Till innehåll på sidan

Samhällsekonomisk värdering av väg- och järnvägsinvesteringar

Interpellation 2007/08:617 av Svensson Smith, Karin (mp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-24
Anmäld
2008-04-24
Besvarad
2008-05-09
Sista svarsdatum
2008-05-15

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 24 april

Interpellation

2007/08:617 Samhällsekonomisk värdering av väg- och järnvägsinvesteringar

av Karin Svensson Smith (mp)

till finansminister Anders Borg (m)

Det övergripande målet för transportpolitiken enligt ett enigt riksdagsbeslut är att den ska säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Regeringen har vid flera tillfällen, särskilt när det gäller ekonomiska angelägenheter, gett uttryck för uppfattningen att politiken i större utsträckning ska grundas på aktuella forskningsresultat och ha vetenskaplig täckning för de fakta som de olika förslagen utgår ifrån. Eftersom vägar och järnvägar är strukturerande och dimensionerande för de transportvolymer som kan äga rum i kanske över hundra år efter att de anlagts är det extra viktigt att beslutsfattare har ett korrekt underlag för vilken samhällsekonomisk nytta respektive projekt eller transportlösning kan medföra.

En utgångspunkt för den nya planeringsomgången är att samhällsekonomiska analyser ska spela en viktig roll vid prioritering av infrastrukturinvesteringar och att det, jämfört med de planer som den tidigare regeringen fastställt, innebär att en större del av investeringarna ska ske inom vägsektorn. (2008 års ekonomiska vårproposition, s. 54)

Påståendet att vägar generellt är mer samhällsekonomiskt nyttiga än järnvägar behöver analyseras. Den innevarande tolvåriga planeringen för vägar och järnvägar innefattar 381,5 miljarder kronor. Både med tanke på investeringars storlek och på de klimatmässiga konsekvenserna av väg- respektive järnvägstrafik är det väsentligt att nyttan av de ingående objekten är tillfredsställande övervägd.

Prognoser för drivmedelspriser

Drivmedelspriset är en väsentlig faktor för prognoserna av framtida trafikvolymer. De väg- och järnvägsprojekt som ingår i de pågående infrastrukturplanerna är kalkylerade i förhållande till de trafikvolymer som kunde förväntas vid ett råoljepris på 24 dollar fatet. Detta oljepris beräknas anmärkningsvärt nog vara konstant till 2020. I propositionens beräkningar av persontransporternas utveckling ligger bränslepriset vid pump på 9:94 kronor per liter utifrån 2005 års pris, för att därefter antas vara realt oförändrade. (Moderna transporter för framtiden, regeringens proposition 2005/06:160,s. 167)

När denna interpellation skrivs är råoljepriset över 117 dollar fatet. I vårpropositionen 2008 räknar regeringen med en prissänkning till 85 dollar 2009 som också är vad som antas för 2010 och 2011.

Med tanke på sinande tillgång till olja, högre kostnad för att pumpa upp den och en stigande efterfrågan till följd av ökat bilinnehav i världen är antagandet om sjunkande och eller konstanta priser förvånande. Även om den sinande oljan helt eller delvis skulle kunna ersättas av syntetisk olja från kol alternativt biobränslen kan priserna vid pump förväntas vara höga om inte samhället går in med kraftiga subventioner.

Kostnaderna för klimatförändringar

I Sternrapporten konstateras att kostnaderna för klimatförändringarna kan bli långt mer omfattande än vad som tidigare antagits. Sir Nicholas Stern värderar i sin analys framtida generationer lika mycket som de nu levande – ett antagande som är svårt att ifrågasätta. Enligt Sterns beräkningar kommer framtida klimatförändringar att kosta ca 51 000 miljarder dollar, det vill säga ungefär 20 procent av alla länders samlade bnp. Kostnaderna för klimatkonsekvenserna om vi inte lyckas bryta den nuvarande utvecklingen har jämförts med de samlade kostnaderna för första och andra världskriget.

I de samhällsekonomiska kalkylmodeller som görs för kommande vägar och järnvägar, så kallade nettonuvärdeskvoter, värderas kostnaden för utsläpp av koldioxid till 1:50 kronor per liter. Detta värde beräknades för ett antal år sedan för att nå klimatmålet till år 2010 som innebär en stabilisering av utsläppen av emissionerna jämfört med år 1990. Sika gjorde år 2005 en ny beräkning av kostnaden för att nå målet till 2010, och siffran landade då på ca 2:70 kronor per kilo koldioxid. Om koldioxidskatten i dag höjdes till 2:70 kronor per kilo koldioxid skulle det påverka bensinpriset kraftigt, vilket skulle minska eller helt ta bort lönsamheten i väginvesteringar. För att nå Klimatberedningens mål om att minska utsläppen med 75–90 procent till 2050 skulle ännu högre prisökningar krävas. Värdet för utsläpp av 1 kilo koldioxid har emellertid inte uppdaterats i förhållande till de långsiktiga klimatpolitiska målen.

De vägobjekt som ingår i Vägverkets aktuella planeringsunderlag utgår således från en situation där målsättningar som beslutats i Sveriges riksdag inte kommer att uppfyllas. Ett alternativ är att beräkna ett skuggpris för koldioxid som leder till minskningar av koldioxid enligt klimatmålen och beräkna ett kommande bensinpris utifrån det och se effekterna av en sådan situation. Sika beräknar att det skulle krävas ett bensinpris på ungefär 22 kronor per liter för att minska utsläppen från transportsektorn med 20 procent i jämförelse med 1990 års nivå.(Minskning av koldioxidutsläpp med höjt bensinpris, Sika den 30 juli 2007)

I en känslighetsanalys för den samhällsekonomiska kalkylen för Förbifart Stockholm beräknas effekterna av en ökning av bensinpriset med 50 respektive 100 procent. Resultatet visar att den samhällsekonomiska nyttan försvinner helt med en höjning på 100 procent och minskar kraftigt med en höjning på 50 procent.

