Omställning av den svenska fordonsparken

Interpellation 2009/10:476 av Ygeman, Anders (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-21
Anmäld
2010-05-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Sista svarsdatum
2010-06-04
Svar fördröjt anmält
2010-06-04
Besvarad
2010-06-28

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 21 maj

Interpellation

2009/10:476 Omställning av den svenska fordonsparken

av Anders Ygeman (s)

till finansminister Anders Borg (m)

De borgerliga partierna lovade i den förra valrörelsen som enda gemensamma miljöåtgärd att införa en miljöbilspremie. Denna blev dock extremt kortlivad och är nu avskaffad. Samtidigt avskaffades även trängsel- och parkeringsförmåner som var knutna till premien.

Miljöministern föreslår nu på DN Debatt återigen en miljöbilspremie, en premie som lyste med sin frånvaro i den vårbudget som finansministern nyligen presenterade. Samtidigt utlovas förlängt skatteundantag för biodrivmedel.

På Folkpartiets landsdagar i Västerås i mars utlovades tvärtom slopade skattesubventionen för biodrivmedel och införandet av en helt annan ”teknikneutral” miljöbilspremie. Detta tillsammans med en rad andra utspel har skapat en betydande osäkerhet om vad regeringen faktiskt vill göra för att stimulera köp av miljöbilar i Sverige. Kunder och producenter som vill ta framåtsyftande, strategiska miljö- och fordonsbeslut lämnas i sticket.

Vi rödgröna är eniga och tydliga i vår politik. Vi vill stimulera fordonsindustrin till att påskynda omställningen till produktion av mer miljösmarta fordon. Därför föreslår vi ett tillfälligt stöd till förnyelse av tunga fordon på 25 miljoner. Vi föreslår också att efterkonvertering av bilar införs. Premien bör vara ca 5 000 kronor för byte av bensin till etanol och ca 10 000 kronor för byte till biogas och el. Stödet uppgår till 25 miljoner kronor per år.

Beskattningen av fordon behöver utformas på ett sätt som har större miljöstyrande effekt. Vår gemensamma uppfattning är att fordon med låga utsläpp ska gynnas och bilar med höga utsläpp ska betala mer. Vi vill i samråd med fordonsindustrin utreda hur ett sådant system kan utformas. En modell som vi vill pröva är en nybilsskatt/bonus, som gynnar miljöfordon och beskattar fordon med större påverkan på miljön hårdare. Vi kommer också att skärpa koldioxidrelateringen av fordonsbeskattningen samt utreda hur förmånsbeskattningen kan reformeras så att inköp av fordon med låga utsläpp gynnas bättre än i dag.

Alliansens samlade politik är mer oklar och med anledning av det vill jag ställa följande frågor till finansminister Anders Borg:

Avser finansministern att verka för att det presenteras en ny miljöbilsbonus?

Avser finansministern att föreslå en förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2009/10:476, Omställning av den svenska fordonsparken

Interpellationsdebatt 2009/10:476

Webb-tv: Omställning av den svenska fordonsparken

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 94 Anders Borg (M)
Herr talman! Anders Ygeman har frågat mig om jag avser att verka för att det presenteras en ny miljöbilspremie samt föreslå en förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel. Miljöbilspremien var en lyckad men tillfällig introduktionspremie för att få fart på efterfrågan och utbudet av miljöbilar. Premien hade effekt, den bidrog till att öka både efterfrågan och utbud av miljöbilar. Marknaden har sedan premien infördes mognat och regeringen har nu ersatt miljöbilspremien med fem års befrielse från fordonsskatt för personbilar med bättre miljöegenskaper. Den höga efterfrågan på skattebefriade miljöbilar fortsätter, vilket framgår av Bil Swedens försäljningsstatistik. Miljöbilsdefinitionen bör däremot skärpas successivt framöver. Detta påskyndar och optimerar utvecklingen av miljövänliga bilar. Anders Ygeman ställer även frågan om jag avser att föreslå en förlängning av skattebefrielsen för biodrivmedel. Alliansens politik fokuserar på att minska transportsektorns klimatpåverkan genom att stegvis öka energieffektiviteten, bryta fossilberoendet och minska klimatpåverkan. Ett betydande arbete är redan inlett och en bred palett med styrmedel finns också på plats. Dessa utgör basen i regeringens program för att fordonsflottan bör vara oberoende av fossila bränslen år 2030. Under mandatperioden har regeringen prioriterat utvecklingen av nya och hållbara drivmedel, såväl i det internationella samarbetet som i den nationella politiken. Betydande resurser har satsats på utvecklingen av biodrivmedel. Inom ramen för klimatmiljarden förstärktes de redan tidigare ambitiösa insatserna med ytterligare 120 miljoner kronor för detta ändamål och regeringens satsning på kommersialisering av ny energiteknik - 875 miljoner - avser i första hand utvecklingen av andra generationens biodrivmedel. Biodrivmedel som används i Sverige är befriade från den energi- och koldioxidskatt som utgår för fossila bränslen. Regeringen gjorde i budgetpropositionen för 2010 bedömningen att skattelättnadernas fortsättning bör bedömas när införandet av ett kvotpliktssystem för dessa bränslen övervägs samt i samband med genomförandet av bränslekvalitetsdirektivet.

