Reklamfinansierad television i Sverige

Interpellation 2005/06:457 av Andrén, Gunnar (fp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-22
Anmäld
2006-05-24
Sista svarsdatum
2006-06-12
Besvarad
2006-06-12

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 22 maj

Interpellation 2005/06:457 av Gunnar Andrén (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Reklamfinansierad television i Sverige

Den 19 maj 2006 avser 2000 års radio- och tv-lagsutredning (Ku 2000:01) att publicera sitt slutbetänkande, detta efter att ha i bara knappt sex år ha utrett frågan.

Sedan regeringen den 8 juni 2000 tillkallade utredningen om att göra en översyn av den mycket viktiga @ både av publicistiska, tekniska, konkurrensmässiga och ekonomiska skäl @ radio- och tv-lagen, har utredningen hunnit få tilläggsdirektiv inte mindre än sju gånger: den 1 februari 2001 (dir. 2000:43), den 13 mars 2003 (dir. 2003:30), den 21 augusti 2003 (dir. 2003:100), den 9 oktober 2003 (dir. 2003:121), den 13 maj 2004 (dir. 2004:69), den 30 september 2004 (dir. 2004:131) och @ mer bagatellartat @ förlängning av utredningstiden den 24 november 2005 (dir 2005:132).

Utredningen, som är en enmansutredning, fram till den 28 november 2001 ledd av hovrättslagman Håkan Lavén, från den 1 februari 2003 av hovrättsrådet Robert Nordh, har under sina sex år hunnit avlämna fyra delbetänkanden:

SOU 2001:84 Skydd av barn mot olämpligt programinnehåll i TV, SOU 2003:62 Reklamtid i TV, SOU 2003:109 Must carry och SOU 2004:39 Nytt regelverk för marksänd digital-TV.

Under denna avsevärda tid, sett både från tekniska, ekonomiska och konkurrensmässiga utgångspunkter @ med betydande följder på det publicistiska utbudet och innehållet i vårt land tillgängliga tv-kanaler @ har stora förändringar inträffat på medieområdet.

Denna interpellation syftar till att, inför valet den 17 september 2006, klarlägga var regeringen, möjligen också dess samarbetspartier, står i några för mediepolitiken i stort mycket viktiga etermediefrågor.

Bakgrunden är tvåfaldig:

1.   EU-kommissions förslag från den 13 december 2005 om omarbetning av 1989 års tv-direktiv TV utan gränser.

2.   De regler för reklam i svensk kommersiell tv som gör att svenska tv-kanaler flyttar utomlands för att kringgå gällande svenska bestämmelser.

Det är viktigt för både tv-företag och tittare att veta i vilken riktning regeringen avser att gå i dessa frågor, eftersom det påverkar både tittares och tv-företags @ likaså annonsköpares @ dispositioner.

Jag har tidigare ställt denna fråga till medieministern @ och upprepar den här tillsammans med svaret för att skapa en tydlig bild av vad delfrågan om den europeiska dimensionen gäller:

Den 13 december 2005 presenterade EU-kommissionären Viviane Reading EU-kommissionens förslag till omarbetning av 1989 års direktiv Tv utan gränser (Televion Withour Frontiers Directive 89/552/EEG). Moderniserat, teknikanpassat och avreglerat är de nyckelbegrepp som kommissionen vill ska prägla sändningsreglerna i Europa - kanske borde man ha lagt till ett önskemål om hög programkvalitet.

Vad som nu händer är att teknikutvecklingen raserar geografiska avstånd och mottagningshinder. Den digitala tekniken kullkastar tidigare nations- och andra gränser. De nuvarande svenska reklamreglerna framstår därvid som de mest föråldrade i Europa, ej anpassade till verkligheten. Resultat: tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare etablerar sig i andra länder. Sveriges regler för sponsring, reklam och liknande riskerar att leda till att vårt land förlorar högteknologiska företag som tv-bolag utgör.

Våra nordiska grannar har redan kommit längre i EU-anpassning. Den tekniska utvecklingen med en rad nya distributionsformer vid sidan av det digitala marknätet, bredband, ip-tv, mobil-tv etcetera, borde leda till att Sverige snabbt tar till sig det nya regelverket och därmed blir en attraktiv nation för nyetablering av tv-kanaler och andra programföretag.

Min fråga var:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av EU:s kommande tv-direktiv för att säkerställa att svenska tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare ska kunna etablera sig i vårt land och inte känna sig tvingade att sända från andra länder beroende på svenska särbestämmelser?

Statsrådets svar kom den 11 januari 2006:

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att svenska tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare ska kunna etablera sig i vårt land och inte känna sig tvingade att sända från andra länder beroende på svenska särbestämmelser.

