Användandet av pepparspray

Skriftlig fråga 2011/12:599 av Olsson, Lena (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-25
Anmäld
2012-05-25
Besvarad
2012-05-30
Svar anmält
2012-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga

2011/12:599 Användandet av pepparsprej

av Lena Olsson (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

När pepparsprej blev en del av polisens vapenarsenal framfördes både kritik och farhågor. Kritiken handlade i första hand om att pepparsprej är just ett vapen. I USA har över hundra personer dött i samband med polisingripanden efter användande av pepparsprej. Det finns ett förbud mot att använda sprejen i krig och det finns dessutom ett exportförbud i enlighet med internationella konventionsåtaganden.

Efter att pepparsprej blivit en del av polisens standardutrustning har ett antal anmälningar lett till kritik bland annat från JO. Allmänna råd har tagits fram som handledning för användande och för att begränsa riskerna. Detta till trots sköts inte hanteringen på rätt sätt. Av de allmänna råden framgår bland annat att pepparsprej inte ska användas mot folkmassa annat än i yttersta nödfall.

Senast i förra veckan användes ändå pepparsprej i stor omfattning på en fotbollsläktare i Stockholm. Många personer drabbades av omfattande sprejning utan synbart syfte. Av den omfattande filmdokumentationen är det mycket svårt att förstå varför användande av ett vapen som pepparsprej skulle vara nödvändigt eller lämpligt i sammanhanget. Polisen fanns inte heller till hands för sanering efteråt, trots de mycket tydliga instruktionerna i de allmänna råden.

Min fråga till justitieministern Beatrice Ask är:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att polisens användning av pepparsprej ska bli föremål för översyn med anledning av de risker som beskrivits ovan?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:599 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 30 maj

Svar på fråga

2011/12:599 Användandet av pepparsprej

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att polisens användning av pepparsprej blir föremål för översyn med anledning av de risker som beskrivits.

Polisen får endast använda våld när det behövs, det vill säga när andra medel är otillräckliga och det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt. Endast det våld som är nödvändigt får användas.

Rikspolisstyrelsen har tagit fram nya föreskrifter om polisens användning av pepparsprej, som gäller från den 1 februari 2012. Av föreskrifterna framgår att pepparsprej inte får användas generellt mot en folksamling. När pepparsprej används mot en person som befinner sig i en folksamling måste konsekvenserna av ett sådant användande övervägas. Om det uppstår en nödvärnssituation gäller emellertid inte föreskrifterna, utan den enskilda polisen fattar beslut om nödvändiga åtgärder. Jag förutsätter att polismyndigheterna följer Rikspolisstyrelsens föreskrifter.

Sedan den 1 februari 2012 finns det också krav på polismyndigheterna om en förbättrad inrapportering av sprejanvändningen till Rikspolisstyrelsen. Samtidigt inledde Rikspolisstyrelsen en nationell uppföljning.

Mot bakgrund av att användningen har stramats upp och att nya bestämmelser har tagits fram har jag i dagsläget inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder som specifikt tar sikte på polisens användande av pepparsprej.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.