Sverige deltagit bl.a. vid flera möten som hållits på initiativ av de brittiska och österrikiska ordförandeskapen. Även ålder - som är en av de diskrimineringsgrunder som omnämns i artikel 13 i EG-fördraget - har varit föremål för diskussionerna. (Artikel 13 motsvarar artikel 6 a i Amsterdamfördraget.)

Sverige kommer att aktivt delta i det fortsatta arbetet inom EU. Kommissionen, som har aviserat ytterligare åtgärder på området, har inbjudit medlemsstaterna att medverka i en särskild arbetsgrupp vars uppgift skall vara att arbeta med diskrimineringsfrågorna. Gruppen kommer att starta sitt arbete i januari 1999. Diskriminering av äldre kommer att vara en av de diskrimineringsgrunder som omfattas av arbetet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.