Den svenska elförsörjningen

Motion 2001/02:N269 av Eva Flyborg (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka andelen kraftvärme i energisystemet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändra kraftvärmebeskattningen.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Motivering

Dagens utformning av beskattning av kraftvärme förvärrar miljöproblemen och äventyrar elförsörjningen. Kraftvärmebeskattningen behöver därför ses över i syfte att stärka den resurseffektiva kraftvärmens konkurrenskraft i energisystemet. Idag står kraftvärmeanläggningar outnyttjade på grund av bristande lönsamhet till följd av beskattningen. Dessutom hindras nyinvesteringar i kraftvärme. Istället används kondenskraftverk som har sämre effektivitet och större miljöpåverkan.

I ett kraftvärmeverk produceras både el och värme samtidigt. Tack vare detta kan nästan allt energiinnehåll i bränslet, ca 90 %, tas tillvara. Med rätt skattemässiga förutsättningar ersätter den el som produceras i kraftvärmen konventionell elproduktion i kondenskraftverk, som utnyttjar bränslet betydligt sämre. I kondenskraftverk produceras enbart el, vilket gör att endast 40 % av bränslet tas tillvara. Att öka andelen kraftvärme i energisystemet är ett allmänt intresse. Det skulle innebära en rad fördelar:

  • Minskat beroende av elimport

  • Minskade totala utsläpp genom effektivare resursanvändning

  • Ökad försörjningstrygghet genom lokal elproduktion.

EU:s mål är att öka andelen el från kraftvärmeverk från 9 till 18 % år 2010. Idag svarar elproduktionen från kraftvärmeverk i Sverige för 6 %. Detta kan jämföras med Finland och Danmark där motsvarande siffra är 35 %. Att i Sverige öka elproduktionen från kraftvärmeverk gör det möjligt att medverka till att EU:s åtagande enligt Kyotoprotokollet uppfylls.

I Göteborg är planerna på ett naturgaseldat kraftvärmeverk långt framskridna. Staden har norra Europas största outnyttjade värmeunderlag som inte utnyttjas för elproduktion. En utbyggnad av kraftvärmen skulle leda till en angelägen effektivisering av energisystemet. De totala utsläppen av miljö- och hälsofarliga ämnen i vår omvärld skulle minska. Utbyggnaden skulle också innebära en tryggare energiförsörjning i Göteborg och ett minskat behov av miljöstörande kondensproduktion. Därtill skulle den befintliga naturgasledningen från Danmark till Göteborg utnyttjas effektivare.

För att snabbt uppnå ovanstående fördelar krävs att kraftvärmebeskattningen förändras så att kraftvärme kan konkurrera med övrig elproduktion på likvärdiga villkor. Genom att exempelvis likställa kraftvärme med industrisektorn i skattehänseende skulle det kunna uppnås utan onödigt dröjsmål.

Stockholm den 3 oktober 2001

Eva Flyborg (fp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka andelen kraftvärme i energisystemet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändra kraftvärmebeskattningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.