Gunnar Andréns fråga är ställd mot bakgrund av att Europeiska kommissionen den 13 december 2005 fattade beslut om ett förslag till reviderat direktiv för gränsöverskridande tv-sändningar i Europa. Kommissionen kommer att presentera sitt förslag till nytt direktiv för rådets medlemsstater och för parlamentet i början av det nya året. Kommissionens förslag kommer sedan att förhandlas i båda institutionerna.

Det är uppenbart för mig att tv-direktivet är ett viktigt europeiskt instrument och att det har haft stor betydelse för utvecklingen av den europeiska tv-marknaden. Inte minst viktigt är att direktivet ger medlemsstaterna möjlighet att utifrån kulturella och sociala skillnader på de nationella marknaderna upprätthålla mera detaljerade eller strängare regler till exempel för reklam. De svenska förbuden mot reklam riktad till barn och alkoholreklam är exempel på detta.

Sverige har tillsammans med tolv andra medlemsstater arbetat aktivt för att påverka kommissionens förslag när det gäller jurisdiktionsbestämmelserna i direktivet. Motivet är just att minska risken för att tv-företag väljer att flytta till en annan medlemsstat för att undvika nationella regler för sändningarna. Frågan hur jurisdiktionsbestämmelserna utformas i det reviderade direktivet, liksom frågan om ambitionsnivån för de gemensamma minimireglerna för reklam, kommer att vara prioriterade för Sverige i de förhandlingar som nu inleds.

Först när förhandlingsarbetet i rådet och parlamentet är avslutat och den slutliga utformningen av direktivet är känd finns det anledning att bedöma hur direktivet bör implementeras i den svenska lagstiftningen.

Jag vill nu fråga regeringen vad som därefter hänt och vilka bedömningar regeringen gör nu, fem månader senare @ en kort tid kan synas i ett större tidsperspektiv men lång om man tar hänsyn till hur ekonomiska krafter agerar utifrån kända förutsättningar och förväntningar.

Jag går nu över till frågan om kommersiella svenska tv-företag till följd av bristande överensstämmelsen mellan svenska reklam-tv-regler och de som gäller i andra länder, kommer att tvingas, i den mån de inte redan tidigare gjort det, etablera sig i andra länder, exempelvis Storbritannien eller Finland.

Det handlar för de svenska tv-företagen om mycket stora pengar, intäkter som nu går svenska programföretag förbi trots att annonseringen riktar sig till svenska tittare och konsumenter. Såväl den engelska som finska lagregleringen av annonsvolymerna överensstämmer med det europeiska tv-direktivet. Att sända från dessa länder innebär alltså stora ekonomiska fördelar, naturligtvis för distributionsföretagen men i slutändan även för annonsköparna, alltid intresserade av att välja den mediekanal som ger mest i återbäring på marknadsinvesteringar.

Denna marknadsekonomiska syn borde prägla reglerna av den svenska regleringen av tv-annonsering men gör det inte. Det är skadligt för Sverige @ alldeles oavsett vad man som enskild tycker om reklam i tv-programmen. Om utformningen av reklamen blir sådan att tittarna ogillar denna, kommer de att reagera genom att avstå från att se på sådana kanaler.

I utredningen Konkurrens och samarbete inom medierna skrev Konkurrensverket (2003:2) bland annat:

En anpassning av den svenska lagstiftningen till vad som gäller enligt TV-direktivet garanterar likvärdiga, konkurrensneutrala, regler för alla de företag som tillhandahåller TV-program till de svenska konsumenterna. Konkurrensverket anser att förutsättningarna för en fungerande konkurrens underlättas om företagen på marknaden så långt möjligt omfattas av samma regelverk.

Så är alltså inte i dag fallet @ och frågan är om den av Sverige högt skattade principen att självständigt kunna reglera tv-annonsreglerna inte måste anpassas till den digitaliserade verklighet som redan finns och där sändarlandsprincipen är dominerande: Det är reglerna i det land varifrån sändningen sker, som bestämmer reglerna för annonsering också i mottagarlandet.

Inom tryckta medier saknas motsvarande problem: Ingen människa skulle komma på idén att tvinga en tidning eller ett magasin att ha viss andel annonser eller text, detta förutsett att det tryckta alstret inte är beroende av statligt eller annat offentligt stöd. Men den mycket strikta svenska regeln att högst 10 % av sändningstiden får utgöras av betald annonsplats, gör det svårt för tv-företag som vill agera på den svenska marknaden att konkurrera med företag som sänder under brittiska eller finska regler vilka medger 15 % reklamtid, en till procentsatserna till synes liten skillnad men i själva verket, om det ekonomiska perspektivet anläggs, en fråga om att kunna ta betalt för ytterligare 50 % av sändningstiden.

Jag vill nu ta upp några av de frågor som det största svenska kommersiella tv-företaget, TV 4, aktualiserat (skrivelse till regeringen den 8 november 2005).