Förorenaren-ska-betala-principen

I regeringsförklaringen 2007 angavs att förorenaren betalar som en grundläggande princip för regeringens klimatpolitik. Även i vårpropositionen 2008 anger regeringen en ambition att internalisera trafikens samhällsekonomiska kostnader:

För att transporterna ska vara hållbara är det viktigt att transporternas samhällsekonomiska kostnader i högre grad internaliseras, vilket betyder att den miljöbelastning mm som trafiken gör upphov till prissätts. (2008 års ekonomiska vårproposition 2007/08, s. 53)

Om regeringen menade allvar med ambitionen om att förorenaren ska betala borde rimligtvis dessa kostnader ingå i utgångspunkterna för samhällsekonomiska analyser. I den EET-strategi som trafikverken tillsammans med Naturvårdsverket har tagit fram föreslås en kilometerskatt för lastbilar, vilket kan ses som en tillämpning av principen om att förorenaren ska betala. För att få en ändamålsenlig bedömning av kommande trafikvolymer på vägar och järnvägar borde denna typ av nödvändiga styrmedel vara en förutsättning vid beräkning av de olika infrastrukturinvesteringarnas samhälleliga nytta. Analyserna riskerar annars att missa stora kostnadsökningar på fossila bränslen som kommer att vara nödvändiga för att nå de klimatmål som har satts upp.

Märkligt nog ingår inte styrmedel som kilometerskatt och trängselavgifter i kalkylerna för Förbifart Stockholm och andra väginvesteringar. Trängselavgifter i Stockholm är ett faktum och ett avskaffande av dem är inte särskilt troligt.

Tidsvärdering

Tidsvinster står ofta för en mycket stor andel av den samhällsekonomiska vinsten vid olika infrastrukturinvesteringar. Dessa beräkningar bygger dock på antaganden som kan ifrågasättas. Det gäller exempelvis för värderingen av tid. Människors tid värderas olika beroende på vad de har för inkomst eller vilket transportslag de väljer. Tidsvinster på väg värderas högre eftersom man antar att tiden i bilen inte kan användas som arbetstid, till skillnad från tågresor där förlusten av arbetstid inte antas vara lika stor. Tågets fördel med arbetsmöjligheter blir således en negativ faktor för järnvägen i dessa beräkningar.

Underlag för bedömning av samhällsekonomisk analys

I regeringens vårproposition betonas att investeringar i infrastruktur ska utgå från samhällsekonomiska analyser och att dessa ska leda till att en större del av investeringarna ska ske inom vägsektorn jämfört med de planer som den tidigare regeringen fastställt. Redan i tilläggsbudgeten för 2008 för regeringen över 120 miljoner kronor från Banverket till Vägverket för mer investeringar i vägar. En redovisning hur en samhällsekonomisk analys kan komma till denna slutsats och vilka vetenskapliga källor analysen bygger på saknas emellertid.

Vägverket räknar till skillnad från Banverket med ökade trafikvolymer

Det finns också en skillnad i antaganden avseende trängsel mellan Vägverkets och Banverkets analyser och denna skillnad gynnar vägtrafiken.

När Vägverket räknar på hur väginvesteringar kan minska trängseln förutsätts ökad trängsel för varje år som investeringen inte görs. Det medför större och större skillnader i restider och redan efter tjugo år kan restiderna bli så långa att de borde betraktas som orealistiska. Den allt större tidsvinsten gör att även mycket stora investeringar som Förbifart Stockholm kan räknas hem.

Banverket räknar i stället med en given trafik för ett prognosår och antar därefter inte någon ytterligare trafikökning, trots att man ofta bygger en dyrare lösning för att kunna ta emot mer trafik. Detta medför till exempel att Citytunneln i Malmö inte blir lönsam.

Aspekter på samhällsekonomiska kalkyler

Det finns en skillnad mellan samhällsekonomiska kalkyler och samhällsekonomiska analyser. Den förstnämnda, kalkylen, gör inte anspråk på att vara heltäckande. Därmed kan man inte dra några långtgående slutsatser från en sådan. Den senare, analysen, har däremot syftet att vara heltäckande.

För Förbifart Stockholm har Transek gjort en samhällsekonomisk kalkyl. Alltså har inte alla relevanta faktorer beaktats. Trots detta görs den långtgående slutsatsen att Förbifart Stockholm är samhällsekonomiskt lönsam.

Några av de brister som lyfts fram i en granskning av kalkylen som gjorts av Göran Finnveden på KTH och Thomas Sterner på Handelshögskolan i Göteborg är följande:

– Ökad yrkestrafik ingår inte. Om man bygger nya vägar som är snabbare eller på annat sätt bekvämare att använda kan man räkna med att trafiken ökar. Man har gynnat vägtrafik genom investeringen. I Transeks analys av Förbifart Stockholm används trafikmodeller som leder till resultatet att trafiken i Stockholms län beräknas öka med 4 procent med Förbifart Stockholm. Men det görs ingen analys över yrkestrafiken över huvud taget. Denna antas vara konstant – detta trots att kilometerskatt och höjda bränslepriser kommer att behövas för att nå klimatmålen och för att internalisera de samhällsekonomiska kostnaderna, vilket regeringen har som ambition enligt vårpropositionen. På så sätt underkattas utsläppen och trafikolyckorna från yrkestrafiken och tidsvinsterna överskattas. Sammantaget innebär detta en överskattning av vinsterna.