Anf. 95 Anders Ygeman (S)
Herr talman! Jag får börja med att tacka finansministern för svaret. Jag kan konstatera att finansministern i den förra interpellationsdebatten lyckades med konststycket att ställa fyra frågor till mig efter det att jag inte hade rätt till fler inlägg. Jag vill med anledning av detta beklaga att Anders Borg inte ställer upp i riksdagsvalet. Jag tror nämligen att Anders Borg hade varit en lysande interpellant och oppositionspolitiker. Sedan är det tyvärr så att finansministern är lite dåligt uppdaterad när det gäller Bil Swedens statistik. Miljöbilsandelen sjunker. Miljöbilsförsäljningen sjunker. Närmast varje kvartal har något borgerligt parti föreslagit nya åtgärder för att få upp miljöbilsförsäljningen. Nu senast var det Maud Olofsson som i Dagens Industri föreslog att man för miljöbilar under ett visst gränsvärde skulle få 30 000-50 000 kronor i miljöbilspremie. Jag antar att det är detta Roger Tiefensee ska fråga om senare i denna interpellationsdebatt. Vi kan dock konstatera redan nu, Roger, att finansministern avvisade detta förslag från näringsminister Maud Olofsson - precis som han avvisar i princip samtliga andra miljöbilsutspel som har kommit från den borgliga kanten. Det må vara så att finansministern får avvisa de borgerliga förslagen. Det kanske är finansministerns uppgift i en regering. Det allvarliga är att finansministern inte ger några besked. Det blir inga besked till dem som ska köpa en miljöbil om vilka incitament som kan tänkas komma. Det blir inga besked i frågan om vilka incitament som ska finnas för att välja rätt drivmedel för dem som ska producera fordon eller sälja drivmedel. Som vi hörde i den förra debatten blir det heller inga besked om det finansministern själv kallar det kraftfullaste styrmedlet, nämligen koldioxidskatten. Summan av detta är att producenter och konsumenter lämnas vind för våg. De får helt enkelt inga besked. Min fråga till finansministern blir därför: När kommer de tydliga beskeden till producenter och konsumenter? Det handlar om de långsiktiga besked som efterfrågas för att Sverige ska kunna fortsätta att vara en ledande miljöbilsnation.

