arbetstidslagstiftningen

Skriftlig fråga 1997/98:523 av Pilsäter, Karin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-06
Anmäld
1998-03-09
Besvarad
1998-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:523 av Karin Pilsäter (fp) till statsrådet Ulrica Messing om arbetstidslagstiftningen

Regeringsförklaringen anger att "Kvinnor och män skall kunna kombinera ett utvecklande arbetsliv och ett aktivt föräldraskap". Arbetstidskommittén avgav för lång tid sedan ett förslag till ny arbetstidslag som i sig innebar förslag om mer lokalt beslutsfattande om arbetstidens längd och förläggning. Någon proposition om ny arbetstidslag har ännu inte kommit.

Med anledning av detta vill jag fråga biträdande arbetsmarknadsministern när en ny arbetstidslag skall presenteras för riksdagen.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:523 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:523 om arbetstidslagstiftningen
    Statsrådet Ulrica Messing

Karin Pilsäter har frågat mig när en ny arbetstidslag skall presenteras för riksdagen. Frågan har ställts med utgångspunkt från behovet att öka möjligheten att kombinera ett utvecklande arbetsliv och ett aktivt föräldraskap.

Sedan 1995 års Arbetstidskommitté lämnade sina förslag i slutbetänkandet Arbetstid - längd, förläggning och inflytande (SOU 1996:145) har arbetstidsfrågan diskuterats flitigt i massmedier, på arbetsplatser, på kongresser m.m. För att bredda diskussionen har Arbetsmarknadsdepartementet drivit ett informationsprojekt om arbetstiden, bl.a. genom en hemsida på Internet. Debatten om arbetstidsfrågan har därigenom kunnat föras ut, men framför allt har synpunkter kunnat hämtas in från en bredare krets.

Enligt jämställdhetslagen skall arbetsgivaren underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena lönearbete med föräldraskap. Som Karin Pilsäter påpekar slår regeringsförklaringen fast att kvinnor och män skall kunna förena ett utvecklande arbetsliv med ett aktivt föräldraskap. Detta gäller i synnerhet för inriktningen av arbetstidspolitiken. Arbetstiderna måste utformas så att arbetstiderna utjämnas mellan kvinnor och män. En förkortning av arbetstiden skulle kunna leda till en mer jämlik fördelning av det obetalda hemarbetet och mer tid för ett aktivt föräldraskap. Enligt regeringens mening kommer, om produktivitet och tillväxt ökar i tillräcklig utsträckning, att skapas ett utrymme för kortare arbetstid de närmaste åren. Även ett ökat inflytande för den enskilde över arbetstidens förläggning, dvs. en mer flexibel arbetstidsförläggning, skulle förbättra möjligheterna att förena arbetsliv och familjeliv. I takt med att verksamheternas flexibilitet ökar kan det bli nödvändigt att stärka de enskilda anställdas inflytande över arbetstiderna.

Jag kommer nu att avvakta resultatet av den pågående avtalsrörelsen för att se hur arbetstiderna hanteras. Utgångspunkten bör även fortsättningsvis vara att arbetstiderna, inom ramen för arbetstidslagstiftningen, i så stor utsträckning som möjligt skall hanteras av arbetsmarknadens parter.

Jag har tidigare sagt att en proposition om arbetstidsfrågorna inte kommer att lämnas till riksdagen under våren 1998. När en sådan proposition kan komma att lämnas kan jag för närvarande inte ange.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.