Ansökningar om uppehållstillstånd

Skriftlig fråga 2012/13:83 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2012-11-05
Besvarad
2012-11-08
Svar anmält
2012-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 oktober

Fråga

2012/13:83 Ansökningar om uppehållstillstånd

av Bodil Ceballos (MP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Den som är anhörig till en person boende i Sverige ska för att få uppehållstillstånd söka detta innan inresa i Sverige. Undantag kan göras om det inte anses skäligt att personen i fråga ska resa hem, även om undantaget i praktiken aldrig används.

För den som kommit som asylsökande och fått avslag men som under tiden i Sverige hunnit skaffa familj är det en mycket omständlig men också farlig procedur. Särskilt svårt blir det för dem som kommer från länder de inte vågar resa tillbaka till. Iran är ett sådant exempel, där avrättningar av dissidenter har ökat i en rasande fart de senaste åren från en redan hög nivå.

Lagen säger inte att man måste söka uppehållstillståndet från hemlandet, och många har tidigare kunnat söka uppehållstillståndet vid en ambassad i ett annat land. Dock får vissa nu svaret att man måste ha uppehållstillstånd i det landet för att få söka. Så var det inte tidigare, men lagen har inte ändrats. Det kan därför inte antas vara ett uttryck för lagstiftarens mening utan snarare en myndighetsbestämmelse utan lagstöd.

Jag vill därför fråga statsrådet om han avser att uppdra åt Migrationsverket att inte begränsa människors rätt att söka uppehållstillstånd via ambassader i fortsättningen.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:83 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 8 november

Svar på fråga

2012/13:83 Ansökningar om uppehållstillstånd

Statsrådet Tobias Billström

Bodil Ceballos har frågat mig om jag avser att uppdra åt Migrationsverket att inte begränsa människors rätt att söka uppehållstillstånd via ambassader.

En utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska, som huvudregel, ha ansökt om och beviljats ett sådant tillstånd före inresan i landet. Denna bestämmelse är ett viktigt led i upprätthållandet av en reglerad invandring. Det finns uttryckliga undantag från huvudregeln. Ett sådant undantag är om en utlänning har stark anknytning till en person bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land och ger in ansökan där. Utlänningar som har rätt till uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov hänvisas inte heller utanför Sverige.

En ansökan om uppehållstillstånd av en utlänning som inte befinner sig i Sverige ges in till och utreds av en svensk beskickning eller ett svenskt konsulat i hemlandet eller i det land där utlänningen annars är stadigvarande bosatt. En utlandsmyndighet ska ta emot en ansökan om uppehållstillstånd även i de fall den ges in på annan ort. Det har i praxis fastslagits att en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning inte får avslås på grund av att den lämnats in till en svensk beskickning eller konsulat i ett annat land än hemlandet eller det land där den sökande är stadigvarande bosatt. En utredning av en ansökan om uppehållstillstånd låter sig dock bäst göras i sökandens hemland eller det land där han eller hon annars är stadigvarande bosatt.

Jag ser mot denna bakgrund ingen anledning att vidta några åtgärder i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.