– Cirkelresonemang förs kring trafikefterfrågan. Ett beslutsunderlag i åtgärdsplaneringen är utredningen om Trafiklösning Stockholm som tyvärr inte remissbehandlats. Här ingår Förbifart Stockholm som en av åtgärderna. Utredningen ger intryck av att ha analyserat hur infrastrukturpaketet på drygt 110 miljarder kronor påverkar trafikefterfrågan och därmed också trängsel, utsläpp av koldioxid och så vidare: Totalt handlar det om över 60 olika åtgärder i form av nya spår‑, väg- och kollektivtrafikanläggningar. Det är den samlade effekten av dessa åtgärder som har analyserats Den överenskomna trafiklösningen får främst effekter för hur trafiken fördelas i trafiksystemet, mellan olika delar av regionen och mellan olika trafikslag. De investeringar och övriga åtgärder som genomförs fram till år 2030 medför en överflyttning av resor från bil till kollektivtrafik i regionens centrala delar samtidigt som biltrafiken växer i länet utanför regioncentrum. Den samlade trafiklösningen ger en påtaglig förbättring av kollektivtrafiken medan restiderna med bil kan hållas på en totalt sett oförändrad nivå. Trots åtgärderna växer dock trängseln i utsatta delar av vägsystemet. Trafiklösningens direkta effekter på klimat, miljö, hälsa och trafiksäkerhet är små. (Konsekvensbedömningar av underlag till Stockholmsförhandlingens resultat. WSP Analys & Strategi, november 2007. Sammanfattning och slutsatser, s. 2 [38])

Slutsatsen som dras är att effekterna på trafikefterfrågan och därmed koldioxidutsläppen är obetydlig: Konsekvensanalysen visar tydligt att åtgärder som infrastruktur, kollektivtrafik och trängselskatter inte kan förväntas ge stora effekter på utsläppen av koldioxid. Det krävs kraftfulla åtgärder av annat slag.

Det visar sig dock vid en närmare genomläsning att några egentliga analyser inte gjorts av hur trafikefterfrågan, och därmed till exempel koldioxidutsläppen, påverkas av infrastrukturlösningarna som föreslås: Eftersom omvärldsförutsättningarna hämtats från den regionala utvecklingsplaneringen i både jämförelsealternativet och utredningsalternativet är efterfrågan på resor i stort sett given. (Konsekvensbedömningar av underlag till Stockholmsförhandlingens resultat. WSP Analys & Strategi, november 2007. Sammanfattning och slutsatser, s. 7 [38])

Analyserna har alltså utgått ifrån samma efterfrågan på resor i såväl jämförelse- som utredningsalternativ. I konsekvensanalysen antyds också att infrastrukturinvesteringarna i Trafiklösning Stockholm skulle kunna medföra en betydande ökning av efterfrågan på resor utöver vad som redovisats: I verkligheten är det mer sannolikt att transportsystemets utbyggnadsgrad har en inte obetydlig påverkan på efterfrågan på resor. (Konsekvensbedömningar av underlag till Stockholmsförhandlingens resultat. WSP Analys & Strategi, november 2007. Sammanfattning och slutsatser, s. 7 [38])

Detta innebär att Trafiklösning Stockholm riskerar att bidra till en betydande ökning av koldioxidutsläpp utöver vad som redovisas i konsekvensbedömningen som lämnats till regeringen – det vill säga betydligt mer än de +77 procent som anges i konsekvensanalysen. Har trafikprognosen för Förbifart Stockholm tagit hänsyn till den nygenererade trafiken från den markanvändning som blir följden? Eller är den nygenererade trafiken och dess negativa externa effekter underskattad också i denna beräkning?

Vägverkets samhällsekonomiska kalkyl för Förbifart Stockholm ger intryck av att det inte kommer att råda trängsel på vägarna när Förbifart Stockholm invigs vilket möjliggör de höga medelhastigheter i rusningstid som man räknat med. Att inte räkna med trängsel möjliggör också de teoretiska överflyttningar av trafik från innerstaden som anges vilket skulle motivera de försvunna koldioxidutsläppen som tidigare angavs öka kraftigt med Förbifart Stockholm. Men ingen uppgift anges om hur länge det dröjer efter invigning av Förbifart Stockholm innan där råder trängsel i högtrafik. Carl Cederschiölds utredning visar att trängseln i Stockholms trafiksystem kommer att öka jämfört med i dag när paketet som helhet är genomfört. Detta verkar ske direkt efter paketets färdigställande. Koldioxidutsläppen kommer då att öka jämfört med utgångsläget.

– Den samhällsekonomiska kalkylen för Förbifart Stockholm baseras på en medelhastighet i högtrafik på 70 kilometer per timme. Någon känslighetsanalys av hur ökad trängsel på vägen kommer att påverka medelhastigheten, och därmed restidsvinsterna som är utslagsgivande för kalkylens nettonuvärdeskvot (NNK), har inte genomförts. Med ökad trängsel inom kort efter invigningen kan NNK komma att vara negativ.

– Miljöpåverkan från infrastruktur ingår inte. Trafikinvesteringar innebär inte bara energiåtgång i användningsfasen. Själva byggandet och driften kräver också stor energi och leder således till en miljöpåverkan. Denna kallas i dessa sammanhang för indirekt energi. Det finns uppskattningar som visar att den indirekta energin för Södra länken är dubbelt så stor som drivmedelsförbrukningen. Detta beror framför allt på den stora mängd tunnlar som Södra länken består av. Indirekt energianvändning kan uppgå till flera miljarder kronor och kan alltså vara högst signifikant för kalkylen. Ändå har denna alltså inte tagits i beaktande, vilket leder till en underskattning av kostnaderna för Förbifart Stockholm.

