Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska brottsligheten bland unga lagöverträdare

Skriftlig fråga 2005/06:805 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-18
Anmäld
2006-01-18
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 januari

Fråga 2005/06:805 av Ulf Sjösten (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Åtgärder för att minska brottsligheten bland unga lagöverträdare

Brottsligheten går allt längre ned i åldrarna. Anmälningarna till polisen i Borås om misstänkta under 15 år ökade med närmare 84 % förra året. Det är mycket snatterier som anmäls, men vi har också en klick 12@13-åringar som är misstänkta för ganska grov misshandel. Det har vi aldrig sett förut, säger närpolisbefälet Kjell Fasth.

Det är givetvis mycket oroväckande att våldsbrottsligheten bland mycket unga ökar kraftigt i Borås, men knappast unikt för denna centralort i Sjuhäradsbygden. Det är aldrig så viktigt att samhällets åtgärder fungerar bra som när det gäller mycket unga lagöverträdare. En tydlig och tidig insats kan bokstavligen rädda liv.

Det görs mycket i dag för att möta dessa unga lagöverträdare på ett diversifierat och professionellt sätt, men åtgärderna kan säkerligen förfinas.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att bidra till att minska brottsligheten bland unga lagöverträdare under 15 år?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:805 besvarad av

den 25 januari

Svar på fråga 2005/06:805 om åtgärder för att minska brottsligheten bland unga lagöverträdare

Justitieminister Thomas Bodström

Ulf Sjösten har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bidra till att minska brottsligheten bland unga lagöverträdare under 15 år.

De allra flesta unga är inte kriminella. I de fall där unga begår brott är det dock viktigt med tidiga och tydliga insatser från samhällets sida. En av huvuduppgifterna för kriminalpolitiken är att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet eller utsätts för brott. Arbetet med ungdomsbrottsligheten är på många sätt nyckeln till samhällets möjligheter att på lång sikt minska den totala brottsligheten.

Det lokala brottsförebyggande arbetet är särskilt betydelsefullt när det handlar om barn och ungdomar. Unga begår ofta brott där de bor och tillsammans med andra som bor i närheten eller går i samma skola. Det är på lokal nivå man har möjlighet att tidigt se problem, att snabbt ingripa och därmed har de bästa chanserna att förebygga att unga begår brott eller återfaller i brott. De flesta lokala brottsförebyggande råd vidtar därför åtgärder med inriktning på barn och ungdomar. Som ett led i att stödja det arbetet har regeringen gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att analysera vilka samarbets- och arbetsformer som har visat sig särskilt lämpade för att nå goda resultat i det lokala brottsförebyggande arbetet.

Även polisen har en viktig uppgift när det gäller att förebygga ungdomsbrottslighet. Polisen ska verka tillsammans med fältassistenter i lokalsamhället och arbetar på de tider och platser där ungdomar befinner sig. Regeringen har de senaste åren gjort kraftiga satsningar på polisen. Genom dessa satsningar förbättras naturligtvis polisens förutsättningar att förebygga brottslighet bland unga.

Regeringen har i budgetpropositionen för år 2006 aviserat att ge Ungdomsstyrelsen i uppdrag att förbereda en satsning på särskilt utsatta ungdomar. Denna satsning kommer att inriktas på förebyggande och främjande verksamheter för ungdomar i riskmiljöer samt på drogfria ungdomslokaler.

För närvarande pågår också inom Regeringskansliet ett intensivt arbete med beredningen av Ungdomsbrottsutredningens förslag till lagändringar m.m. såvitt avser unga lagöverträdare. I sitt betänkande (SOU 2004:122) har utredningen presenterat en mängd olika åtgärder som bland annat syftar till att utveckla och förbättra påföljderna för unga. Bland förslagen finns även brottsförebyggande insatser samt åtgärder för att utreda brott som har begåtts av barn som inte är straffmyndiga. Betänkandet har remissbehandlats och bemötts på ett positivt sätt. Regeringen avser att under våren lämna en proposition till riksdagen om ingripanden mot unga lagöverträdare.

Det är viktigt att se till helheten och satsa på goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar, att ge stöd till familjer med svaga sociala och ekonomiska resurser, att ha en bra skola, en fungerande integrationspolitik och att göra insatser för att minska arbetslösheten och drogberoendet. Ingripanden mot ungdomar som begår brott måste ske snabbt och innefatta såväl polisiära som sociala insatser.

Avslutningsvis vill jag betona att föräldrar spelar en central roll i arbete med att förhindra unga från att börja begå brott. Föräldrars engagemang i sina barns aktiviteter är samhällets bästa brottsförebyggande resurs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.