återuppbyggnad av Serbien

Skriftlig fråga 1998/99:847 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-11
Besvarad
1999-08-25
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:847 av Bengt Silfverstrand (s) till utrikesministern om återuppbyggnad av Serbien

den 11 augusti

 

NATO:s massiva bombningar av Jugoslavien under 79 dagar har, vilket medlarna Carl Bildt och Martti Ahtisarri konstaterat, i huvudsak drabbat civilbefolkningen. Attackerna har åstadkommit en så omfattande materiell skadegörelse att en ekonomisk och ekologisk katastrof i området synes oundviklig. Det framstår mot denna bakgrund därför som uppenbart att det förestående återuppbyggnadsarbetet måste omfatta hela det område i Jugoslavien som drabbats av bombningarna - alltså även Serbien. Glädjande nog har också kabinettssekreterare Jan Eliasson i ett uttalande låtit förstå att Sverige nu är berett att verka för en återuppbyggnad också i Serbien, oavsett regering där.

Såväl el-, som värme- och vattenförsörjningen i stora delar av Serbien har drabbats av så omfattande skador att en försörjningskris för stora delar av civilbefolkningen är mycket sannolik inför kommande vinter.

Min fråga är:

 

Vilka åtgärder avser utrikesministern vidtaga för att den humanitära hjälp som förutskickats också kommer att omfatta återuppbyggnad av kraft-, värmeverk och vattenförsörjningssystem i Serbien?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:847 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:847 om återuppbyggnad av Serbien
    Utrikesminister Anna Lindh

den 25 augusti

 

Bengt Silfverstrand har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att den humanitära hjälp som förutskickats i fråga om Förbundsrepubliken Jugoslavien också kommer att omfatta återuppbyggnad av kraft-, värmeverk och vattenförsörjningssystem i Serbien.

Jag delar den oro Bengt Silfverstrand uttrycker inför de umbäranden den serbiska befolkningen kan komma att drabbas av kommande vinter. Den svenska regeringen är för närvarande aktiv inom EU och FN i sökandet efter vägar att bistå den serbiska befolkningen utan att de resurser som tillförs tas i anspråk av regimen i Belgrad. Detta problem är särskilt stort i fråga om infrastrukturprojekt.

Det humanitära biståndet till Serbien omfattar dels serbiska flyktingar från andra delar av f.d. Jugoslavien, dels hjälp till nödställd lokalbefolkning som saknar egen försörjningsförmåga. FN:s humanitära appell för senare delen av 1999 uppmärksammar särskilt behovet av bostadsuppvärmning under vinterhalvåret. Även om det humanitära biståndet kan bidra till en lättnad för de mest behövande är det inte avsett för att lösa den omfattande och kostsamma återuppbyggnad som krävs för att återställa infrastrukturen på kraft- och vattenområdet. I mån av resurser kommer man dock att söka inkludera vissa mindre omfattande arbeten vad gäller vattenförsörjning och bostadsuppvärmning.

Vid EU:s allmänna råds möte den 19 juli i år beslutades om en rad steg i riktning mot en lättnad av sanktionerna för befolkningen. Framför allt undersöker man inom EU för närvarande i vad mån det vore möjligt att rikta bistånd i form av t.ex. olja för uppvärmning direkt till de kommuner i FRJ som styrs av sant demokratiska krafter. Andra lättnader som kan komma i fråga är ett upphävande av flygförbudet till FRJ samt att mildra den avvisande hållningen till idrottsutbyte med Förbundsrepubliken Jugoslavien.

Ett fullständigt upphävande av sanktionerna mot FRJ torde bli aktuellt först den dag vi ser att FN:s säkerhetsrådsresolutioner efterlevs samt att mänskliga rättigheter respekteras i Serbien. EU har dock för avsikt att snarast undanta Kosovo och Montenegro från olje- och andra sanktioner, även om vissa procedur- och verifikationsproblem här kvarstår.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.