– Nyttan av investeringarna minskar med trängselavgifter. Transek räknar inte med trängselavgifter i sin kalkyl för Förbifart Stockholm. Däremot görs en uppskattning av att nyttan med vägutbyggnaden minskar med 15–20 procent om trängselavgifter införs. Om man drar bort dessa procentsatser från den beräknade samhällsekonomiska vinsten blir varken Förbifart Stockholm eller Diagonal Ulvsunda samhällsekonomiskt lönsamma. Nu har trängselavgifterna införts. Vi anser att det vore på sin plats att göra en ny samhällsekonomisk analys med detta som utgångspunkt. Man kan särskilt ifrågasätta att intäkterna från trängselavgifterna, som i sig är samhällsekonomsikt lönsamma, ska gå till väginvesteringar vars lönsamhet minskar vid införandet av trängselavgifter.

– Priset för naturintrång ingår inte. I den samhällsekonomiska kalkylen noteras att Förbifart Stockholm har allvarliga intrångseffekter som påverkar natur- och kulturmiljöer. Men ingen kvantifiering görs av dessa skador, de utelämnas helt ur kalkylen – detta trots att Förbifart Stockholm passerar ett område som är klassat som riksintresse för sina natur- och kulturvärden och att Grimstaskogens naturreservat utgör ett av Stockholms stads fåtal tysta områden. Stockholms miljövärden brukar samtidigt i undersökningar om Stockholms attraktionskraft internationellt lyftas fram som den främsta faktorn som lockar utländska företag att etablera sig i Stockholm. Indirekt markintrång som med största sannolikhet blir följden, till exempel genom en förändrad bebyggelsestruktur, ingår inte heller.

– Självuppfyllande projektmål – i Vägverkets projektmål för en nord-sydlig förbindelse i Stockholm finns inga mål som berör miljö, klimat eller hållbar utveckling. Om planeringen hade haft en annan utgångspunkt, till exempel de transportpolitiska målen, skulle förslagen på lösningar säkerligen ha blivit annorlunda. Naturvårdsverket efterlyser en ny utredning utifrån de av riksdagen antagna klimat- och miljömålen. Sika har framfört kritik mot att projektmålen i utredningen om Förbifart Stockholm strider mot de transportpolitiska målen. Vägverkets projektmål leder till att en redan uttänkt lösning premieras i stället för att förutsättningslöst titta på olika lösningar utifrån de transportpolitiska målen. Detta går också i strid med regeringens egen ambition om att underlätta samverkan mellan transportslagen. (2008 års ekonomiska vårproposition 2007/08:100, s.53)

Extern granskning av kalkylen för Förbifart Stockholm

Naturvårdsverket och Sika efterlyser i sina remissvar på Vägverkets utredning om en nord-sydlig förbindelse i Stockholm en oberoende extern granskning av de samhällsekonomiska kalkylerna för en nord-sydlig förbindelse. En grupp för detta har tillsatts av Vägverket. I denna grupp ingår bland andra aktörer som själva har intresse av en fortsatt projektering, till exempel konsultbolaget WSP, som är en del av det konsortium som anlitas av Vägverket för att starta arbetsplanen för projektet. Det är också samma bolag som köpt Transek. I praktiken är det alltså samma aktör som både utfört kalkylen som utvärderar sig själv och som dessutom har ett intresse av att uppdraget ska fortsätta och av att få fortsatta uppdrag. Samma aktör är också anlitad av trafikverken för att göra urvalet av stora objekt inför åtgärdsplaneringen, där Förbifart Stockholm är aktuellt som ett av dessa.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansministern:

1. Hur avser finansministern att verka för att de bränslepriser som beräkningar av kommande trafikvolymer utgår ifrån är sakligt grundade?

2. Avser ministern att verka för att värderingen på 1:50 kronor per kilo koldioxid blir uppdaterad utifrån en aktuell vetenskaplig uppskattning av vad klimatförändringarna kommer att kosta oss innan de slutgiltiga samhällsnyttorna av förslag på kommande väg- och järnvägsinvesteringar fastställs?

3. Hur avser ministern att säkerställa att värderingen av koldioxid som underlag för den samhällsekonomiska beräkningen av kommande vägar och järnvägar bygger på ett empiriskt underlag?

4. Avser ministern att verka för att trängselskatt ska tillföras som en förutsättning i underlaget för beräkning av de vägtrafikvolymer som förväntas på Förbifart Stockholm och andra förslag till väginvesteringar i Stockholm?

5. Avser ministern att verka för att kilometerskatt för tunga lastbilar ska tillföras som en förutsättning i underlaget för beräkning av de trafikvolymer på de vägar och järnvägar som ska ingå i regeringens infrastrukturproposition?

6. Hur avser ministern att verka för att principen om att förorenaren betalar ska vara en utgångspunkt och tillämpas fullt ut i metoderna för de samhällsekonomiska analyserna av infrastrukturinvesteringar?

7. Avser ministern att initiera en omvärdering av de tidsvinster som förväntas ske till följd av järnvägsinvesteringar jämfört med motsvarande tidsvinster till följd av väginvesteringar så att inte tiden på tåg värderas lägre?

8. Avser ministern att till riksdagen redovisa vilket vetenskapligt material som underbygger budgetpropositionernas påstående om att en starkare betoning av samhällsekonomisk analys skulle leda till att väginvesteringar får större utrymme och järnvägsinvesteringar mindre utrymme?

9. Hur avser ministern att verka för att regeringens målsättning om att underlätta för en samordning mellan transportslagen ska säkerställa planeringen för en nord-sydlig förbindelse i Stockholm?

10.             Hur avser ministern att säkerställa att behovet av en oberoende och vetenskapligt grundad granskning av den samhällsekonomiska analysen för kostsam infrastruktur, exempelvis Förbifart Stockholm, blir tillgodosett?