1. Annonsbegreppet

Vanliga informationsmeddelanden, som inte har kommersiell bakgrund utan snarare ska ses som information till tittarna, bör inte behandlas som annonser.

2. Annonsering genom delad skärm

Digitaliseringen av tv-mediet kommer att skapa många nya möjligheter att lägga ut information eller annonser i pågående program, kanske genom att tv-skärmen av tv-sändarföretaget delas upp på olika sett. Vi ser denna utveckling mycket starkt på Internet, där nyheter, rörliga bilder och annan nyhetsinformation, tillåts dela plats på dataskärmarna med kommersiella meddelanden @ det är bara att se på kvällstidningarna Expressens eller Aftonbladets Internetutgåvor för att skapa sig en föreställning om vilka förändringar som kan komma på annonsområdet också i den digitaliserade tv-världen.

Här spelar naturligtvis upphovsrätts- och andra rättighetsaspekter en stor roll, inte bara juridiskt utan i hög grad också för mottagarnas möjlighet att tillgodogöra sig olika sorters material. Tv-företagen måste emellertid i huvudsak själva bestämma vilka regler som ska gälla @ så som dagstidningarna gör @ eftersom mottagarna annars kommer att reagera genom att överge kanal som förser sina program med störande moment.

Ur tv-regleringssynpunkt är emellertid det viktigaste, vid sidan av att lagstiftningen inte förhindrar teknisk utveckling, att samma publicistiska regler också kommer att gälla i vårt land som i andra länder.

3. Virtuell annonsering

Frågan om ursprungslandsprincipen eller sändarlandsprincipen aktualiseras främst av direktsända sportarrangemang där reklam kan förekomma för produkter som vi i Sverige är främmande inför, främst annonsering riktad till barn eller för produkter som vi uppfattar som medicinskt eller på annat sätt skadliga.

Om olika regler gäller för sådan annonsering, och ansvarsfrågan blir avgörande, kan det inträffa att svenska tv-företag inte kan sända evenemang som andra tv-företag utan problem kan sända därför att de har andra tv-direktregler och tillämpar sändarlandsprincipen.

Jämfört med andra problem, som olikhet i tillåten kommersiell betaltid, är detta förvisso ett mindre problem, men mer juridiskt oklart, men det bör likväl klargöras att svenska tv-företag inte kan lyda under andra ansvarsregler än vad det europeiska tv-direktivet medger; här kommer man dessutom in på ett område som också direkt berör Sveriges Television oavsett att detta företag inte arbetar med kommersiell finansiering men som kan komma att hindras att förmedla vissa program eller rent av nyheter av den anledningen att de innefattar sådan kommersiell annonsering att de står i konflikt med svenska sändningsregler.

4. Sponsring och produktplacering

Det är ingen hemlighet att sponsring av tv-program, ofta hela serier, är en viktig del i många företags reklamansträngningar. Det viktiga här @ bortom regleringar @ är onekligen att tv-tittarna får klart för sig vem som är finansiär, alltså avsändare.

Går vi igen till tryckta medier är det ju sällan oklart vem som är avsändare av ett säljbudskap; anonyma annonser är sparsamt förekommande.

För att undvika oklarhet finns en regel som säger att redaktionell text som utan att vara betald annonsplats likväl ska annonsmärkas, detta med syftet att klargöra att provade produkter eller liknande befinner sig i gränszonen mellan kommersiell annons och obunden produkt- eller tjänsteinformation, kanske genom att ha förekommit i programmet eller ställts till företaget gratis, likaså som vinster eller i annat syfte där vederlaget är uppenbart men inte direkt pekuniärt.

Frågan om det handlar om vanlig konsumentinformation eller annons, har inte sällan att göra med uppgifter om var och när man kan köpa en vara, referenser till telefonnummer eller andra sådana informationer som leder längre än själva meddelandet om förekomsten av en vara eller tjänst innebär. Att förebygga möjligheten att förväxla kommersiell verksamhet med normal konsumentinformation måste vara grunden.

Här kan man ha olika meningar om vad som skall tillåtas med hänsyn till den publicistiska rollen och tv-företagets kommersiella önskemål. Men också i detta fall är det orimligt att det gäller olika regler, beroende på från vilket land ett tv-företag sänder. Skillnaden mellan tv-företagens möjligheter är uppenbar på det här området @ det kan rent av vara som så att det europeiska tv-direktivet på detta område bör skärpas så att det @ oavsett från vilket land ett program sänds @ tydligare framgår vem avsändaren är, om ett program är helt eller delvis finansierat av kommersiella företag eller hur affärsdrivande företag på andra sätt ligger bakom utformningen av programmen.

