Protokoll 2022/23:7 Fredagen den 14 oktober

ProtokollRiksdagens protokoll 2022/23:7

Kammarens protokoll

I kammarens protokoll finns allt som sägs i kammaren nedskrivet. I protokollet står det också hur partierna har röstat. Ett snabbprotokoll publiceras ungefär sex timmar efter att dagens sista debatt i kammaren är slut. Det slutliga protokollet är färdigt efter några veckor.

PDF

§ 1  Bordläggning av förslag till statsminister

Anf.  1  TALMANNEN:

Ärade ledamöter! Låt mig inleda med att kort rekapitulera vad som hänt i regeringsfrågan sedan valdagen den 11 september.

Bordläggning
av förslag till statsminister

Torsdagen den 15 september begärde Magdalena Andersson sitt entledigande som statsminister, och jag beslutade om detta. Därefter inleddes processen med att bilda Sveriges 53:e regering och utse Sveriges 35:e statsminister sedan det moderna statsministerämbetet inrättades år 1876.

Jag inväntade det slutliga valresultatet från Valmyndigheten innan jag måndagen den 19 september genomförde en så kallad talmansrunda. Därefter gav jag Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. Skälet var att detta under samtalen förordats av partiledare från partier som tillsammans förfogar över mer än hälften av mandaten i riksdagen.

Måndagen den 26 september samlades den nya riksdagen för första gången, och jag omvaldes som talman, vilket jag fortfarande är glad och ödmjukt tacksam för.

Efter riksmötets öppnande kallade jag Ulf Kristersson till ett möte för att stämma av arbetet med sonderingsuppdraget. Jag gav honom därefter två veckor för fortsatta sonderingar. Han avgav en rapport efter en vecka, den 5 oktober, och en ny rapport den 12 oktober. Då redovisade han att förhandlingarna i princip var slutförda men att vissa mindre frågor återstod att lösa. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutförde sin process gav jag Ulf Kristersson ytterligare 48 timmar.

Jag har sagt hela tiden att jag strävar efter att driva processen framåt för att Sverige ska få en regering så snabbt som möjligt samtidigt som jag inte vill forcera arbetet på ett sätt som gör att partierna inte hinner slutföra sina förhandlingar.

Ulf Kristersson har tidigare i dag redovisat för mig att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har nått en överenskommelse om hur Sverige ska styras under de kommande fyra åren. Överenskommelsen innebär bland annat att dessa partier, med tillsammans 176 mandat i den här kammaren, är redo att rösta för att han ska utses till Sveriges statsminister. Förslaget till statsminister får, som ledamöterna vet, inte ha 175 mandat emot sig.

Enligt 6 kap. 4 § första stycket regeringsformen ankommer det på mig att för riksdagens godkännande lämna förslag till ny statsminister. Jag har samrått med företrädare för varje partigrupp inom riksdagen och överlagt med de vice talmännen och föreslår nu att riksdagen till ny statsminister utser Ulf Kristersson från Moderaterna, som avser att bilda en regering bestående av företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Jag har även informerat statschefen, Hans Majestät Konungen, om detta.

Förslaget bordläggs strax en första gång. Föreslaget bordläggs för andra gången i morgon lördag klockan 11, och riksdagen tar sedan ställning till förslaget på måndag klockan 11.

Om riksdagen godkänner mitt förslag kommer Ulf Kristersson att avge sin regeringsförklaring här i kammaren klockan 9.30 dagen därpå och samtidigt anmäla vilka övriga statsråd som ska ingå i regeringen. Därefter äger regeringsskiftet rum samma dag klockan 13 vid en skifteskonselj under ledning av Hans Majestät Konungen på Stockholms slott. I så fall har Sveriges 53:e regering tillträtt.

Bordläggning
av förslag till statsminister

Detta innebär då också att regeringsbildningen kommer att ha tagit 37 dagar om man räknar från valdagen till dagen för skifteskonseljen. Jag har noterat att det diskuteras en del om detta är långt eller kort. Var och en får förstås göra sin egen bedömning. För egen del konstaterar jag att det delvis beror på vad man jämför med.

Å ena sidan är 37 dagar längre än den genomsnittliga svenska reger­ingsbildningens 19 dagar och längre än vi var vana vid före 2018.

Å andra sidan tog regeringsbildningen efter valet 2018 134 dagar. Och 37 är ungefär en fjärdedel av 134, det vill säga mycket kortare. Varje process har sina särskilda förutsättningar, och den processen skilde sig från dagens på flera sätt, vilket självklart har påverkat tidsåtgången.

Jag noterar också att vi har sett långa regeringsbildningar i många andra europeiska länder. I Nederländerna – aktuellt apropå veckans statsbesök – tog det nio månader att bilda den nuvarande regeringen. I Belgien har det tagit ännu längre tid. Bildandet av den nuvarande tyska regeringen föregicks av förhandlingar i ett par månader. År 2017 tog det 123 dagar att bilda regering i Norge.

Allt det här följer en europeisk trend som innebär att regeringsbildningar generellt sett tar längre tid och blir mer komplicerade. Jag tror att vi i Sverige kanske kommer att få vänja oss vid att regeringsbildningar även framöver kan ta längre tid än det historiska genomsnittet. Det talar också för att nutida jämförelser med länder som liknar Sverige kan vara mer relevanta än historiska svenska jämförelser.