Debatt

(8 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 99 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Karin Svensson Smith har ställt tio frågor till finansministern: Hur avser finansministern att verka för att de bränslepriser som beräkningar av kommande trafikvolymer utgår ifrån är sakligt grundade? Avser ministern att verka för att värderingen på 1:50 kronor per kilo koldioxid blir uppdaterad utifrån en aktuell vetenskaplig uppskattning av vad klimatförändringarna kommer att kosta oss innan de slutgiltiga samhällsnyttorna av förslag på kommande väg- och järnvägsinvesteringar fastställs? Hur avser ministern att säkerställa att värderingen av koldioxid som underlag för samhällsekonomiska beräkningen av kommande vägar och järnvägar bygger på ett empiriskt underlag? Avser ministern att verka för att trängselskatt ska tillföras som en förutsättning i underlaget för beräkning av de vägtrafikvolymer som förväntas på Förbifart Stockholm och andra förslag till väginvesteringar i Stockholm? Avser ministern att verka för att kilometerskatt för tunga lastbilar ska tillföras som en förutsättning i underlaget för beräkning av de trafikvolymer på de vägar och järnvägar som ska ingå i regeringens infrastrukturproposition? Hur avser ministern att verka för att principen om att förorenaren betalar ska vara en utgångspunkt och tillämpas fullt ut i metoderna för de samhällsekonomiska analyserna av infrastrukturinvesteringar? Avser ministern att initiera en omvärdering av de tidsvinster som förväntas ske till följd av järnvägsinvesteringar jämfört med motsvarande tidsvinster till följd av väginvesteringar så att inte tiden på tåg värderas lägre? Avser ministern att till riksdagen redovisa vilket vetenskapligt material som underbygger budgetpropositionernas påstående om att en starkare betoning av samhällsekonomisk analys skulle leda till att väginvesteringar får större utrymme och järnvägsinvesteringar mindre utrymme? Hur avser ministern att verka för att regeringens målsättning om att underlätta för en samordning mellan transportslagen ska säkerställa planeringen för en nordsydlig förbindelse i Stockholm? Hur avser ministern att säkerställa att behovet av en oberoende och vetenskapligt grundad granskning av den samhällsekonomiska analysen för kostsam infrastruktur, exempelvis Förbifart Stockholm, blir tillgodosett? Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen. Tidsreglerna för att besvara interpellationer gör att jag får återkomma till många av frågorna i debatten. Men jag vill redan nu säga att jag delar vissa av de grundläggande synsätt som Karin Svensson Smiths interpellation ger uttryck för. De samhällsekonomiska kalkylerna är ett viktigt instrument för att vägleda oss politiker när det gäller prioritering av infrastrukturåtgärder. Därför är det viktigt att kalkylerna på ett så korrekt sätt som möjligt avspeglar de ekonomiska värderingar som finns i samhället och de nyttor som investeringar kan åstadkomma. Just därför tänker jag inte verka för att vissa värderingar i kalkylerna justeras åt det ena eller andra hållet. Jag ser kalkyler och prognoser som en del av det underlag regeringen behöver för att göra samhällsekonomiska och transportpolitiska analyser och för att fatta beslut. Men arbetet med att göra kalkyler och prognoser ska ske på vetenskaplig grund utan någon direkt politisk inblandning. Skulle vi politiker börja styra vilka ingångsdata och värderingar som ska ingå i kalkylerna, frånsett den bakomliggande påverkan regering och riksdag har genom beslut om regelverk, skattenivåer och andra styrmedel, då skulle vi få tillbaka ett underlagsmaterial som skulle vara en ogenomskådlig blandning av vetenskap och politik. Det är ett material som jag inte skulle vilja grunda några beslut på. Det skulle leda till just sådana cirkelresonemang och självuppfyllande mål som Karin Svensson Smith i interpellationen säger sig vilja undvika.

Anf. 100 Karin Svensson Smith (Mp)
Fru talman! Jag tackar ministern för interpellationssvaret, men jag måste erkänna att jag blir lite förvånad. Jag har ju varit verksam i den här kammaren sedan 1998, och jag är van vid att man skriver ned svaret på frågorna och inte säger att man återkommer till dem i debatten, men jag får väl vara flexibel. Vi får väl se. Det jag vänder mig mot gäller utgångspunkten för de kalkyler som ska vara underlag för investeringar. Jag vet inte hur mycket infrastrukturpropositionen i höst kommer att belöpa sig på, men den förra planeringsomgången var på 381,5 miljarder. Då är det väldigt viktigt att de grundläggande antaganden som ligger till grund för vilka vägar och järnvägar man pekar ut som lönsamma respektive olönsamma är värderingar och antaganden som man har någon sorts källa till, som man kan granska och som det kanske finns någon uppfattning om. De här kalkylmodellerna innehåller flera sådana märkligheter, men innan jag går in på de märkligheterna tänkte jag göra en jämförelse med försvaret. Jag läste en intervju med finansminister Anders Borg där han redovisade att de tidigare försvarsbesluten byggde på en gammaldags världsuppfattning och att de i hög grad var styrda av försvarsindustrins ekonomiska intressen. Nu hade man gjort en mer aktuell omvärldsanalys och utgått från skattebetalarnas och samhällets bästa och inte försvarsindustrins intressen och hade då kommit fram till att man borde skära i försvarsanslagen. Jag tycker att det är en klok utgångspunkt. Jag tycker att man borde göra likadant på vägsidan. Man borde göra en aktuell omvärldsanalys som säger oss att man med klimathotet som vår generations största utmaning, som det står i regeringsförklaringen, måste lägga investeringarna på att människor och varor kan förflytta sig utan att påverka klimatet negativt. Då är det svårt att tänka sig att vägentreprenadbolagens önskekalkyler om vägar ska vara det som är underlag för användningen av svenska folkets skattepengar. Det är glädjekalkyler. Det är glädjekalkyler på ett antal punkter. Jag skulle vilja att ministern återkom till det förväntade oljepriset. Man kan tycka att det är vetenskapsmän och forskare som ska yttra sig om detta. Men i vårpropositionen finns det angivet hur regeringen tänker sig att oljepriset utvecklas. Det står på s. 84 i tabell 6.1. Då tänker man sig att oljepriset nästa år sjunker till 85 dollar fatet och sedan förblir konstant. Nu har jag inte gått på Handelshögskolan, men lite ekonomi kan jag nog ändå. Jag tror inte att man behöver vara professor för att förstå att om en vara minskar i utbud och efterfrågan samtidigt ökar - det vill säga att det blir mer bilar i världen och inte mindre - är det inte så troligt att priset på varan sjunker och sedan förblir konstant. Det man kan förvänta sig är att priset troligen ökar. Sedan ska ju olja ersättas. Men om man inte kraftigt subventionerar vare sig syntetiskt kol eller etanol eller något annat alternativ till bensin och diesel kommer det också att vara ganska dyrt. Det här är problematiskt därför att prognoserna för hur många som vill använda vägen för person- och godstransporter just bygger på kostnaderna för desamma. Där är bensinpriserna en väldigt viktig ingrediens. Jag undrar om Åsa Torstensson kan kommentera detta. I dag har vi ett råoljepris på 124 dollar fatet. Hur kan då regeringen förvänta sig att det sjunker till 85? Vägverket räknar med att det 2020 är 76 och bygger sina prognoser på det.

