Till innehåll på sidan

Andelen invandrare bland dömda våldtäktsmän

Skriftlig fråga 2020/21:1987 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-26
Överlämnad
2021-02-26
Anmäld
2021-03-02
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En ny studie vid Lunds universitet visar att första och andra generationens invandrare är i majoritet bland dömda våldtäktsmän. Studien presenteras i artikeln Swedish rape offenders – a latent class analysis i tidskriften Forensic Sciences Research.

Forskarna har studerat data om 3 039 dömda våldtäktsmän. Det handlar om alla individer som dömts för våldtäkt, grov våldtäkt och försök till dessa brott mellan 2000 och 2015, och som var mellan 15 och 60 år. Man har också begränsat sig till våldtäktsbrott mot vuxna kvinnor.

Resultaten visar bland annat att en majoritet av våldtäktsmännen var första eller andra generationens invandrare (59,3 procent).  47,8 procent av gärningsmännen föddes utomlands. Bland dessa invandrare var Mellanöstern/Nordafrika den vanligaste födelseregionen (34,5 procent) följt av resten av Afrika (19,1 procent) och Östeuropa (15 procent).

Sveriges regeringar har alltså genom en ansvarslös massinvandringspolitik låtit importera våldtäktsmän till vårt land. Genom en mer ansvarsfull politik skulle många kvinnor ha besparats från dessa övergrepp och livslånga trauman. Uppenbarligen har inte detta varit tillräckligt viktigt för regeringen som i stället har prioriterat att låta dessa förövare få tillträde till Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av att studien visar att första och andra generationens invandrare är i majoritet bland dömda våldtäktsmän?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1987 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/00922 Ju2021/01063 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:1987 av Björn Söder (SD)
Andelen invandrare bland dömda våldtäktsmän och 2020/21:2082 av Ellen Juntti (M) Åtgärder för att bekämpa våldtäkter

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att en studie visar att första och andra generationens invandrare är i majoritet bland dömda våldtäktsmän. Ellen Juntti har vidare frågat mig om jag har för avsikt att vidta några åtgärder som kan få effekt bland första och andra generationens invandrare för att på ett så tidigt stadium som möjligt förbygga sexualbrott.

Det viktiga för mig är att se till att bekämpa brotten och ha verkningsfulla straff mot dem som begår dem, oavsett om personen är född i Sverige eller i något annat land.

Regeringen har därför reformerat sexualbrottslagstiftningen och Sverige har nu den strängaste lagstiftningen vi någonsin haft. Brottsförebyggande rådets uppföljning visar att lagändringen fått effekt i form av att antalet fällande domar ökat med 75 procent redan året efter det att lagändringarna trädde ikraft jämfört med året innan.

Men det behövs ytterligare åtgärder för att stärka lagstiftningen när det gäller sexualbrotten. Regeringen har därför gett en särskild utredare i uppdrag att bland annat se över straffskalorna för sexualbrotten och lämna förslag på de förändringar som kan behövas för att dessa i tillräcklig mån ska spegla brottens allvar.

När någon som inte är svensk medborgare gör sig skyldig till allvarlig eller upprepad brottslighet i Sverige måste det finnas förutsättningar att besluta om utvisning. En särskild utredare har därför fått i uppdrag att göra en översyn av regelverket om utvisning på grund av brott. Utredaren ska lämna förslag på hur man kan åstadkomma en skärpt reglering som innebär att det finns förutsättningar att i fler fall än i dag utvisa utlänningar som begår brott och effektivisera verkställigheten av sådana utvisningsbeslut (Dir. 2020:44). Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2021. 

För att förebygga sexualbrott och öka anmälningsbenägenheten måste också kunskapen om rätten till sexuell integritet och självbestämmande spridas till både män och kvinnor, pojkar och flickor. Mäns och pojkars ansvar måste tydliggöras och alla utsatta måste känna till sina rättigheter och våga anmäla.

I samband med att den nya sexualbrottslagstiftningen infördes 2018 gav regeringen därför Brottsoffermyndigheten i uppdrag att ta fram informations- och utbildningsinsatser på sexualbrottsområdet riktade till i huvudsak ungdomar men även till de vuxna som möter ungdomar i vardagen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2021.

Vi ska fortsätta att bekämpa brotten och dess orsaker och de som begår brott ska ställas till svars för sina handlingar.

Stockholm den 10 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.