Till innehåll på sidan

Åtgärder för att stärka rättssäkerheten och det civila samhället i Afghanistan

Skriftlig fråga 2008/09:219 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-05
Anmäld
2008-11-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-11-13
Besvarad
2008-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 november

Fråga

2008/09:219 Åtgärder för att stärka rättssäkerheten och det civila samhället i Afghanistan

av Gunnar Andrén (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Få länder har under så lång tid plågats av krig, terror, nöd och fruktan som Afghanistan. Den pågående FN-missionen för att skapa förutsättningar för frånvaro av just krig, terror, nöd och fruktan har i allra bästa fall nått slutet på början, framtiden ter sig oviss, fruktan och hat präglar detta härjade land med sin fridsönskande befolkning.

Sverige stöder det nuvarande FN-mandatet, bland annat genom att ställa militär personal till FN:s förfogande. Huruvida det nuvarande antalet svenskar liksom soldater från andra länder behöver utökas, är en sak för FN att, efter noggrann analys där långt ifrån bara militära överväganden har plats, besluta om.

Den militära närvaron kan bara motiveras om vägen till fred och frihet, rättsäkerhet, trygghet och det civila samhällets utveckling kan skönjas för afghanerna. Motsättningar mellan olika folkgrupper är ett i sammanhanget svagt ord. Det handlar ytterst om hat och oförsonlig kamp om makten.

Vägen kantas nu av det civila samhällets oförmåga att trygga vanliga människors vardag. Misstron mot rättssamhällets förmåga att värna liv och lem är utbredd, illegitima illdåd mot oskyldiga förblir ostraffade.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt som nyligen besökt Afghanistan är:

Vilka åtgärder kan utrikesministern inom och utom FN:s ram vidta för att stärka det civila samhället och särskilt att bidra till att rättssamhällets fundament – lagstiftning, domstolsväsen, åklagare och polis – fås att fungera?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:219 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 november

Svar på fråga

2008/09:219 Åtgärder för att stärka rättssäkerheten och det civila samhället i Afghanistan

Utrikesminister Carl Bildt

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag kan vidta, inom och utom FN:s ram, för att stärka det civila samhället i Afghanistan och särskilt att bidra till att rättssamhällets fundament – lagstiftning, domstolsväsen, åklagare och polis – fås att fungera.

Sverige bidrar genom olika typer av insatser till framväxandet av en rättsstat och respekt för mänskliga rättigheter i Afghanistan, inte minst inom ramen för ett svenskt bistånd som sammantaget uppgår till över 400 miljoner kronor. På lagstiftningsområdet stöder vi till exempel FN:s utvecklingsprograms (UNDP:s) projekt för stärkandet av det afghanska parlamentet. För att minska den illegala narkotikahanteringen ger Sverige ett omfattande organisatorisk stöd till FN:s organ mot brottslighet och narkotika (UNODC). Sverige ger sitt fulla stöd till det arbete FN:s civila stödmission i Afghanistan, Unama, utför vad gäller övervakning av mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling. Sverige har bidragit till att ett afghanskt advokatsamfund sett dagens ljus tidigare i år. Sverige stöder vidare den oberoende afghanska människorättskommissionen (AIHRC) som spelar en viktig roll för att övervaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter och respekt för rättsstatens regler i Afghanistan.

Att en stabil säkerhetssituation är grundläggande för demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer är ett väl etablerat faktum. Detta är inte minst påtagligt i länder som Afghanistan som under lång tid har plågats av konflikt. Därför är också de svenska bidragen till den internationella säkerhetsstyrkan (International Security Assistance Force, ISAF) som på uppdrag av FN:s säkerhetsråd bidrar till att skapa säkerhet för den politiska processen, humanitärt arbete och återuppbyggnad av Afghanistan, viktiga. Sedan år 2003 leds denna styrka av Nato på uppdrag av FN. Genom vårt deltagande i styrkan bidrar vi också till utbildandet av nya afghanska säkerhetsstyrkor, inklusive en nationell polis och en nationell armé.

I juni 2007 lanserade EU en gemensam polisinsats (Eupol) i Afghanistan. Polisinsatsens syfte är att avsevärt bidra till upprättandet av en effektiv och hållbar afghansk poliskår som arbetar i enlighet med en rättsstats regler och med respekt för mänskliga rättigheter. Eupol står i färd att utvidga sin verksamhet till att även omfatta stöd till andra delar av rättssektorn. Sverige tillhör en av de största bidragsgivarna av personal till EU-insatsen. Vårt nuvarande bidrag om nio personer utgör 5 procent av den internationella personalen. Ansträngningar görs för att öka det svenska deltagandet. De svenska poliserna stöder bland annat ANP i området kring Mazar-e Sharif med rådgivning inom träning och utbildning. De bistår även i planeringen av nya polisstationer och permanenta checkpoints.

Som framgått av denna uppräkning gör Sverige en hel del konkret för att säkerställa en positiv utveckling inom området demokrati, mänskliga rättigheter och respekt för rättsstaten i Afghanistan. Det är min och regeringens ambition att omfattningen av dessa insatser ska öka ytterligare under kommande år.

Samtidigt ska vi inte glömma bort vikten av ett tydligt politiskt budskap till den afghanska regeringen. Behovet av ytterligare politiska reformer, att mänskliga rättigheter respekteras och att situationen för kvinnor förbättras var därför centrala teman vid mina möten med företrädare för den afghanska regeringen vid mitt besök i landet i slutet av oktober.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.