Till innehåll på sidan

Accelererande antal övergrepp i Iran

Skriftlig fråga 2006/07:1623 av Wigström i Göteborg, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-06
Anmäld
2007-09-06
Besvarad
2007-09-18
Svar anmält
2007-09-20
Besvarad
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga

2006/07:1623 Accelererande antal övergrepp i Iran

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Just nu pågår i Iran en statlig kampanj för renhet i samhället. Myndigheterna slår nu ännu hårdare mot oliktänkande och har under sommaren genomfört massgripanden. Alla människor som kritiserar regimen riskerar att godtyckligt arresteras. Det folkliga missnöjet med den iranska regimen har ökat och presidenten tappar hela tiden i popularitet.

Massingripandena syftar till att skrämma människor från att ansluta sig till de växande missnöjesrörelser som finns, exempelvis bland kvinnor. Uppemot 20 journalister sitter fängslade varav två är dömda till döden och väntar på avrättning. Det rör sig totalt om nästan en halv miljon människor som gripits i arresteringsvågen sedan april i år.

Antalet avrättningar har också ökat. Sedan mitten av juni har minst 118 människor avrättats i landet. Inte sedan 1984 har så många avrättningar utförts. Iran går därmed mot den globala trenden av minskande antal dödsstraff. Fyra av dessa personer stenades ihjäl. Det innebär att moratoriet från 2002 mot användandet av stening nu är upphävt.

Mot bakgrund av ovanstående undrar jag hur utrikesministern avser att verka för att förföljelsen av oliktänkande i Iran ska upphöra.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1623 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 september

Svar på fråga

2006/07:1623 Accelererande antal övergrepp i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wigström har frågat mig hur jag avser att verka för att förföljelsen av oliktänkande i Iran ska stoppas.

Regeringen ser med stor oro på situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran som de senaste månaderna märkbart försämrats. Antalet avrättningar har ökat kraftigt. Trycket mot oliktänkande har gradvis tilltagit, med allt fler ingripanden mot regimkritiker, journalister, intellektuella, jurister och MR-aktivister.

För Sverige är det en politiskt prioriterad fråga att bidra till ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Sverige tar regelbundet upp frågan om den försämrade MR-situationen med iranska företrädare.

Bilateralt har det gjorts bland annat i samband med utrikesminister Mottakis besök i maj och senast vid biträdande utrikesminister Araghchis besök i början av september. Under våren har Europeiska unionen vid upprepade tillfällen protesterat mot kränkningar av och övergrepp mot enskilda individer och utsatta grupper. Sverige har aktivt bidragit i arbetet med dessa demarcher, och jag har själv offentligt fördömt övergreppen i Iran i flera uttalanden.

Sverige verkar också inom ramen för FN och har aktivt stött den i generalförsamlingen antagna resolutionen mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran.

Regeringen kommer fortsatt att följa situationen i Iran och reagera mot övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.