Genom internationaliseringen av programmet förekommer att svenska tv-företag köper program, eller programserier, som har finansiärer vilka står i strid mot både tv-direktivet eller den betydligt strängare svenska programpolitiken. Ett sådant välkänt exempel utgörs av den mycket spridda och populära programserien Oprah Winfrey. Visningsrätten köptes ursprungligen av TV 4 som också sände den under lång tid i Sverige. Men sedan Granskningsnämnden krävt avgift för produkter som visats i programmet, kunde TV 4 @ enligt gällande svenska annonsregler @ inte längre sända programmet. Det sänds därför numera i TV 3, från London.

Detta exempel visar i blixtbelysning behovet av nya och mer Sverigeanpassade regler för sponsring och produktplacering. När nuvarande regler ger konkurrenter sådana fördelar att det inte kan sändas från vårt land, måste reglerna ändras.

5. EU-anpassning av reklamreglerna

I Sverige får enligt gällande radio- och tv-lag högst 10 % av sändningstiden utgöras av reklam. Högst 8@10 minuter per sändningstimme får utgöras av betald reklam.

Enligt tv-direktivet är motsvarande volym 15 % respektive 12 minuter @ det finns också en del andra, för sammanhanget av ringa betydelse, restriktioner, som att enligt EU:s tv-direktiv högst 5 % av programmen per dygn får vara rena försäljningsprogram.

Skillnaden här leder till att det är mycket mer förmånligt för annonsörer och tv-företag att sända från Storbritannien eller Finland. Det är orsaken till att svenska tv-företag sänder därifrån. Resultatet blir att pengar och arbetsplatser försvinner utomlands.

Det är ett beklämmande resultat av vår tv-politik.

Sverige, långt framme på tv- och digitaliseringstekniksidan sedan årtionden, borde tvärtom locka andra tv-företag att etablera sig i vårt land.

Denna interpellation är tillkommen för att möjliggöra för väljarna i 2006 års val att i en central mediepolitisk fråga bilda sig en uppfattning om regeringens intentioner, detta för att @ utan att föregripa remissutlåtanden och förestående beredning i Regeringskansliet av en utredning som tagit sex år att genomföra @ klargöra bakgrunden till 2000 års tv- och radiolagsutredning och de intentioner denna ger uttryck för. Att detta skulle möta svårigheter är hart när omöjligt att föreställa sig; det är ju väl känt att den nuvarande ministären Persson har varit och är starkt beslutsfähig i mediefrågor och med största intresse följer utvecklingen inom olika medieformer.

Mot denna bakgrund önskar jag att till statsrådet Leif Pagrotsky få framställa dessa frågor:

1.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av EU:s kommande tv-direktiv för att säkerställa att svenska tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare ska kunna etablera sig i vårt land?

2.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att svenska tv-kanaler inte tvingas flytta utomlands för att sända därifrån beroende på svenska reklamregelbestämmelser som försätter tv-företagen i en sämre eller rentav omöjlig ekonomisk konkurrenssituation?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2005/06:457, Reklamfinansierad television i Sverige

