Till innehåll på sidan

arbets- och uppehållstillstånd för nyckelpersoner med specialistkompetens

Skriftlig fråga 2003/04:1411 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-07-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-07-22
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juli

Fråga 2003/04:1411

av Anne Ludvigsson (s) till statsrådet Barbro Holmberg om arbets- och uppehållstillstånd för nyckelpersoner med specialistkompetens

Personer med unik specialkompetens blir allt viktigare för både stora och små företag i Sverge. Ofta är dessa personer av utländsk härkomst och finns i Sverige genom arbets- och uppehållstillstånd. För en del små företag kan denna nyckelperson vara avgörande för företagets existens.

När arbetstillståndet går ut har företaget kanske endast ett val, att avveckla verksamheten.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att göra det möjligt att förlänga uppehållstillståndet för nyckelpersoner med specialistkompetens i både stora och små företag?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1411 besvarad av

den 22 juli

Svar på fråga 2003/04:1411 om arbets- och uppehållstillstånd för nyckelpersoner med specialistkompetens

Statsrådet Barbro Holmberg

Anne Ludvigsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra det möjligt att förlänga uppehållstillstånd för nyckelpersoner med specialistkompetens.

Migrationsverket är den självständiga myndighet som, efter samråd med länsarbetsnämnden, beslutar om arbetstillstånd. Om sökanden kan anses vara en nyckelperson med specialistkompetens beviljas han eller hon i regel permanent uppehållstillstånd.

Tidsbegränsade arbetstillstånd ges regelmässigt vid anställningar som är ett led i internationellt utbyte. Det har främst handlat om gästforskare, chefsposter inom internationella företag samt professionella idrottsmän och tränare och andra anställningar som inte står öppna för arbetsmarknaden.

Tidsbegränsade arbetstillstånd kan även beviljas för att täcka tillfällig brist på arbetsmarknaden. Det vill säga inom sådana yrken eller yrkesområden där arbetsgivarna har svårigheter att finna arbetskraft med kvalificerad yrkesutbildning eller erfarenhet inom landet eller inom EU/EES-området. Enligt nuvarande regler kan Migrationsverket bevilja arbetstillstånd för täckande av tillfällig arbetskraftsbrist för sammanlagt 18 månader. Kvarstår arbetskraftsbristen efter 18 månader kan arbetstillståndet förlängas med normalt sex månader efter särskild överenskommelse mellan arbetsgivaren och länsarbetsnämnden. Tanken med möjlighet till utökad tid är att man genom utbildningsinsatser under tiden ska kunna lösa problemet för det aktuella företaget, genom rekrytering inom landet eller inom EU-området.

Den 19 februari 2004 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté som ska se över det regelverk som styr möjligheterna till arbetskraftsinvandring med syfte att ta fram ett regelverk som medger vidgad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU/EES. Kommittén ska bland annat lämna förslag till de författningsändringar som bedöms nödvändiga med utgångspunkt i de behov av arbetskraft som finns på arbetsmarknaden. Förändringarna ska syfta till ökad flexibilitet, förenklad administration och långsiktig hållbarhet. Kommittén ska även särskilt uppmärksamma förhållandet mellan permanenta uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl och tidsbegränsade arbetstillstånd. Behovet av parallella möjligheter för arbetskraftsinvandring bör enligt direktiven övervägas. Enligt direktiven ska kommittén redovisa sitt uppdrag i ett slutbetänkande senast den 1 mars 2006.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.