Nationell kulturpolitik och ungas kultur

Motion 2006/07:Kr231 av Thomas Strand (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Numrering
2006-10-31
Inlämning
2006-10-31
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de nationella kulturpolitiska målen i relation till ungas kultur.

Motivering

Redan i 1974 års statliga kulturpolitiska mål definierades barn och unga som en prioriterad grupp. I 1996 års kulturproposition förstärktes detta perspektiv. Men frågan är om denna politiska ambition fått det genomslag som förväntades. Flera utredningar och rapporter tyder på det motsatta. I rapporten Alltid kulturår konstateras att ungas kultur idag missgynnas. Ungas kultur har svårare än exempelvis idrotten att få ekonomiskt stöd. På den lokala nivån kritiseras bidragssystem och stelheten i budgetprocessen. Frågan måste ställas om kommunerna förmår att ta ansvar för den unga kulturen. Kanske huvudproblemet på den lokala nivån inte enbart är pengar, utan attityder och värderingar.

Ungdomar är i hög grad kulturella. Musik, film, teater och mycket annat är en central del i unga människors liv. Allt detta kulturutövande sker i stor utsträckning utanför kulturpolitikens verksamheter. Mot bakgrund av detta är det viktigt att fokusera de ungas egna kulturaktiviteter.

De aktörer som bäst kunnat möta ungdomsgruppens kulturengagemang finns inom det fria kulturlivet. Trots detta är det institutionerna som får ökat stöd. Kommunernas stöd till föreningslivet har exempelvis halverats de senaste tio åren.

Även ur ett annat perspektiv märks detta problem. 1974 års riksdagsbeslut om de statliga kulturpolitiska målen fick starkt genomslag i de kommunala kulturpolitiska måldokumenten. Idag tyder utredningar som gjorts på att 1996 års nationella kulturpolitiska mål fått ett mycket mindre inflytande på kulturpolitiken på kommunnivå.

Utifrån detta resonemang är det beklagligt att det inte blir ett särskilt år för ung kultur. Ett särskilt år hade gett den unga kulturen ökad uppmärksamhet.

Riksdagen bör därför ge regeringen till känna att utifrån de nationella kulturpolitiska målen bör de ungas kultur fokuseras i enlighet med vad som i motionen anges. Frågor som kan ställas är bland annat hur resurserna sprids mellan generationer, kön, klass och etnicitet. Hur kan den nationella kulturpolitiken bättre stödja det nya samt vara ännu mer kraftsamlande även för de kulturpolitiska målen på kommunnivå?

Stockholm den 26 oktober 2006

Thomas Strand (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de nationella kulturpolitiska målen i relation till ungas kultur.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.