Interpellationsdebatt 2005/06:457

Webb-tv: Reklamfinansierad television i Sverige

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 49 Leif Pagrotsky (S)
Herr talman! Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att uppmuntra att tv-kanaler som riktar sig till svenska tittare ska kunna etablera sig i vårt land i stället för att tvingas flytta utomlands på grund av de svenska reglerna för reklam i tv-sändningar. Jag skulle vilja börja med att säga att jag inte tycker att begreppet "flytta" motsvarar verkligheten i det här fallet. De svenska kanaler som ägs av företag som är etablerade i Storbritannien följer brittiska regler, men hela verksamheten är ändå förlagd i Sverige. Kanal 5 blev till exempel för några år sedan till och med utsedd till Sveriges bästa arbetsplats. Det problem Gunnar Andrén tar upp gäller därför inte i första hand att programföretag flyttar från Sverige, utan problemet gäller utformningen av tv-direktivets jurisdiktionsregler. Enligt tv-direktivet är varje medlemsstat skyldig att se till att det egna landets regler tillämpas för alla tv-företag som är etablerade i den medlemsstaten. Bakgrunden till denna så kallade sändarlandsprincip är att det ska vara möjligt att rikta en tv-sändning till många olika medlemsstater utan att behöva förhålla sig till de särskilda reglerna i varje enskilt mottagarland. Det är en viktig princip för att möjliggöra för kanaler som BBC World eller Eurosport att sända samma program till hela Europa. I sin nuvarande utformning ger sändarlandsprincipen emellertid också möjlighet för ett tv-företag som riktar sig till enbart en medlemsstat att skaffa sig en konkurrensfördel genom att etablera sig i en medlemsstat som har mer tillåtande regler än den stat som är målet för sändningarna - detta trots att det inte skulle vara något problem för kanalen att följa det mottagande landets regler. Direktivets regler för jurisdiktion undergräver därmed i sin nuvarande utformning möjligheten för enskilda medlemsstater att upprätthålla sin egen lagstiftning genom att uppmuntra programföretag att segla under bekvämlighetsflagg. Tv-direktivet riskerar därmed att förvandlas till ett direktiv för totalharmonisering trots att detta inte har varit avsikten. Behandlingen av tv-direktivet har under våren inletts, och vid kulturministrarnas rådsmöte den 18 maj skedde en första politisk diskussion. Mitt intryck är att den svenska ståndpunkten i jurisdiktionsfrågan har fått ett starkare stöd och att det finns ett stort intresse för att finna lösningar på problemet. I interpellationen tar Gunnar Andrén också upp ett antal frågor som har aktualiserats av TV 4. Frågorna gäller den svenska lagstiftningen i relation till de gemensamma europeiska reglerna och är i flera fall av relativt teknisk karaktär. Flera av frågorna har behandlats av Radio- och tv-lagsutredningen i betänkandet Anpassning av radio- och tv-lagen till den digitala tekniken (SOU 2005:62). Betänkandet har remissbehandlats, och förslagen bereds nu i Regeringskansliet. I vissa delar kan förutsättningarna för svensk lagstiftning också påverkas av hur det framtida tv-direktivet kommer att utformas. Jag tycker inte att vi ska reglera tv-sändningar i onödan. Däremot tycker jag att det finns anledning att reglera mängden tv-reklam och hur reklam placeras i sändningarna. Det är en uppfattning som uppenbarligen delas av kommissionen och av resten av Europa. Det är också en allmän mening att de europeiska reglerna bör vara minimiregler som ger medlemsstaterna möjlighet att upprätthålla nationella regler som går utöver de gemensamma. Kommissionen har föreslagit att de gemensamma reglerna för reklam ska liberaliseras i förhållande till dagens regler. Sverige delar inte kommissionens bedömning i alla delar. Vi menar att det är viktigt att upprätthålla ambitiösa gemensamma regler både för mängden reklam och för hur reklam utformas och hur den placeras i programmen. Mitt svar på Gunnar Andréns frågor är detsamma som när han förra gången ställde frågor i samma ämne. Det är först när förhandlingsarbetet i rådet och parlamentet är avslutat och utformningen av direktivet är känd som det finns anledning att bedöma hur direktivet bör implementeras i den svenska lagstiftningen. Jag är inte heller i övrigt beredd att föregripa regeringens ställningstagande till Radio- och tv-lagsutredningens olika förslag.

Anf. 50 Gunnar Andrén (Fp)
Herr talman! Jag ber att få tacka statsrådet för svaret på mina frågor och vill fästa kammarens uppmärksamhet på att i korthet är svaret på den första frågan att statsrådet inte är beredd att vidta några åtgärder och på den andra frågan att vi ska vänta och se. Det har gått sex år sedan regeringen tillsatte Radio- och tv-lagsutredningen. Den kom häromdagen med sitt sista delbetänkande. Det är en mycket lång tid i denna tv-värld. Stora ekonomiska, tekniska och marknadsekonomiska förutsättningar har ändrats under denna tid. Den fråga som man måste ställa till statsrådet, som förvisso inte är ansvarig för allt inom medieområdet är: Måste alla flytta ut? Jag förstår att statsrådet ogillar formuleringen "flytta ut". Men likväl är det inte någon naturlag att TV 3 och andra kanaler måste ha sin legala sändningsort i andra länder, till exempel i Storbritannien, eller som nu senare blivit fallet, i Finland. Herr talman! Det naturliga hade varit att vi hade haft ett sådant system som vi borde ha. Då skulle de kanaler som riktar sig till svenska tv-tittare vara etablerade i vårt land. Det blir nästan parodiskt - nej, inte nästan, det är parodiskt - att påpeka att Kanal 5 till och med för några år sedan blev utsedd till Sveriges bästa arbetsplats. Den arbetar under andra betingelser, eftersom den har sändningsorten någon annanstans. Det borde ha varit Sveriges Television som hade varit denna kanal, och som arbetar under svenska betingelser. Argumentet är helt befängt. Det bevisar bara en enda sak, nämligen att det som interpellationen handlar om är det korrekta. Vi måste se till att få en konkurrensneutralitet. Jag tackar statsrådet för detta fantastiska argument för att man borde ändra på reglerna. Dagens exempel på att företag flyttar från landet är Ryanair och flygskatten. Det är samma sak vi ser. Genom att vi har regler som gör det nästan omöjligt för svenska företag att arbeta i Sverige förlägger de verksamheten någon annanstans. Detta är det centrala. Under de sex år som har gått sedan regeringen tillsatte utredningen har det bara varit fråga om att flytta verksamheter utomlands därför att man anser det omöjligt med de nuvarande tv-reglerna att förlägga verksamheten till svenska förhållanden. Herr talman! Jag tog upp fem olika mycket konkreta saker. Jag kan förstå att statsrådet inte har gått in på det. Det kan jag begripa. Men jag vill för den ärade kammarens ledamöter redovisa de saker som jag tog upp. Det var för det första annonsbegreppet, som är en viktig sak, för det andra annonsering genom delad skärm, för det tredje virtuell annonsering, för det fjärde sponsring och produktplacering och för det femte de EU-anpassade reklamreglerna. Jag begriper att han inte kan ha synpunkter på allt. Statsrådet kanske inte ens bör ha synpunkter på alla dessa frågor. Men det är frågor som tv-företagen arbetar med för att kunna arbeta i vårt land på ett vettigt sätt. Om han är nöjd och stolt över att ingenting har hänt efter sex års utredande är det fel väg.