Anf. 96 Roger Tiefensee (C)
Herr talman! Jag tycker att det är bra att Anders Ygeman som interpellant lyfter fram miljöbilspremier och skattebefrielser för biodrivmedel. Det är ett senkommet men ändå bra uppvaknande. Miljöbilspremien var ett centerpartiförslag som blev allianspolitik och som har blivit och är en succé. Anders Ygeman försökte i den förra interpellationsdebatten påstå att alliansregeringen gled på finanskris och tidigare regeringars arbete. Miljöbilsförsäljningen är inget Anders Ygeman kan ta åt sig äran för. Vi ärvde Europas mest bensinslukande bilpark, herr talman, och nu ligger vi i Europatoppen när det gäller sänkta utsläpp från nya bilar. År 2009 minskade utsläppen från nya bilar mer än något tidigare år under den 15-årsperiod där det finns referenser. Bioenergin har passerat oljan som den största energikällan i Sveriges totala energisystem. Det säljs åtta gånger mer etanol än tidigare och tre gånger mer biogas. Tankställen för etanol finns över hela landet. Antalet tankställen för biogas är 50 procent fler. Där har vi till exempel inom ramen för landsbygdsprogrammet skapat ett bidrag just för att etablera fler tankställen. Den tidigare regeringen ställde ett krav, men man stimulerade inte. Jag tycker att det är tydligt; vi kan se miljöbilarna. I december 2005 rullade 23 000 miljöbilar på Sveriges vägar. I december 2009, fyra år senare, var det 277 000. Nu närmar vi oss 300 000. Det är ett resultat av miljöbilspremien, som sedan har övergått i en skattebefrielse på fem år för miljöbilar. Jag förstår att Anders Borg inte kan ge några svar på Ygemans frågor, för vi är inte färdiga. Vi har olika förslag som vi diskuterar inom Alliansen. När det gäller det Anders Ygeman refererar till ser Centerpartiet att vi skulle ta ett nästa steg för att också skapa en marknad för extremsnåla miljöbilar. Det är det vi pratar om. Skulle man ha en miljöbilspremie eller en grön bilpremie på i storleksordningen 30 000 skulle det vara för bilar som har utsläpp om 50 gram koldioxid per kilometer eller mindre, och då pratar vi i princip elbilar. Det vi kan se är att vi har gått från världens mest bensinslukande bilpark till att utsläppen från nybilsförsäljningen har minskat rekordstort. Det är ett direkt resultat. Vi vill ta nästa steg och också bortom 2013 skattebefria biodrivmedel. Anders Ygeman samarbetar med ett parti vars tidigare språkrör sade att man skulle bredda skattebasen genom att inkludera biodrivmedel i skattebasen. Mats Hammarström sade att beskattning av biodrivmedel var en så kallad skatteintäktsskatt. Just skatteintäktsskatt är väl lite grann synen på ekonomiska styrmedel inom vänsteroppositionen - man använder ekonomiska styrmedel för att dra in skatter, inte primärt för att styra miljömässigt.

Anf. 97 Anders Borg (M)
Herr talman! Låt mig börja med att tacka Ygeman för det vänliga omdömet om våra interpellationsdebatter här i kammaren. Jag måste naturligtvis säga att jag ser mycket fram emot att få möjligheten att fortsätta en lång serie av interpellationsdebatter. Jag har lärt mig oerhört mycket och är djupt tacksam för att jag, som har den mindre omfattande politiska erfarenheten, får den möjlighet att pröva argument som dessa interpellationsdebatter utgör. Det har varit en central del, tycker jag, i den lust man kan känna för det politiska arbetet. Jag ser alltså verkligen fram emot en lång serie interpellationsdebatter med Ygeman under nästa mandatperiod. När det gäller miljöbilspremien måste detta bedömas som en väldig framgång. Vi har alltså en 36-procentig miljöbilsandel. Om den statistik jag har framför mig är riktig ökade försäljningen av bilar som släpper ut högst 120 gram per kilometer med 120 procent i maj jämfört med för ett år sedan. Bilar som släpper ut max 140 gram per kilometer ökade med 100 procent. Det är naturligtvis väldigt glädjande att vi kan se att en utveckling har startats och drivs fram på detta sätt. Jag kan verkligen ge Anders Ygeman besked om synen på de olika idéer som framförts av bland annat näringsminister Maud Olofsson och andra representanter för Alliansen. Det är naturligtvis idéer vi välkomnar och som ska utvecklas gemensamt på det sätt vi alltid arbetar i Alliansen. Vad som sedan exakt ska bli den tekniska lösningen ska vi naturligtvis i god ordning förhandla oss fram till, men att vilja utveckla och förbättra vår miljöpolitik med morötter är någonting jag ser med glädje på. Detta är också ett påtagligt exempel på hur allianspolitiken ser ut när den fungerar som bäst. Vi styr mot mer av miljöbilar med skattelättnader, precis som vi styr mot fler i sysselsättning med jobbskatteavdrag. Det är på detta sätt vi också ska fortsätta med utvecklingen framåt, herr talman.

