Till innehåll på sidan

Åtgärder för nöjesparker och ambulerande tivolin

Skriftlig fråga 2019/20:1724 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-02
Överlämnad
2020-07-03
Besvarad
2020-07-17
Sista svarsdatum
2020-07-17
Svarsdatum
2020-07-17
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Sveriges tivolin – ambulerande och stationära – har en tradition på flera hundra år att roa svenskar och människor från våra nordiska grannländer. De flesta företag i branschen är just ambulerande, vilket gör att hela deras verksamhet är beroende av att det finns platser och städer uppbokade att anlända till, packa upp på och bygga verksamheten på för att på det sättet kunna roa och underhålla den stad man kommer till.

På detta sätt, med dessa traditioner, har man underhållit i generationer och man har gjort skillnad för många hushåll och familjer. Man har verkat jämlikt när man erbjudit ett lättillgängligt nöje i närmiljö för familjer som då inte behöver korsa ett världshav, vilket kräver mer av både ekonomi och tid. Absolut viktigast: Man har fått barn att skratta från norr till söder år efter år. År 2018 fick branschen ett erkännande som ansedd kultur, och man erhöll stolt den kulturförklaring som tilldelades branschen av Kulturdepartementet. 

I februari 2020 drabbade covid-19 vårt samhälle och slog till med full kraft. Som en konsekvens av detta förbjöd regeringen den 11 mars i år nöjesbranschen att verka under de normala förutsättningarna. Tivoliägarbranschen agerade omedelbart när man befarade att man hade drabbats av ett näringsförbud. Redan före covid-19 har de ambulerande tivolina haft en mycket ansträngd situation. Det är ett säsongsberoende yrkesområde som helt förlitar sig på de varmare månaderna av året.

När kulturminister Amanda Lind den 20 mars i år berättade om planeringen och upprättandet av det kulturstöd på 500 miljoner svenska kronor som skulle fördelas bland många olika genrer såg branschen ett visst hopp. Med kulturförklaringen 2018 för tivoli- och nöjesbranschen samt EU-parlamentets uppmaning till sina medlemsländer långt tidigare att erkänna traditionella branschföretag som ett kulturarv, gemensamt för hela Europas kulturarv, såg man en ljusning för de svenska tivoliföretagen i det kulturstöd som planerades. Åtta enskilda aktörer från deras verksamhetsområde följde regeringens uppmaningar i tillvägagångssättet för ansökningarna. Åtta ansökningar till att ta del av stödpaketet lämnades in och åtta ansökningar avslogs.

Uppenbarligen anser inte regeringen att tivolin ska kunna ta del av det kulturstöd som finns trots att samma regering har gett branschen kulturstatus. Omsättningen för de ambulerande tivolina sker under sommarmånaderna, vilket betyder att regeringens åtgärd med omsättningsstöd inte når branschen trots att deras omsättning är noll beroende på beslut tagna av regeringen.

Konsekvenserna för branschen är oerhört allvarliga, och det finns en stor risk för att det inte finns några ambulerande tivolin om inte regeringen riktar ett stöd till branschen i konsekvens med den kulturstatus som regeringen har gett branschen.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är följande:

 

Vilka konkreta åtgärder är ministern beredd att vidta för att säkerställa Sveriges ambulerande tivolins överlevnad?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1724 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/01592/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt minister med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1724 av Lars Beckman (M)
Åtgärder för nöjesparker och ambulerande tivolin

Lars Beckman har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag är beredd att vidta för att säkerställa Sveriges ambulerande tivolins överlevnad.

Tivolin – ambulerande och stationära – är, precis som Beckman framhåller, en väl och djupt förankrad tradition på orter runtom i Sverige och därmed en del av det gemensamma kulturarvet i hela landet. I den nationella förteckningen Levande traditioner, som hålls samman av Institutet för språk och folkminnen och som tar upp exempel på immateriella kulturarv i Sverige, finns också tivolitraditionen med. På så vis bidrar tivolitraditionen till att synliggöra det immateriella kulturarvets mångfald. Tivolin är också viktiga mötesplatser för många familjer och en näring som nu likt många andra näringar drabbas av situationen med den pågående coronapandemin.

Regeringen har under våren tagit fram flera krispaket och åtgärder för att mildra coronavirusets effekter för näringsliv, företag och för kultursektorn. Kulturlivets och de kulturella och kreativa näringarnas ekosystem är känsligt för stora ekonomiska förändringar.

För företag som drabbats ekonomiskt till följd av pandemin har regeringen bland annat infört åtgärder som stöd för korttidspermitteringar, omställningsstöd, nedsatta social- och egenavgifter, tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader och möjlighet att skjuta upp inbetalningar av skatt och moms. Aktörer med egen firma har fått lättade regler avseende sjukförsäkring. Inom arbetslöshetsförsäkringen har företagare i stort fått förbättrade förutsättningar att återuppta verksamhet. Såväl anställda som företagare har fått stärkt trygghet genom tillfälliga förändringar i kraven för rätt till ersättning och höjda ersättningsnivåer inom arbetslöshetsförsäkringen.

Regeringen har också beslutat om ett flertal specifika krisstöd till kulturen, bland annat det stöd på sammanlagt 500 miljoner kronor, som Beckman nämner, för kulturevenemang som har ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19. Statens kulturråd har fördelat huvuddelen av medlen, 335 miljoner kronor, till stora och små kulturverksamheter som förlorar intäkter till följd av evenemang som ställs in eller drabbas av merkostnader till följd av att evenemang har skjutits upp. Den 12 juni föreslog regeringen också en satsning på 150 miljoner kronor till regionala och lokala kulturverksamheter som kommer att bidra till att stötta den kulturella infrastrukturen i hela landet under krisen.

Därutöver har även det generella statsbidraget till kommuner och regioner förstärkts med 26 miljarder kronor. Dessa medel kan även användas inom kulturområdet.

En del av dessa stöd bör kunna komma även tivolin till del i denna svåra situation som har påverkat och fortsatt kommer att påverka många verksamheter i Sverige och i världen under lång tid framöver. Däremot varken kan, eller bör, regeringen lägga sig i enskilda myndighetsbeslut.

Regeringen för en dialog med berörda aktörer och branscher inom näringslivet och kulturområdet om hur situationen utvecklar sig med anledning av det nya coronaviruset. Ett möte på tjänstemannanivå med Sveriges tivoliägareförening är planerat under tidig höst för att diskutera tivolibranschens situation.

Vi följer alltså utvecklingen noga och kan behöva återkomma.

Stockholm den 17 juli 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.