Återvinning av plast

Skriftlig fråga 2022/23:228 av Andrea Andersson Tay (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-13
Överlämnad
2023-01-13
Anmäld
2023-01-17
Svarsdatum
2023-01-25
Sista svarsdatum
2023-01-25
Besvarad
2023-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

SVT uppmärksammade nyligen att endast 10 procent av all plast återvinns i Sverige. En mycket stor del av plasten produceras av råolja och över 1 miljon ton plast eldas upp, vilket motsvarar 8 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp enligt Naturvårdsverket. Förutom den stora klimatpåverkan denna ohållbara materialhantering ger så orsakar den negativa effekter även för miljön och ekosystemen.

I dag finns hundratals olika plastprodukter på marknaden vilket gör det svårt att återvinna plasten. Vänsterpartiet har vid ett flertal tillfällen lyft behovet av stärkt reglering för att hållbart nyttja naturresurser och stärka återanvändning och materialåtervinning av produkter för att främja en cirkulär ekonomi. Ibland innehåller plastprodukter ämnen som är miljö- och hälsoskadliga vilket gör att de inte lämpar sig för materialåtervinning, men i många fall beror det på att plastprodukterna består av så olika typer av plast att materialåtervinning inte är möjlig. Det är en ohållbar situation som enligt Vänsterpartiets uppfattning måste åtgärdas genom att högre krav ställs på producenterna. 

Även om EU har antagit en i delar ambitiös handlingsplan för den cirkulära ekonomin får det inte begränsa vår nationella rådighet för skyndsamma nödvändiga åtgärder. Vi anser att det behövs en lagstiftning med krav på ökat producentansvar med krav på standardisering av plasttyper så att ökad återanvändning och återvinning möjliggörs. Genom att tillåta färre typer av plaster på marknaden samt undvika att färga plaster skulle, enligt forskare vid Linköpings Universitet, återvinning kunna stärkas. Avfall Sverige har även i forskningsprojekt kunnat visa att det för väldigt många produkter är möjligt att ersätta de hundratals olika varianterna av plast som används i dag med betydligt färre, kanske tiotalet plastsorter.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att reglera och minska antalet plastsorter för producenterna för att stärka materialåtervinningen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:228 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

KN2023/ 01959 Klimat- och näringslivsdepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:228 av Andrea Andersson Tay (V)
Återvinning av plast

Andrea Andersson Tay har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att reglera och minska antalet plastsorter för producenterna för att stärka materialåtervinningen.

Regeringen har en hög ambitionsnivå för att nå miljö- och klimatmålen. Det gäller även att nå de befintliga etappmålen som omfattar plastavfall och andra avfallsströmmar. Plastavfall tillhör en av de avfallsströmmar som har svårast att nå målen för förberedelse för återanvändning eller materialåtervinning. Regeringen har därför bland annat gett Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall så att målen nås. Uppdraget ska slutredovisas den 31 oktober i år.

Regeringen arbetar också aktivt i de internationella förhandlingarna om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar. Förhandlingarna om det nya avtalet omfattar hanteringen av plast under tillverkning, användning och avfallshantering. För att öka materialåtervinningen av avfall är det också sedan tidigare förbjudet att förbränna avfall som har samlats in separat för att materialåtervinnas. Naturvårdsverket har dessutom i uppdrag att arbeta för att främja omställningen av plast i en cirkulär ekonomi och för att nå målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. I uppdraget ingår att analysera och kartlägga vilka typer av plaster som lämpar sig för olika typer av användningar för att uppnå cirkulära flöden och minska klimatpåverkan från plaster. Det kan exempelvis handla om att redan i designskedet fastställa när fossil plast kan ersättas med biobaserade plaster, återanvändbara material, återvunnen plast, plast med lång livslängd eller andra material, samt vilken plast som är lämpligast för olika användningsområden. Naturvårdsverket ska även analysera och föreslå ytterligare styrmedel som behövs för att rätt plast används på rätt plats i en cirkulär och fossilfri ekonomi. Slutredovisningen av uppdraget ska göras senast den 15 mars 2024.

Stockholm den 25 januari 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.