Anf. 51 Leif Pagrotsky (S)
Herr talman! Först och främst vill jag göra ett litet klarläggande. Gunnar Andrén beskriver Radio- och tv-lagsutredningen som en lång tids semesterhem. Den har suttit i många år i en värld som skiftar snabbt. Han antyder, eller insinuerar, att det är slött, det finns inget tempo och ingen handlingskraft. Denna dåliga regering förstår inte att det går fort i branschen. Jag måste upplysa kammarens ärade ledamöter - de två som är här i dag - att under den här tiden har arbetet varit produktivt. Utredningen har tagit sig an uppdykande viktiga frågor och levererat beslutsunderlag till regering och riksdag, som också har blivit föremål för riksdagens beslut. Det gäller public service-propositionen, must carry -lagstiftningen och förändringar i reklamreglerna. Denna nedsättande beskrivning av en ambitiös utrednings och utredningsmans arbete vill jag ta chansen att i riksdagens protokoll inte låta stå oemotsagd; jag tycker att det var svagt. Sedan till huvuddelen av Gunnar Andréns debatt, som Gunnar Andrén själv beskriver som parodisk. Jag dristar mig att påpeka att Gunnar Andréns användning av begreppet utflyttning innebär utflyttning av flaggan i aktern på tv-kanalen, inte utflyttning av personal, vinster och arbetsplatskvaliteter av olika slag, utan det är just en flagga i aktern. TV 5, för att ta ett exempel, är den lönsammaste tv-kanalen som finns i Sverige. Den ägs sedan länge av internationella investerare. De kan flytta den sändningstekniska hemvisten lite som de vill. Just nu råkar den ligga i England, men all verksamhet sker i praktiken i Sverige. Lika parodiskt är det när Gunnar Andrén beskriver utflyttning av verksamhet från Sverige. Det går inte att driva någon ekonomisk verksamhet i landet, eftersom allting flyttar ut. Under den tid Folkpartiet och Gunnar Andrén, den folkpartistiska pressen och den övriga folkpartiliknande borgerliga pressen i Sverige har använt detta kodord har vårt överskott i handeln ökat så att det i dag är 200 miljarder. Exporten har fördubblats under den här perioden. Under perioden som företagen flyttar ut ökar exporten ut ur Sverige. Det är vad som är parodiskt med Gunnar Andréns politiskt polemiska användning av orden. Min uppgift i den här frågan är inte att se vilken flagga som hänger i aktern utan vad det är för tv-regler som gäller i Europa. Frågan är om vi ska fortsätta med bekvämlighetsflaggade kanaler i Europa eller om vi ska använda EU-samarbetet till att skapa regler som gör att vi får rimliga villkor i förhållandet mellan olika länders suveränitet. För att underlätta för BBC och Eurosport att sända över hela Europa har det skapats regler för gränsöverskridande sändningar. De reglerna används nu för sändningar på ryska till Estland. Sändningarna går inte bara till ett land, utan bara till en region i ett land, för att användas i språkområden som bara finns i ett land. Det är ett missbruk av alltför diffusa och otydliga gemensamma europeiska regler. Det vill jag ändra på. Gunnar Andrén säger i den fråga som är inlämnad till mig: Den här interpellationen syftar till att inför valet klarlägga var regeringen står i några för mediepolitiken i stort mycket viktiga etermediefrågor. I ljuset av att jag i dag har olika frågor från olika folkpartister i den här frågan, och att jag har mött olika folkpartister i EU-nämnden och på andra håll, vill jag fråga Gunnar Andrén: Var står Folkpartiet i den här frågan? Var Gunnar Andrén står har jag lärt mig i dag. Men var står Folkpartiet i denna för Medie-Sverige så viktiga fråga?