Anf. 101 Malin Löfsjögård (M)
Fru talman! Jag kan börja med att säga att jag, när jag började läsa den här interpellationen från Karin Svensson Smith, tyckte att det var ganska roligt. Jag tycker själv om samhällsekonomiska analyser och värderingar och tycker att det är ett viktigt instrument, till exempel i infrastruktursektorn. Men jag kan inte låta bli att notera att Karin Svensson Smith nämner Förbifart Stockholm 22 gånger i den här interpellationen. Därför kan man ibland undra lite vad syftet med interpellationen är. Men jag ska gå tillbaka till det här med samhällsekonomiska värderingar. Som jag sade håller jag helt med Karin Svensson Smith om att samhällsekonomiska analyser och kalkyler inte bara bör utan även ska användas när det gäller prioriteringar och projekt på infrastruktursidan. Men jag vill också tillägga, fru talman, att det inte är så enkelt att man kan stoppa in några värden och sedan få ut en lösning. Enligt Sika används samhällsekonomiska analyser som ett samlingsnamn för alla analyser av samhällsekonomisk karaktär. Man använder också uttrycket samhällsekonomisk bedömning. I den här analysen eller bedömningen ingår i princip samtliga identifierbara effekter, även sådana som man inte kan kvantifiera eller värdera. I samhällsekonomiska kalkyler däremot ingår inte alla effekter utan bara de som man på något sätt kan identifiera och kvantifiera och värdera. Men det finns ingen exakt vetenskap att utgå från. Det är antaganden om prognoser för framtiden. Det handlar om betalningsvilja. Det är prissättning med mera som måste göras på ett så bra sätt som möjligt. De värden som används för de olika effekterna varierar också beroende på vilken faktor som är viktigast för just det enskilda projektet. Jag har själv, innan jag började med politik, forskat inom vägområdet och kom då in en del på samhällsekonomisk optimering och värdering. Men just i det fallet handlade det om val mellan olika vägbeläggningsmaterial, så det var på en helt annan nivå. Det var också det jag tänkte komma in på. Möjligheten att använda de här analyserna och kalkylerna hänger också samman med på vilken nivå vi befinner oss i själva beslutsprocessen. Är det val mellan till exempel skola och infrastruktur? Är det val mellan olika transportslag, väg och järnväg, såsom Karin Svensson Smith skriver i sin interpellation? Är det val mellan olika projekt inom samma kategori? Eller är det på en detaljnivå där vi till exempel ska välja beläggningsmaterial? Karin Svensson Smith tar upp en rad effekter och faktorer som hon inte tycker är rätt värderade. Vi kan nog vara överens om att det, hur noga kalkylerna än görs, alltid kommer att finnas synpunkter på ingångsvärden, speciellt från den som vill se ett annat resultat. Jag tycker att det är väldigt viktigt med en utveckling när det gäller hur olika effekter ska värderas och prissättas. Men detta arbete tycker jag ska ske på vetenskaplig grund och inte genom direkt politisk inblandning. Det är precis i linje med infrastrukturministerns synpunkt - det känns ju bra att vi har samma synpunkter just i den frågan. Däremot tycker jag att vi politiker måste bli mycket bättre på att använda de här underlagen när vi ska göra olika prioriteringar. Det är då de här politiska faktorerna kommer in som man ska ta hänsyn till.

