Till innehåll på sidan

Arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa ungdomar och andra

Skriftlig fråga 2009/10:685 av Tidlund, Greger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-26
Besvarad
2010-03-31
Anmäld
2010-04-01
Svar anmält
2010-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2009/10:685 Arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa ungdomar och andra

av Greger Tidlund (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Ett av alla de problem jag stött på vid mina kontakter med arbetslösa ungdomar och arbetsförmedlare i mitt län, Sörmland, är trögheten att få ta del av arbetsmarknadsutbildningar.

För det första måste en arbetslös ungdom vänta i tre månader innan han eller hon kan komma i fråga för en relevant arbetsmarknadsutbildning. Bara det är ju ett slöseri med ungdomars kraft och vilja att arbeta och göra rätt för sig.

Dessutom har jag stött på ungdomar som fått vänta alltför länge på att få lov att påbörja en arbetsmarknadsutbildning. Den arbetslöse har identifierat en passande yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, och är beredd att påbörja den snarast, men hindrats av den långa tiden det tar för Arbetsförmedlingen att upphandla utbildningen i fråga.

Totalt sett är antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning mindre än 6 000 i dag (februari 2010) vilket motsvarar de nivåer som rådde på 1950-talet.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att arbetsförmedlingarna mer skyndsamt kan upphandla relevanta utbildningar för arbetslösa ungdomar?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:685 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 31 mars

Svar på fråga

2009/10:685 Arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa ungdomar och andra

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Greger Tidlund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att arbetsförmedlingarna mer skyndsamt kan upphandla relevanta utbildningar för arbetslösa ungdomar.

Arbetslösa ungdomar får i dag särskilt stöd inom ramen för jobbgarantin för ungdomar. Den är utformad mot bakgrund av den forskning som visat att tidiga programplaceringar bör undvikas för ungdomar eftersom detta kan leda till inlåsning och lägre sökaktivitet. Tidigare erfarenheter visar också att arbetsmarknadspolitiska program för ungdomar inledningsvis bör inriktas på att upprätthålla en hög sökaktivitet och att ge coachning och vägledning.

Jobbgarantin för ungdomar inleds därför i normalfallet med kartläggning och rådgivning och i de fall Arbetsförmedlingen utifrån denna bedömer att den bästa insatsen är en arbetsmarknadsutbildning finns i nuvarande regelverk inga hinder för att personen anvisas till en lämplig kortare utbildningsinsats. Arbetsförmedlingen har möjlighet att upphandla de utbildningar som behövs och från den 1 januari 2010 kan ungdomar även anvisas till en studiemotiverande utbildning inom folkhögskolan. Jag ser därför i dag inte någon anledning att ändra de regler som styr Arbetsförmedlingens arbete i detta avseende.

Jag vill avslutningsvis påpeka att det är det offentliga utbildningsväsendet som har den största betydelsen för att ungdomar ska kunna förnya och fördjupa sina kunskaper så att de står bättre rustade på arbetsmarknaden. Med denna utgångspunkt presenterade regeringen i budgetpropositionen för 2010 en omfattande utbildningssatsning, som bland annat innebär fler platser i yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning (yrkesvux) och eftergymnasial yrkesutbildning samt 10 000 nya högskoleplatser inklusive studiestöd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.