Till innehåll på sidan

Naturvetare inom polisen och utredningar av miljöbrott

Motion 2001/02:Ju218 av Harald Nordlund (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om polismyndigheters möjlighet att anställa naturvetare.

Motivering

Miljöbrott prioriteras inte i polisiär verksamhet. Av de 3.219 anmälningar miljöåklagarna fick in under år 2000 saknades beslut vid årets slut i 2.570 ärenden. Antalet inkomna brottsmisstankar för det första kvartalet 2001 var 727, medan det beslutade antalet brottsmisstankar uppgick till 587. Riksåklagaren framhåller att orsaken till ökningen snarare är en ökad benägenhet att anmäla brott än en reell ökning av antalet, men gör samtidigt bedömningen att det inte finns något som tyder på att anmälningsflödet skulle minska under överskådlig tid.

Miljöbrotten behandlas inte i samma takt och lika effektivt som annan brottslighet. Detta är mycket allvarligt. Brott mot miljö drabbar alla och utgör ett hot mot den enskildes hälsa och liv. Polismyndigheterna gör själva sina prioriteringar utifrån sina resurser, men olika typer av brott kan inte ställas emot varandra och Riksåklagaren har ingen direktivrätt över polisen. Det finns emellertid särskilda miljöåklagare, och ett 100-tal polismän har fått specialutbildning i att utreda miljöbrott. Dessa får dock inte använda sin utbildning fullt ut utan sysselsätts med till exempel ekonomi- och narkotikabrottmål. De poliser som fått denna utbildning borde i första hand få använda den och sköta utredningar av miljöbrott. Så är uppenbarligen inte fallet. Undantag finns – i Blekinge, Uppsala, Örebro och Göteborg.

Polisens resursbrist är reell. Antalet civilanställda minskades drastiskt för ett antal år sedan och trots ökade satsningar på polishögskolor anses situationen vara prekär och arbetsbelastningen kräver hårda prioriteringar. En framkomlig väg för att hantera miljöbrott vars omfattning och konsekvenser är svåra att bedöma torde vara att möjliggöra för polismyndigheterna att knyta till sig och anställa naturvetare. Det behövs naturvetenskaplig kompetens för att förstå komplicerade ärenden och sammanhang om t ex kemiska ämnens påverkan på natur och miljö och olika reningsprocesser och industriell hantering av miljöfarliga ämnen.

Stockholm den 19 september 2001

Harald Nordlund (fp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om polismyndigheters möjlighet att anställa naturvetare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.