Till innehåll på sidan

Förutsättningslös utredning om ytterligare en fast förbindelse över Öresund

Motion 2015/16:661 av Tina Acketoft m.fl. (FP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-02
Granskad
2015-10-02
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ytterligare en fast förbindelse över Öresund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige står inför landets största investering i tågtrafik i modern tid. Höghastighetsjärnväg ska byggas på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö. Förberedelserna pågår i den så kallade Sverigeförhandlingen som regeringen har initierat.

 

Öresund är en trång transportpassage i de av EU utpekade viktiga korridorerna genom Europa. De länkar samman transporter mot Oslo och Stockholm och söderut via Hamburg mot Frankrike och Italien. När den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält är färdig ökar trycket ytterligare på Öresundsbron. Inte minst när det gäller godstransporter.

 

Skåne är Sveriges port mot Europa och berörs kanske mest av alla regioner när Sverige ska rekordinvestera i infrastruktur och höghastighetsjärnväg.

 

Det behövs absolut ytterligare en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark. Under den senaste tiden har skånska städer förhandlat och positionerat sig för att vinna fördelar av såväl höghastighetståget mellan Stockholm och Malmö som en ny förbindelse mellan Skåne och Danmark.

 

Satsningar på infrastruktur och kommunikation utgör ett betydande underlag för framtida svensk tillväxt och utveckling. Infrastrukturen är skör och i det sammanhanget är satsningar på järnvägen extra viktiga. Det är dock väsentligt att rätt prioriteringar görs för att verkligen ta tillvara den potential som finns. När tunneln genom Hallandsåsen nu står klar kommer stora tidsvinster att uppstå på tågresan längs med Västkustbanan. Men faktum är att till exempel forskningssatsningar som ESS i Lund åter aktualiserar frågan om ytterligare en förbindelse över Öresund. När denna enorma forskningsanläggning invigs blir det avgörande för hela den svenska ekonomin att transportlederna mellan EU och Sverige görs så effektiva som möjligt.

 

Redan i dag talas det om att Öresundsbron har nått sin kapacitetsgräns. När förbindelsen mellan Danmark och Tyskland över Fehmarn Bält står klar kring 2020 räknar Region Skåne med att trafiken skall öka med cirka 50 procent och godstrafiken med runt 100 procent. Detta är utmaningar som måste tas på största allvar. Dels finns här förmåga för utökade handelsmöjligheter, dels finns samtidigt ett enormt behov av effektivisering för att möta denna potential. Det finns dessutom mycket som tyder på att den kommande alarmerande trafiksituationen skulle kunna vara ett bra fundament för möjlighet till delfinansiering från EU. Förbindelsen i stort belastar heller inte budgeten nämnvärt eftersom den bör finansieras av brukaravgifter. Öresundsregionen har ett stort behov av att vara så attraktiv för investerare och arbetskraft som möjligt. Redan i dag står Öresundsregionen för drygt en fjärdedel av hela Nordens bruttonationalprodukt. Skåne har delvis negligerats, och den potential och betydelse Skåne har för övriga landet har emellanåt förbisetts. Med hänvisning till ovanstående föreslås att regeringen tillsätter en utredning om ytterligare en förbindelse över Öresund där samtliga alternativ för placering förutsättningslöst bör utredas för Skånes, såväl som Sveriges, bästa.

 

Tina Acketoft (FP)

 

Christer Nylander (FP)

Mats Persson (FP)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ytterligare en fast förbindelse över Öresund och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU4
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.