Med de orden, ärade ledamöter, överlämnar jag mitt förslag till kammaren.

 

Detta förslag bordlades.


§ 2  Anmälan om ny riksdagsledamot

 

Följande berättelse hade kommit in från Valprövningsnämnden:

 

Berättelse om granskning av bevis för ny ledamot av riksdagen

 

Till Valprövningsnämnden har från Valmyndigheten inkommit bevis om att Emma Ahlström Köster (M) utsetts till ny ledamot av riksdagen fr.o.m. den 12 oktober 2022 sedan Christian Sonesson (M) avsagt sig uppdraget.

Valprövningsnämnden har denna dag granskat beviset för den nya ledamoten och därvid funnit att det blivit utfärdat i enlighet med 14 kap. 28 § vallagen (2005:837).

Stockholm den 12 oktober 2022

Annika Sandström

ordförande/Ritva Järvi

 sekreterare

§ 3  Anmälan om kompletteringsval

 

Talmannen meddelade att Sverigedemokraternas partigrupp anmält Martin Westmont som ledamot i civilutskottet och i EU-nämnden samt

att Moderaternas partigrupp anmält Emma Ahlström Köster som suppleant i kulturutskottet och i utbildningsutskottet.

 

Talmannen förklarade valda till

 

ledamot i civilutskottet

Martin Westmont (SD)

 

ledamot i EU-nämnden

Martin Westmont (SD)

 

suppleant i kulturutskottet

Emma Ahlström Köster (M)

 

suppleant i utbildningsutskottet

Emma Ahlström Köster (M)

§ 4  Anmälan om ny ledamot i Europaparlamentet

 

Följande berättelse hade kommit in från Valprövningsnämnden:

 

Berättelse om granskning av bevis för ny ledamot i Europaparlamentet

Till Valprövningsnämnden har från Valmyndigheten inkommit bevis om att Johan Nissinen (SD) utsetts till ny ledamot i Europaparlamentet fr.o.m. den 11 oktober 2022 sedan ledamoten Jessica Stegrud (SD) avsagt sig uppdraget.

Valprövningsnämnden har denna dag granskat beviset och därvid funnit att det blivit utfärdat i enlighet med 14 kap. 28 § vallagen (2005:837).

Stockholm den 12 oktober 2022

Annika Sandström

ordförande/Ritva Järvi

sekreterare

§ 5  Anmälan om subsidiaritetsprövningar

 

Talmannen anmälde att utdrag ur följande protokoll i ärenden om subsidiaritetsprövning av EU‑förslag hade kommit in:

prot. 2022/23:3 för tisdagen den 11 oktober från socialutskottet och

prot. 2022/23:2 för tisdagen den 11 oktober från trafikutskottet.

§ 6  Bordläggning

 

Följande dokument anmäldes och bordlades:

Proposition

2022/23:3 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali

 

Motioner

med anledning av prop. 2021/22:272 Statens stöd till trossamfund samt demokrativillkor vid stöd till civilsamhället

2022/23:21 av Vasiliki Tsouplaki m.fl. (V)

2022/23:26 av Amanda Lind m.fl. (MP)

2022/23:30 av Malin Björk m.fl. (C)

 

med anledning av prop. 2021/22:276 Stärkt system för samordningsnummer

2022/23:16 av Ilona Szatmári Waldau m.fl. (V)

2022/23:31 av Helena Lindahl m.fl. (C)

 

med anledning av prop. 2021/22:277 Ett oberoende tvistlösningsförfarande för kollektiva hyrestvister

2022/23:13 av Malcolm Momodou Jallow m.fl. (V)

 

med anledning av prop. 2021/22:279 Snabbare lagföring av brott

2022/23:18 av Malin Björk m.fl. (C)

 

med anledning av prop. 2021/22:280 Förvalsalternativet inom premiepensionen

2022/23:22 av Ida Gabrielsson m.fl. (V)

 

med anledning av skr. 2021/22:281 Vissa frågor inom hälso- och sjukvårdsområdet

2022/23:28 av Ulrika Westerlund (MP)

§ 7  Kammaren åtskildes kl. 13.36.

 

 

Sammanträdet leddes av talmannen.

 

 

Vid protokollet

 

 

 

ANNALENA HANELL           

 

 

/Olof Pilo

 

 

 


Innehållsförteckning

§ 1  Bordläggning av förslag till statsminister

Anf.  1  TALMANNEN

§ 2  Anmälan om ny riksdagsledamot

§ 3  Anmälan om kompletteringsval

§ 4  Anmälan om ny ledamot i Europaparlamentet

§ 5  Anmälan om subsidiaritetsprövningar

§ 6  Bordläggning

§ 7  Kammaren åtskildes kl. 13.36.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tryck: Elanders Sverige AB, Vällingby 2022

Kammarens protokoll

I kammarens protokoll finns allt som sägs i kammaren nedskrivet. I protokollet står det också hur partierna har röstat. Ett snabbprotokoll publiceras ungefär sex timmar efter att dagens sista debatt i kammaren är slut. Det slutliga protokollet är färdigt efter några veckor.