Anf. 102 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Jag tror att Karin Svensson Smith vet att det är ett pågående arbete vad gäller kommande infrastrukturproposition. Därmed återkommer vi vad gäller vilka volymer det handlar om på väg respektive järnväg. Men jag tror också att det är viktigt att se att vi har ett parallellarbete med den klimatberedning som är avslutad och det arbete som nu är ute på remiss. Det är naturligtvis också en viktig del i det arbete som så småningom ska resultera i vilka åtgärder som man ska vidta för att minska transportsektorns koldioxidutsläpp. Det har naturligtvis också, vill jag påstå, ett samband med kalkyler, som vi också pratar om. Många tycker att vi över huvud taget inte ska ha samhällsekonomiska kalkyler. Jag vet inte om Karin Svensson Smith tillhör den gruppen. Men det är klart att om vi inte hade kalkyler skulle vi i allra högsta grad vara utlämnade till godtycklighet eller glädjekalkyler eller hur det nu var Karin Svensson Smith bedömde det. Men jag tror också att det är viktigt att vi är medvetna om vilka svar vi kan få av en kalkyl och vilka svar som vi kan behöva komplettera en kalkyl med, så att den ger just en samlad bild av hela transportpolitiken. Det är naturligtvis så att vissa delar är svar när det gäller tillväxt. Andra delar som gäller trafiksäkerheten kanske vi inte får svar på. Då måste vi komplettera med det. Vi vet att näringslivet som sådant efterfrågar bra transportmöjligheter. Jag själv pläderar för regionförstoringar så att vi kan skapa möjligheter för människor att bo på ett ställe och arbeta och verka på ett annat ställe. Det är naturligtvis den typen av faktorer som vi måste komplettera med. Därför pågår det också ett arbete med att förbättra underlag, för att man ska kunna göra bra avvägningar här. Vad gäller de konkreta frågorna ska jag faktiskt försöka göra en genomgång av dem. Vad gäller frågan om bränslepriser och om det är sakligt grundade underlag måste jag naturligtvis ha tilltro till det arbete som myndigheterna har att göra. Det är deras kompetens och ansvar att göra rätt prognoser. Vad gäller den andra frågeställningen om värderingen på 1:50 kronor per kilo koldioxid blir uppdaterad utifrån en aktuell vetenskaplig uppskattning av vad klimatförändringarna kommer att kosta oss är det väl bra att också göra en internationell jämförelse utifrån en svensk värdering. Då ligger vi högt och högre än nuvarande koldioxidskatt på bränsle. Den svenska värderingen ligger, som jag sade, internationellt betydligt högre. Jag kan också säga att kompletteringen från trafikverken är att man kommer att göra en känslighetsanalys på de större projekten, där man har en värdering på 3:50 kronor per kilo för de projekten. Jag tror att det är ungefär samma svar vad gäller fråga tre och det empiriska underlaget. Det är det arbete som verken nu har att gå vidare med.

Anf. 103 Karin Svensson Smith (Mp)
Fru talman! Malin frågade mig om syftet med interpellationen. Syftet var faktiskt ett uttalande som står i vårpropositionen och som också upprepades vid ett flertal tillfällen i ett tv-program, Dokument inifrån , där Åsa Torstensson och Anders Borg med flera medverkade. Då sade Anders Borg att en utgångspunkt för den nya planeringsomgången är att samhällsekonomiska analyser ska spela en viktig roll vid prioritering av infrastrukturinvesteringar och att det jämfört med de planer den tidigare regeringen fastställt innebär att en större del av investeringarna ska ske inom vägsektorn. Jag undrar vad det finns för underlag för att redan nu tala om att analysen kommer att resultera i att en större del av investeringarna ska ske inom vägsektorn. Man förväntar sig att oljepriset kommer att vara lägre än när man gjorde den förra planeringsomgången. Den förra planeringsomgången förutsatte lite märkligt nog att oljepriset var 24 dollar fatet och skulle förbli konstant fram till 2020 åtminstone. Om man då räknar med att en större andel ska vara inom vägsektorn ska oljepriset sjunka under 24 dollar fatet. Jag skulle vilja upprepa min fråga till ministern: Vad tror ministern? Är det sannolikt att oljepriset sjunker under 24 dollar, eller vad ska man utgå från? Det har väldigt stor betydelse för vilka vägtrafikvolymer man förväntar sig. Nu har Banverket gjort en sammanställning av hur trafiken har utvecklat sig för de projekt man har byggt i den här planeringsomgången. Det visar sig att järnvägstrafiken har ökat bra mycket mer än vad prognoserna sade. Vägtrafiken, även om den har ökat mycket, ligger under de prognoser man hade. Det visar att de ingående förväntningarna var fel. Då är mitt syfte med det här att vi inte ska upprepa misstaget utan ha korrekta ingångsvärden. Kalkylen kan ju aldrig bli rätt om det man stoppar in i den är fel. Det handlar om en korrekt förväntning av vad oljepriset kommer att vara och en korrekt värdering av vad klimatskadorna kostar. Jag håller verkligen med ministern om att man ska göra internationella jämförelser. Den rapport jag tror är mest gångbar i de sammanhangen är Sternrapporten. Där räknar man med att kostnaderna för klimatet om vi inte gör något för att förhindra de förändringar som är på gång kostar i storleksordningen motsvarande två världskrig. Han konstaterar att om man vill värna tillväxt och utveckling är det verkligen lönt att investera mycket för att bromsa upp eller försöka motverka klimatförändringarna. Därför är det väldigt intressant att veta om 380 miljarder, eller hur många det blir, ska investeras för att ytterligare vidga klimatförstörelsen eller om de ska användas för att människor och varor ska kunna förflyttas utan att förstöra klimatet. Om man delar ministerns uppfattning att näringslivet vill ha smarta transporter och människor vill kunna förflytta sig över längre sträckor finns det ju inget som säger att det nödvändigtvis måste vara förknippat med att man ökar utsläppen av växthusgaser. Det jag också önskar få svar på är varför man inte kalkylerar med att trängselskatten finns. Jag ser ingen motion om att man tar bort trängselskatten. Då borde väl den ingå som en variabel åtminstone i kalkylerna på Förbifart Stockholm. Här finns ingenting med om kilometerskatt trots att sju partier i Klimatberedningen säger att det ska införas. Höjda koldioxidavgifter ingår inte heller i kalkylen. Det innebär att man överskattar framtida vägtrafikvolymer och underskattar tågtrafikvolymer.