Anf. 52 Gunnar Andrén (Fp)
Herr talman! Det är från regeringens sida inte alla frågor som tar sex år att utreda. Att fördela de digitala marksändningstillstånden kunde klaras ut i en handvändning. Jag vill inte ens påstå att Leif Pagrotskys departement var inblandat. Det skedde tydligen i stort sett på något annat sätt. Jag vill inte göra statsrådet ansvarig för detta. Jag förstår att man inte går in på den frågan. När det sedan gäller bekvämlighetsflaggen kanske vi inte ska använda ordet parodiskt. Men det är alldeles uppenbart att det statsrådet säger är att vi har haft fantastiska framgångar med tv-mediet. Men det beror bara på att de svenska tv-företag som har så stora framgångar har anpassat sig till det som statsrådet kallar bekvämlighetsflagg. Han påstår att detta en gång har tillkommit för att göra Eurosport och sådana sportkanaler tillgängliga, jag är inte informerad exakt om vad de heter. Det är möjligt att det är på det sättet. Men det är många andra kanaler som uppenbarligen inte har ambitionen att sända över hela Europa utan använder just dessa regler för att sända till enbart svenska medborgare. TV 3 är ett sådant bra exempel som, såvitt jag förstår, sänder till Sverige, Norge och Danmark - möjligen något annat land också. Det är tydligen alltid intressant vad Folkpartiet tycker. Leif Pagrotsky tar alltid i sina debatter upp frågan om vad Folkpartiet tycker. Jag tycker att det för ögonblicket är att fly en smula ifrån frågan. Efter tolv år med er i regeringsställning har vi inte har haft möjlighet att påverka någonting i de här frågorna. År 1994 var frågeställningarna inte riktigt aktuella på exakt samma sätt. Det tror jag att statsrådet kan hålla med om. Sedan år 2000 har man haft denna fråga under utredning. Det är en liten smula svårt att exakt veta vad ett parti som inte har haft anledning att ta ställning till olika tv-reklamregler tycker i varje enskild fråga. På en punkt kan jag däremot säga att vi är helt eniga. Det gäller att vi ansluter oss till principen att vi bör försöka undvika reklam riktad till barn under alla omständigheter. På den punkten är vi eniga. Jag tror att det är viktigt att poängtera att vi inte bör ha reklam riktad till barn. I övrigt instämmer jag i den mening som statsrådet säger, nämligen att vi inte onödigtvis bör reglera tv-marknaden när det gäller reklamreglerna. Men det statsrådet säger i sin nästa mening gäller en väldig massa restriktioner. Man kan dra parallellen till tidningsverksamheten. Om en tidningsutgivare skulle vara omgiven av så många restriktioner så skulle det vara väldigt besvärligt om andra tidningsutgivare hade andra regler. Det är ju det som är själva poängen. Det är där Folkpartiet står, vill jag påstå. Vi vill ha samma regler i hela Europa, inklusive Sverige. Det är där som vi ideologiskt skiljer oss åt från Socialdemokraterna. Jag vet inte hur det är med de två stödpartierna, men ni vill ju ha olika regler i Sverige och andra länder. Jag menar att det viktiga är att vi får samma regler så att det som innebär bekvämlighetsflagg inte kan utnyttjas. Trots att statsrådet bestrider att man flaggar ut tror jag att det förhållande att så många svenska tv-kanaler som riktar sig till Sverige nu är etablerade med jurisdiktion i andra länder är ett tecken på svaghet i den svenska tv-lagstiftningen.

Anf. 53 Leif Pagrotsky (S)
Herr talman! Nu börjar ordet parodiskt bli ännu roligare. Jag ställde bara en fråga till Gunnar Andrén: Vad tycker Folkpartiet? Nu hade jag lärt mig vad Gunnar Andrén tycker, och eftersom jag har stött på andra folkpartister som har andra åsikter så ville jag veta vad Folkpartiets åsikt är. Då får jag i stället två olika egna Gunnar Andrén-åsikter som inbördes inte hänger ihop. Det verkar som om Gunnar Andréns egen åsikt förökas genom delning. Nu fick jag höra två saker. Det var för det första att i Sverige bör vi inte tillåta reklam till barn. Det bör vi undvika; där är vi överens. För det andra var det att vi bör ha lika regler i Europa. Om vi ska ha lika regler i Europa så blir det reklam till barn. Om vi ska ha regler i Sverige om förbud mot barnreklam så blir det inte lika regler i Europa. Gunnar Andrén kan väl reda ut hur de här två sakerna ska hänga ihop? I stället för att låta oss få veta vad Folkpartiet tycker har debatten nu flyttats till att vi måste försöka förstå vad Gunnar Andrén själv tycker. Jag tror inte att det hänger ihop med vad Folkpartiet tycker, till exempel i EU-nämnden. När det gäller de positioner som vi har informerat EU-nämnden om att vi driver i det europeiska samarbetet på det här området har jag inget minne av att någon folkpartist uttryckte någon protest. Det gäller just detta att vi ska driva en linje som innebär att Sverige kan ha strängare regler i synen på reklam till barn än vad man har i andra länder. Det gäller också till exempel reklam om alkohol, där jag har starka åsikter. Vissa folkpartister har också starka åsikter om detta. Jag såg just en folkpartist som nickade åt vad jag sade här. Men Gunnar Andrén intar en attityd som snarast innebär att USA verkar ha för stränga eller för slappa regler. Gunnar Andréns linje, såsom jag kan uttolka den i hans fråga här, är att det är omodernt att ha regler över huvud taget. Man ska göra som man vill. Det är en uppfattning som jag är säker på är mycket kontroversiell inom Folkpartiet. Man måste bestämma sig, Gunnar Andrén. Antingen har man åsikten att det inte är bra med alkoholreklam, reklam till barn och annat eller också har man åsikten att det är fritt fram. Man kan inte ha båda delarna på en gång.

