Till innehåll på sidan

Utbildning och forskning för ekologisk jordbruksproduktion

Motion 2005/06:MJ418 av Sven Bergström och Rigmor Stenmark (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av utbildning i och forskning om ekologisk jordbruksproduktion.

Motivering

Regeringen angav år 1999 som mål för ekologisk jordbruksproduktion bl.a. att år 2005 skulle 20 % av åkermarken odlas ekologiskt och 10 % av mjölkkorna samt av slaktdjur av nöt och lamm vara i ekologisk produktion (skr. 1999/2000:14). Under de år som gått sedan dess har den ekologiska produktionen liksom även försäljningen av ekologiska produkter ökat i linje med de uppsatta målen. Både betydande framgångar och punktvisa nedgångar har noterats. De slutliga resultaten för år 2005 förutses i det närmaste nå de angivna 20 procentenheterna.

Regeringen har uppdragit till Jordbruksverket att utarbeta en ny plan för den ekologiska jordbruksproduktionen, i vilken målen fram till år 2010 preciseras. Samtidigt pågår en anpassning till EU:s nya jordbrukspolitik, höjda energikostnader och strävanden att utveckla nya tjänster inom ramen för landsbygdsutvecklingen. De hittills uppnådda resultaten beträffande den ekologiska produktionen är därför inte säkerställda för framtiden, utan fortsatt utvecklingsarbete krävs både för att vidmakthålla det som uppnåtts och nå kvalitativa förbättringar, bl.a. i form av en högre andel KRAV-godkända produkter eller motsvarande.

En rad olika målmedvetna insatser under de senaste tjugo åren har lett till den hittillsvarande produktionen och försäljningen av ekologiska produkter. Insatser från engagerade odlare, medvetet arbete inom handeln samt utbildning och forskning har haft stor betydelse. Det bör också noteras att utvecklingsarbetet har skett inom ett bredare område än vad som framgår av de angivna målen; den ekologiska produktionen innefattar exempelvis även ägg, fjäderfä, svin, grönsaker och frukt.

För den fortsatta utvecklingen, med sikte på att både vidmakthålla det som hittills uppnåtts och vidareutveckla den ekologiska produktionen och marknadsandelen krävs fortsatt stöd från forskning, utvecklingsarbete och utbildning. Detta har hittills till stor del varit knutet till Centrum för uthålligt lantbruk (CUL) inom Sveriges lantbruksuniversitet, men även hushållningssällskap och de ekologiska odlarnas egna organisationer medverkar aktivt.

CUL har därför en fortsatt viktig roll. En svaghet i forskningen och utvecklingsarbetet är emellertid att fasta tjänster saknas, vilket försvårar såväl ett sammanhållet forsknings- och utvecklingsarbete som att uppnådda resultat förs vidare till studerande och praktiskt verksamma lantbrukare. Det är nödvändigt att det ekologiska lantbruket bättre integreras i den fasta forsknings- och utbildningsstrukturen.

Stockholm den 29 september 2005

Sven Bergström (c)

Rigmor Stenmark (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av utbildning i och forskning om ekologisk jordbruksproduktion.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.