Anf. 104 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Uppenbarligen vill inte Karin Svensson Smith ha svar på de frågor hon har ställt. Inte desto mindre gör jag en återkoppling. Jag börjar nu bakifrån. Om jag ska tydliggöra det arbete som nu pågår för infrastrukturpropositionen innebär det att vi kommer att lägga pengar på väg och på järnväg. Den här regeringen ser att vi behöver vidta åtgärder för att förbättra vägnätet i det här landet - så att vi kan klargöra det en gång för alla. Inte desto mindre har vi naturligtvis samhällsekonomiska kalkyler för att värdera de olika investeringarna, precis det som Karin Svensson Smith efterfrågar. Vad det gäller trängselskatten för Stockholm fanns det inget beslut om trängselskatt när Karin Svensson Smith röstade för Förbifart Stockholm den gången det begav sig. Men trängselskatten för Stockholm kommer att ingå som en förutsättning för de kalkyler som tas fram för väginvesteringar i Stockholm. Vad det gäller kilometerskatten som Karin Svensson Smith hänvisar till och Klimatberedningen är Klimatberedningen precis det som Klimatberedningen anger. Det är en beredning av ett antal stora oerhört viktiga frågor som handlar om hur vi ska ta oss an det svenska ansvaret för att minska koldioxidutsläppen och därtill ställa krav på transportsektorns minskning av koldioxidutsläpp. Där finns förslag om kilometerskatt. Det finns arbete och utredningar parallellt med kilometerskatten, men det finns inget beslut om kilometerskatt i dag. Återigen, jag har svarat på den här frågan tidigare: Kilometerskatt är i allra högsta grad ett ekonomiskt styrinstrument. Vi kommer att jobba med viktiga styrinstrument för att styra om trafik till mer miljövänliga transporter, men kilometerskatten i sin struktur har i dag begränsningar. Jag är inte i dag intresserad av att driva vidare förslag som faktiskt slår ut ett näringsliv, när vi som till exempel för skogsindustrin inte har alternativ. Det är naturligtvis en del av det arbete som nu pågår. Det är ute i ett remissarbete som vi har att ta tillbaka och arbeta med under hösten då klimatpropositionen är beräknad att återkomma. Det finns ett antal andra frågeställningar som gäller värderingen av tidsvinster till exempel. Det gäller järnvägsinvesteringar jämfört med tidsvinster för väginvesteringar så att tåg inte ska värderas lägre. Det har nu reviderats så att vi hanterar trafikslagen, såväl privata resor som tjänsteresor, på samma sätt. Det finns ett antal ytterligare frågor. Det handlar om planering av nordsydliga förbindelser i Stockholm. Karin Svensson Smith är ofta kopplad till Stockholmsfrågorna. Trafikverken samverkar ju i dag och har ett specifikt uppdrag med anledning av den pågående infrastrukturpropositionen att återkomma med systemanalyser. Det är precis det som är det pågående arbetet här och nu som vi återfår under augusti månad.

Anf. 105 Karin Svensson Smith (Mp)
Fru talman! De vägar och järnvägar man bygger kanske varar i över hundra år. På Naturvårdsverkets hemsida ligger det en rapport om tvågradersmålet, vad vi bör göra för att nå dit. Där höjer man ett varningens tecken för att investera i att man ytterligare vidgar kapaciteten för de transportslag som bygger på fossila bränslen. Man rekommenderar alternativa sätt att förflytta sig. Sådana behövs, bland annat för att inte näringslivet ska slås ut. För närvarande flyttar sig temperaturgränsen i Sverige en meter i timmen. Det har väldigt stor betydelse för när skogsindustrin ska kunna ta ut sina varor till förädling. Det borde man försöka göra något preventivt för genom att minska växthusgaserna. När de hundra miljonerna för att utreda eventuella förbindelser i Stockholm fanns med i den förra planeringsomgången fanns det inget beslut om trängselavgifter. Men när Cederschiölds utredning med 25 miljarder till Förbifart Stockholm görs finns det ett beslut på och ett folkomröstningsresultat om att vi ska ha trängselavgifter, och då borde det rimligen ingå som en förutsättning när man dimensionerar och räknar på vad vägen ger för intäkter och vad den kostar. Vi kan inte ha tio år gammal vetenskap på 1:50 kronor som underlag för investeringar hundra år framöver! Jag vill också hävda att Åsa Torstensson faktiskt har fel när det sägs att kilometerskatten är ute på remiss. Jag har frågat Anders Borg och har fått till svar att den inte är utskickad på remiss, och jag skulle vilja veta om Åsa Torstensson känner till varför.

Anf. 106 Åsa Torstensson (C)
Fru talman! Jag sade att Klimatberedningen är ute på remiss. Jag har inte sagt att kilometerskatten är ute på remiss, utan det är Klimatberedningen som är det. Beredningen har tagit ett samlat grepp på både skatteåtgärder och prioriteringsåtgärder vad gäller investeringar i infrastruktur och så vidare. Det är det jag hänvisar till. Frågan om kilometerskatten är naturligtvis en del, beroende på vilka åtgärder man tar sig an och vad riksdagen så småningom kommer att fatta beslut om vad gäller Klimatberedningens underlag. Det har i allra högsta grad ett samband också med hela transportsektorn, och delar av detta faller naturligtvis också in under infrastrukturpropositionens inriktningar när det handlar om väg kontra järnväg. Det stora och viktiga angreppssättet för att snabba på åtgärder som minskar utsläppen, som kanske Karin Svensson Smith också hänvisar till, är dock vikten av att näringslivet har bra och smarta transporter och transportkedjor. Denna planering åligger nu myndigheterna att genomföra tillsammans. Jag ser också åtgärder inom transportsektorn där man mycket tydligare tar sig an transportslagsövergripande samverkan och inte ser varandra som konkurrenter hela tiden. Det är oerhört viktigt, och det är där vi kan vidta de snabbaste åtgärderna för att nå en framgång med minskade koldioxidutsläpp. Där har alltså transportsektorn ett oerhört viktigt ansvar.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.