AI-strategi

Skriftlig fråga 2018/19:197 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-11
Överlämnad
2019-02-12
Anmäld
2019-02-13
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regering har på uppmaning från EU tagit fram en AI-strategi för Sverige. Tanken med den nationella strategin är att den ska fungera som en förlängning av den europeiska AI-strategin. 

En viktig del av den europeiska AI-strategin är att det utbildas fler med kompetens inom AI från såväl yrkesutbildningar och yrkeshögskolor som universitet och högskolor. I den svenska AI-strategin är dock enbart högskolor och universitet inkluderade. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Anser statsrådet att enbart högskolor och universitet ska inkluderas i Sveriges arbete för att utbilda AI-kompetens?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:197 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2019/

00455/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:197 av Niels Paarup-Petersen (C)
AI-strategi

Niels Paarup-Petersen har frågat energi- och digitaliseringsministern om enbart högskolor och universitet ska inkluderas i Sveriges arbete för att utbilda AI-kompetens.

Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen har under föregående mandatperiod på eget initiativ tagit fram en nationell inriktning för AI med syfte att peka ut en övergripande färdriktning för AI-arbetet i Sverige. Den nationella inriktningen lägger en grund för kommande prioriteringar. Regeringen pekar i inriktningen på ett antal initialt viktiga områden, där universitet och högskolor är centrala aktörer. Det handlar om att universitet och högskolor behöver utbilda tillräckligt många personer med AI-kompetens, att det behövs ett AI-innehåll även i icke-tekniska utbildningar samt att Sverige behöver en stark koppling mellan forskning, innovation och högre utbildning inom AI.

Eftersom forskning och högre utbildning är nära sammankopplade så blir det naturligt att kunskap om AI från forskningen, i detta tidiga stadium av den tekniska utvecklingen, förmedlas via den högre utbildningen.

I takt med att AI-tekniken utvecklas och används mer blir det allt viktigare att också tillgängliggöra AI-kunskaper på alla utbildningsnivåer. Regeringen ger även uttryck för detta i den nationella inriktningen genom att lyfta fram att Sverige behöver utveckla sin långsiktiga kunskaps- och kompetensförsörjning inom AI-området. I AI-inriktningen tas också frågan upp om vikten av att AI-kunskap behövs bland ledare, chefer och andra yrkesgrupper som möter tekniken, inte bara bland tekniska experter. Detta kan röra flera olika utbildningsformer och utbildningsnivåer.

Regeringen avser att arbeta vidare med denna viktiga och avgörande fråga under innevarande mandatperiod.

Stockholm den 18 februari 2019

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.