Anf. 98 Anders Ygeman (S)
Herr talman! Ibland kan även sena debatter vara underhållande. Roger Tiefensee och finansministern säger att de ärvde Europas mest bensinslukande bilpark. Efter fyra år av alliansregering har vi - ta daa - Europas mest bensinslukande bilpark. Grattis, Alliansen! Det stämmer att vi har en stor miljöbilsandel, och det är något jag berömde i mitt förra inlägg. Något som tyvärr också är sant är att majoriteten av de miljöbilar vi har drivs med fossila drivmedel. De drivs med bensin och diesel. Det är därför CO2-skatten är så intressant. Det är därför skatteundantaget är så intressant. Roger Tiefensee hänvisar till Mats Hammarström, som vill ta bort skatteundantaget. Snacka om att gå över ån för att hitta vatten! Det finns betydligt större allianspartier som förfäktar samma åsikt. Biltillverkare och konsumenter måste få besked om vad som är Alliansens förslag när det gäller drivmedel. Kommer det att bli någon skattebefrielse, som Roger Tiefensee tydligen tycker, eller kommer den att avskaffas som andra allianspartier tycker? Kommer det att bli en stor ny miljöbilspremie, som Maud Olofsson föreslår i Dagens Industri, eller kommer det inte att bli någon ny miljöbilspremie, som Anders Borg säger i sitt svar? Kommer bensinskattehöjningen att bli 60 öre, som man kan läsa om man räknar baklänges i regeringens klimatproposition, för att klara de 2 miljoner ton som är oredovisade, eller kommer den att bli 1:05 kronor, som Centerns arbetsgrupp föreslår? Det svaret är ni som vanligt skyldiga väljarna.

Anf. 99 Roger Tiefensee (C)
Herr talman! Jag tycker att det har varit en bra debatt. Vi kan se ett rätt tydligt resultat, och det är att miljöbilspremien som morot har varit väldigt verkningsfull för att styra om. Och faktum talar för sig självt, att andelen miljöbilar som rullar på våra vägar och andelen miljöbilar som säljs nya har slagit alla tidigare rekord. Vi har tolv gånger fler miljöbilar nu än vad vi hade när alliansregeringen tog över makten - tolv gånger fler! Det här var inte Socialdemokraternas förslag, men det är bra att de vurmar för det. Miljöbilspremien har nu gått över i en femårig skattebefrielse för miljöbilar - en naturlig övergång. Först breddar man marknaden, sedan skapar man någonting som är långsiktigt. Jag ser att nästa steg är att göra en ny miljöbils- eller grön bilpremie för extremt energisnåla bilar. Det ser jag som ett naturligt nästa steg just för att stärka marknaden och ytterligare minska utsläppen från nya bilar. Som Anders Ygeman pekar på har vi fortfarande en bensin- och dieselslukande bilpark totalt sett. Det tar tid att ställa om. Därför är det så viktigt att ställa om till det som är framtiden. Det som Anders Ygeman och övriga i vänsteroppositionen föreslår är en premie. Vi har gjort det lagligt att konvertera bilar till etanoldrift. Nu vill man ha en premie för att behålla dessa bränsleslukande bilar. Det tror jag är en extremt dålig klimatpolitik, och det är framför allt en extremt dålig politik sett till hela världsekonomin.

Anf. 100 Anders Borg (M)
Herr talman! Jag delar Anders Ygemans slutsats, konklusionen och kärnan i hans inledning, att det blir bättre debatter när de pågått en bra stund. Jag ser som en kärna i den här diskussionen att vi inte ska bekämpa bilar. Vi ska inte bekämpa bilföretag, och vi ska definitivt inte bekämpa de anställda i bilindustrin. Vi ska vara stolta över att Sverige är världsledande när det gäller bilar och lastbilar i många avseenden. Det vi ska bekämpa är utsläpp. Det måste vara kärnan i den politik vi för. Ju mer vi kan göra det med morötter - det må sedan vara nya försök att hitta elbilspremier eller miljöbilspremier ultra - är en diskussion som det är en fördel att föra framåt. Det som vi inte kan ha en samsyn om är att vi ska bestraffa bilindustrin och framför allt lastbilarna med kilometerskatter och annat som skulle få förödande konsekvenser för vår industriella bas. Ygeman nämner att det saknas 2 miljoner ton i Alliansens politik. Vår egen bedömning är att vi når målen och att det ska stämmas av. Men saknas gör alltjämt de 6,9 miljoner tonnen, den miljon ton per invånare som De rödgröna inte har redovisat i sin politik, och det återstår att göra. Men det är detta vi ska fortsätta att debattera.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.