Anf. 54 Gunnar Andrén (Fp)
Herr talman! Jag tackar statsrådet för de utomordentligt stora klarlägganden han gjorde om den egna regeringens politik. Det var inga alls. Han berörde över huvud taget inte det i det här inlägget. Han gick helt och hållet över till att diskutera Folkpartiets position, eller närmare bestämt Gunnar Andréns positioner, som han säger. Frågan gäller i första hand vad regeringen tycker. Vad tycker regeringen efter sex års utredande? På den frågan har den ärade kammarens ledamöter inte fått något svar över huvud taget - inte ens en antydan till svar! Men jag förstår att om man inte har något att säga så är det bättre att diskutera något annat partis åsikter. Det är bara nys att mina åsikter inte skulle gå ihop. Statsrådet måste väl ändå lyssna något på vad jag har att säga! Jag citerar ur statsrådets svar. Det står så här: "Jag tycker inte att vi ska reglera tv-sändningar i onödan." Det är den centrala meningen. Sedan kommer alla restriktionerna. På en av punkterna instämmer jag. När det gäller reklam till barn kan vi ha sådana regler som vi kanske inte just nu genom tv-direktivet har kunnat genomdriva i Europa, men där ambitionen är gemensam från Socialdemokraterna, Folkpartiet och många andra partier. Det är inte många sekunder kvar av min talartid, men jag vill ändå ställa frågan en gång till: Vad tycker regeringen i frågan? Nu har statsrådet ägna ungefär sex minuter åt att diskutera Folkpartiet. Jag har ställt två frågor. Vad tycker regeringen efter sex års utredande om tv-reklamreglerna på fem olika punkter? Statsrådet behöver inte svara på alla, men kan man få någon som helst antydan? Här har jag bara fått svaren: Vi ska vänta och se och vi ska ingenting göra. Vad tycker regeringen? Det tycker jag är en intressant fråga. Välkommen att diskutera Folkpartiets politik igen, då!

Anf. 55 Leif Pagrotsky (S)
Herr talman! Vad regeringen tycker i de här frågorna har framgått tydligt i de propositioner vi har lagt fram för riksdagen, av de debatter vi har fört och av den information och de diskussioner som har varit i EU-nämnden. Den viktiga frågan som vi pratar om nu är framtidens reklamregler. De är just nu föremål för förhandlingar i Bryssel mellan medlemsländer och mellan medlemsländer å den ena sidan och kommissionen å den andra. De sker på basis av ett förslag som har utarbetats av kommissionen och som nu studeras och förhandlas mellan huvudstäderna. Det sätt som vi hanterar detta på är det sätt som kommer att styra reklamreglerna i Sverige framöver. Det sannolika är, om man inte kommer överens, att den slappaste regleringen i Europa får bekvämlighetsflagg för i stort sett all privat tv som kommer att finnas i Europa. Då spelar det ingen roll om vi sitter här och tycker att barnreklam är bra eller dåligt. Det är inte vi som bestämmer. Det kommer att bestämmas i något bekvämlighetsflaggland - Malta, Liberia, Panama eller vad de kommer att kunna heta i tv-sammanhang. De senare är ju ändå inte medlemmar i EU, så de gäller inte i det här fallet. Men jag försöker uttrycka mig i bildspråkstermer, bara. I England börjar man nu diskutera att införa restriktioner på reklam mot skräpmat - sockerhaltiga frukostflingor för barn och annat. Då kanske kanalerna flyttar från England till någon annan kanalö eller vad det kan bli för någonting - Malta eller så. Vi får väl se. Det är alltså klart vad vi tycker. Jag har uppfattat att jag hade Folkpartiets stöd för vad jag har sagt hittills i den frågan. Det blir svåra avvägningar. Vi vill ha gemensamma regler i Europa som har en tillräckligt hög miniminivå för att inte nödvändiggöra så starka nationella avvikelser som vi behöver i dag. Men vi får se om vi lyckas nå det eller inte. På den punkten tror jag inte att det råder någon oklarhet om vad regeringen vill.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.