Ändrade kriterier för bidrag

Skriftlig fråga 2005/06:1640 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-17
Anmäld
2006-05-17
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga 2005/06:1640 av Maria Larsson (kd) till statsrådet Jens Orback (s)

Ändrade kriterier för bidrag

I år nekades organisationen Haro, för första gången på 18 år, bidrag från Delegationen för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Anledningen var att kriterierna för att få bidrag hade förändrats. Det räcker inte längre att en majoritet av medlemmarna är kvinnor, nu krävs att de utgör minst 80 % av medlemsbasen. Denna 80-procentsregel infördes efter det att ansökningstiden gått ut och alla ansökningshandlingar redan inkommit. Detta förfarande förtjänar naturligtvis stor kritik. Mer förvånande än hur regeln infördes är dock att den över huvud taget blev till.

Jämställdhetsarbetet får aldrig bli en isolerad kvinnofråga. Det är tvärtom en fråga av stor betydelse för hela samhället, för både män och kvinnor. Därför bör det naturligtvis ses som en tillgång att män vill vara med och ta ansvar för jämställdhetsarbetet, genom exempelvis olika jämställdhetsorganisationer. Detta är något som bör uppmuntras i stället för som nu, direkt motarbetas. De signaler som skickats ut från Regeringskansliet tyder på att män inte behövs inom jämställdhetsarbetande frivilligorganisationer.

Vad avser statsrådet att göra för att korrigera de uppenbara missförhållanden där män exkluderas från att ta ansvar för jämställdhetsarbetet inom olika frivilligorganisationer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1640 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2005/06:1640 om ändrade kriterier för bidrag

Statsrådet Jens Orback

Maria Larsson har frågat mig vad jag avser att göra för att korrigera de uppenbara missförhållanden där män exkluderas från att ta ansvar för jämställdhetsarbetet inom olika frivilligorganisationer.

Jag delar helt frågeställarens uppfattning att jämställdhetsarbetet aldrig får bli en isolerad kvinnofråga och att det är en fråga av stor betydelse för hela samhället; för både kvinnor och män.

Enligt proposition 2005/06:155 (bet. 2005/06:AU11, rskr 2005/06:257) om jämställdhetspolitiken är det övergripande målet för jämställdhetspolitiken att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. För att möjliggöra för bland annat organisationer att bedriva jämställdhetsprojekt finns särskilda medel. Från den 1 juli 2006 är det Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt som fattar beslut om stöd ur dessa medel. Medlen ska användas till projekt vars syfte är att främja jämställdhet mellan kvinnor och män (jämställdhetsprojekt).

Bakgrunden till att det nya statliga stödet för kvinnors organisering inrättades 2006 är att det parallellt med jämställdhetsarbetet behövs ett särskilt stöd riktat direkt till kvinnor för deras organisering. Bidraget ska främja kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet. Bidraget ska också möjliggöra för kvinnor att bevaka sina rättigheter och driva sina krav.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.