Erkännande av e-sport som sport

Motion 2022/23:1365 av Lili André (KD)

av Lili André (KD)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om e-sportens status och förutsättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

E-sport är en förkortning av "elektronisk sport", ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Begreppet myntades i Sydkorea bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har sedan dess blivit ett globalt vedertaget begrepp. E-sport är tävlingar på framåtmarsch. Enligt studier från 2017 engagerade sig över 191 miljoner personer varje vecka i sporten, och under 2021 slogs det publikrekord under Free Fire World Series i Singapore med över 5,4 miljoner tittare.

 

E-sport i Sverige står inte idag på en stadig grund på den svenska sportscenen trots att E-sporten är erkänd som idrott av nationellt idrottsförbund, nationell olympisk kommitté och/eller idrottsdepartement i fler än 20 länder. Sverige är också en ledande nation inom e-sport. Enligt Esports Earnings placerar sig Sverige i dagsläget på fjärde plats på listan över de nationer som har spelat in mest prispengar på e-sport. Med e-sportens popularitet i åtanke är det dags att ge e-sporten samma förutsättningar som andra sporter i Sverige.

 

 

Lili André (KD)

 

 

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad: 2022-11-22 Granskad: 2022-11-23 Hänvisad: 2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Yrkanden (1)