Till innehåll på sidan

En kompetensorganisation för hedersrelaterat våld i Östergötland

Motion 2010/11:So354 av Finn Bengtsson och Andreas Norlén (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-26
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheterna för en permanent kompetensorganisation för hedersrelaterat våld vid Länsstyrelsen Östergötland.

Motivering

Våld och förtryck i nära relationer och hedersvåld är tragiska tillkortakommanden i ett civiliserat samhälle. Tyvärr drabbar dessa olagligheter vanligen kvinnor, som i sin utsatta position när detta inträffar ofta har svårt att klara sig undan den uppkomna situationen. Finns dessutom barn inblandade är bilden ännu besvärligare. En ljusning för att rätt hantera dessa oacceptabla förhållanden var exempelvis tillkomsten av kvinnojourer i Sverige, som ger de utsatta kvinnorna ett villkorslöst stöd akut och under olika lång tid därefter när sådant behov föreligger.

För att rätt dimensionera behoven av stödåtgärder till kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld är kompetens och dokumentation kring vad frågan gäller naturligtvis en mycket central aspekt. Varje länsstyrelse har ett regionalt uppdrag att arbeta mot hedersrelaterat våld. Men regeringen har också nyligen gett Länsstyrelsen Östergötland ett särskilt uppdrag att under 2010 och 2011 fortsätta främja och lämna stöd till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen Östergötland kan därmed bevilja nya medel för både regionala, nationella och länsövergripande projekt (projektet ska omfatta minst två län).

Länsstyrelsen Östergötland prioriterar då inom ramen för detta tidsbegränsade nationella projekt enligt regeringsdirektiv: utbildning för personal inom t.ex. socialtjänst, skola, polis, hälso- och sjukvård samt frivilligorganisationer (och andra berörda aktörer), utveckling och integrering av arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i aktörernas (i första hand kommuners och andra myndigheters) ordinarie verksamheter, utveckling av samarbete mellan berörda aktörer på lokal och regional nivå, insatser för att höja kunskapen och medvetandet om frågorna, insatser som fångar upp ett aktivt deltagande och organiserar dem som själva riskerar att utsättas för hot och våld, och insatser som stimulerar bildandet av nätverk mellan dem som i sin verksamhet kommer i kontakt med målgruppen. Samtliga av Länsstyrelsen Östergötland beviljade projekt får längst pågå under ett års tid och de ska vara avslutade och rapporterade senast sista oktober 2011.

Som ett led i att följa FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor, men även FN:s konvention om barnets rättigheter, förefaller regeringens årslånga stöd via Länsstyrelsen Östergötland till nationella projekt i syfte att motverka hedersrelaterat våld som en mycket angelägen och välkommen satsning. Men när man gör detta och samtidigt vet att exempelvis Brottsförebyggande rådet visat på stora svårigheter att i siffror belägga problemets storlek i vårt land, förefaller det som att något mer än bara isolerade projekt över en kortare tid vore att föredra i kampen mot hedersrelaterat våld. Länsstyrelsen Östergötland har fått regeringens uppdrag eftersom man tidigare visat bland annat stort intresse för dessa frågor och, inte minst genom ett nära samarbete med länets kvinnojourer, kommit nära den ofta svårfångade verklighet som snart sagt varje situation med hedersrelaterat våld naturligt nog oftast utgår från. Genom detta arbetssätt nära problematiken och i samarbete med exempelvis kvinnojoursverksamhet, parat med det nu projektrelaterade ansvaret från regeringen, förefaller det klokt att överväga att också ge Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag att från en mera permanent bas få bygga upp en nationell kompetens kring allt från statistik till olika metoder att motverka hedersrelaterat våld i det svenska samhället.

Denna högre ambition för Länsstyrelsen Östergötland för att svenska myndigheter i linje med FN:s konventioners intentioner ska bli bättre på att förstå kanske varierande förhållanden och motiv bakom den faktiska förekomsten av, men också för att definiera effektiva metoder mot, hedersrelaterat våld vill vi nu därför att riksdagen ger regeringen tillkänna.

Stockholm den 21 oktober 2010

Finn Bengtsson (M)

Andreas Norlén (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheterna för en permanent kompetensorganisation för hedersrelaterat våld vid Länsstyrelsen Östergötland.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.