Samarbetet med Kina om havre

Skriftlig fråga 2016/17:1139 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I det memorandum of understanding (MoU) om jordbruksprodukter som den svenska regeringen tecknade med den kinesiska den 31 augusti 2012 föreslogs ett strategiskt samarbete om hela värdekedjan kring havre; allt från odling till produktutveckling, marknadsföring och handel. Ministern har presenterat ett antal förslag kring livsmedel, men jag har ännu inte sett något som uppfyller förslaget om havre i MoU:et från den 31 augusti 2012. Särskilt med tanke på att samarbete kring miljövänligt jordbruk var en annan viktigt punkt i MoU:et torde klimatsmarta och miljövänliga livsmedel som havre vara viktiga att samarbeta kring.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur går det med samarbetet med Kina om havre och havreprodukter?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1139 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/02427/EUI

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1139 av Jens Holm (V) Samarbetet med Kina om havre

Jens Holm har frågat mig hur det går med samarbetet med Kina om havre och havreprodukter.

Regeringen överlämnade prop. 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet den 30 januari. En av utgångspunkterna i denna är att öka produktionen av livsmedel i Sverige. Regeringen anser att förutsättningarna för att producera hållbara livsmedel i Sverige är goda och bör utnyttjas. Ett exempel är svenskt havre som är en råvara i världsklass och dess positiva egenskaper är av största intresse för regeringens arbete med en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.

Det samförståndsavtal som ingicks mellan det dåvarande Landsbygdsdepartementet och det kinesiska jordbruksministeriet i augusti 2012 är ett viktigt verktyg för att skapa förutsättningar för fördjupad dialog på områden av vikt för både Sverige och Kina. Genom samförståndsavtalet bildades en arbetsgrupp med representanter från svensk och kinesisk tjänstemannakår. Arbetsgruppen har mötts två gånger och vid dessa möten har ett utvecklat samarbete och kunskapsutbyte kring havre diskuterats. Det är tydligt att det finns ett stort intresse från båda sidor och ett tredje arbetsgruppsmöte planeras äga rum senare i år. 2013 genomfördes även ett seminarium om havre tillsammans med forskningsinstitutet CAAS (China Academy of Agricultural Sciences) i Peking.

Jag vill även lyfta fram det arbete regeringen gör för att öka den svenska livsmedelsexporten, och då speciellt till Kina. I september 2015 tillsatte regeringen ett skogs- och lantbruksråd i Peking för att arbeta med att öka tillträdet för svenska livsmedel på den kinesiska marknaden. Vårt lantbruksråd i Peking och svenska myndigheter arbetar just nu aktivt


med att få på plats ett exportgodkännande för havre. Med ett sådant exportgodkännande ser regeringen stora möjligheter för att havre kan bli en svensk exportsuccé.

Stockholm den 5 april 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.