Bostadstillägg till pensionärer

Motion 2013/14:Sf216 av Helén Pettersson i Umeå (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-09-27
Numrering
2013-09-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bostadstillägg till pensionärer.

Motivering

Det kommunala bostadstillägget till pensionärer ersattes fr.o.m. 1 januari 1995 med ett statligt bostadstillägg (BTP). Även det särskilda kommunala bostadstillägget (SKBT) ersattes vid samma tidpunkt av den statliga förmånen särskilt bostadstillägg (SBTP). I samband med att BTP infördes gavs kommunerna möjlighet att under en begränsad period komplettera med ett kommunalt finansierat bostadstillägg (KKB). Denna möjlighet upphörde vid årsskiftet 2002/2003 och i dag finansieras samtliga bostadstillägg till pensionärer (BTP och SBTP) i sin helhet av staten. Bostadstillägg kan betalas ut till den som är bosatt i Sverige och har en förmån i form av hel ålderspension över 65 år, aktivitets- eller sjukersättning (SA), änkepension, särskild efterlevandepension eller hustrutillägg enligt övergångsregler. Bostadstillägget är inkomst- och förmögenhetsprövat samt beräknat utifrån boendekostnaden.

Särskilt bostadstillägg kan betalas ut för att täcka utgifter upp till skälig levnadsnivå efter det att bostadskostnaden är betald och skatt för pension är avdragen.

Fram till hösten 2012 har samma tak för bostadskostnad gällt som för år 2007, vilket innebär att med ett tak på 5 000 kr inom BTP och med 93 procent ersättningsnivå så får den enskilde betala hela hyran som överstiger 4 650 kr.

Den justering som tillkommit i höst är ett tillägg på 170 kronor, vilket innebär en maximal ersättning på 4 820 kr/månad.

Det är välkommet att regeringen har höjt bostadstillägget. Samtidigt kan man konstatera att regeringens åtgärder inte på något sätt kompenserar den klyfta i beskattning som regeringen skapat. Regeringens förändringar av bostadstillägget bör också granskas utifrån ett fördelningspolitiskt perspektiv.

Under årens lopp har den faktiska hyran för berörda pensionärer årligen förändrats på grund av hyresökningar (indexuppräkningar av hyran). Det betyder att berörda har fått betala en allt större del av sin faktiska bostadskostnad. Eftersom kvinnor i genomsnitt har lägre pension än män är bostadskostnadens andel av inkomsten av betydelse för att kunna efterfråga bra bostäder utifrån ålder och behov. Det får inte bli en utveckling där betalningssvaga inte kan efterfråga till exempel trygghetsboenden.

Vi socialdemokrater tycker att utgångspunkten för förstärkta bostadstillägg bör vara strikt fördelningspolitisk – stödet bör ges till dem som har störst behov. Regeringen bör därför återkomma med en analys av de fördelningspolitiska effekterna av förändringen av bostadstilläggen.

Stockholm den 24 september 2013

Helén Pettersson i Umeå (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bostadstillägg till pensionärer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.