Fotbolls-VM i Ryssland och Qatar

Interpellation 2015/16:46 av Fredrik Malm (FP)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-20
Besvarad
2015-10-20
Sista svarsdatum
2015-11-02

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Internationella fotbollsförbundet Fifa har hamnat i blåsväder då de utreds för korruption och mutbrott vad gäller valet av Ryssland och Qatar som värdländer för fotbolls-VM 2018 och 2022. Vi får här inte låta Fifas direkta bidrag till diktaturers människorättsbrott hamna i skymundan. Fifa har ett otal gånger ställts till svars av journalister om situationen i Ryssland och Qatar, men tar inte problematiken på allvar. I stället menar de att dessa världsmästerskap kommer att bidra positivt i värdländerna (trots otaliga rapporter om det motsatta). Genom att inte ställa tillräckliga krav på värdländerna och inte följa upp situationen för dem som arbetar med VM-förberedelser bidrar Fifa till att upprätthålla ett dagligt förtryck av människor i form av bland annat tvångsarbete och barnarbete, direkt kopplat till världsmästerskap i deras regi. 

Drygt 1 400 arbetstagare hade i november förra året dött i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM i Qatar 2022, enligt den brittiska fackföreningsrörelsen TUC. Internationella fackliga samorganisationen uppskattar att 4 000 migrantarbetare kommer att ha dödats i Qatar lagom till att VM börjar. Det motsvarar 62 döda per match. 

Redan 2013 rapporterade The Guardian att en nepalesisk pojke, inte äldre än 16 år, skickades hem i en liksäck. Fruktansvärda förhållanden råder för migrantarbetare. De utsätts för tvångsarbete, deras pass blir beslagtagna och de får inte heller lämna landet om deras arbetsgivare inte tillåter det. Många som lyckats fly från arbetsgivarna är strandsatta på sina respektive ambassader. Man arbetar åtminstone tolv timmar om dagen, och många av arbetstagarna har inte fått sina löner utbetalda i upp till ett år. De saknar alla former av grundläggande rättigheter, och polisen står på arbetsgivarnas sida. Journalister som kritiserar VM och behandlingen av migrantarbetare tystas. Även utländska journalister som undersökt VM-förberedelserna i Qatar har arresterats, fängslats och deporterats (bland annat brittiska, amerikanska och tyska journalister). I Qatar är homosexualitet förbjudet och kan leda till fängelsestraff. 

Vad gäller fotbolls-VM i Ryssland och dess inverkan på mänskliga rättigheter har vi sett svart på vitt hur det går till, senast inför och under vinter-OS i Sotji. Tvångsarbete, tortyr, dödsfall och löner som aldrig betalades ut. Inför fotbolls-VM 2018 ser vi samma mönster. Det rapporteras nu återigen om slavliknande arbetsläger och tvångsarbete. 

Den ryska regeringen har stiftat en särskild lag för kommande fotbolls-VM, som omfattar alla VM-arbetare fram till slutet av 2018. Den stöds officiellt av Fifa, som skriver om den på sin officiella hemsida som ett steg i rätt riktning. Denna lag gör det möjligt för arbetsgivare att anställa migrantarbetare utan att behöva registrera dem hos myndigheterna, vilket i praktiken innebär att de kan behandlas hur illa som helst och mista livet, och de saknar möjlighet att utkräva ansvar från arbetsgivaren eller staten (de har ju officiellt inte existerat). Som om inte detta är nog stadgas i denna lag ett undantag från de rättigheter som arbetare normalt har enligt rysk lag. Med andra ord: De som arbetar med världsmästerskapet har gjorts rättslösa. Deras rättigheter har lagstiftats bort. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att uppmana till bojkott av VM i Ryssland och Qatar? 

Svenska fotbollsförbundet får statligt stöd via Riksidrottsförbundet, kommunalt stöd samt även mångmiljonbelopp via Svenska Spel. Vad har staten ställt för krav på Svenska fotbollsförbundet vad gäller mänskliga rättigheter och förbundets ansvar som medlem i Fifa? 

Har regeringen och statsrådet en plan för hur man ska agera om svenska medborgare, exempelvis hbtq-personer eller journalister, attackeras eller fängslas av regimerna i Ryssland och Qatar vid kommande fotbolls-VM? Kan svenska medborgares säkerhet garanteras? 

Vad avser statsrådet att göra för att fördöma de människorättskränkningar som sker i fotbollens namn? 

I dag har Svenska fotbollsförbundet, precis som flera andra idrottsförbund, en miljö- och klimatpolicy och en jämställdhetspolicy men inte någon människorättspolicy. Avser statsrådet att ställa krav på att människorättsfrågor sätts lika högt på agendan som miljöfrågan?

Debatt

(5 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2015/16:46, Fotbolls-VM i Ryssland och Qatar

Interpellationsdebatt 2015/16:46

Webb-tv: Fotbolls-VM i Ryssland och Qatar

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 131 Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Fru talman! Fredrik Malm har frågat mig om jag avser att uppmana till bojkott av VM i Ryssland och Qatar och vilka krav staten ställt på Svenska Fotbollförbundet vad gäller mänskliga rättigheter och förbundets ansvar som medlem i Fifa.

Vidare frågar Fredrik Malm om regeringen och statsrådet har en plan för hur man ska agera om svenska medborgare, exempelvis hbtq-personer eller journalister, attackeras eller fängslas av regimerna i Ryssland och Qatar vid kommande fotbolls-VM.

Därtill frågar Fredrik Malm om svenska medborgares säkerhet kan garanteras och vad statsrådet avser att göra för att fördöma de människorättskränkningar som sker i fotbollens namn.

Slutligen frågar Fredrik Malm om jag avser att ställa krav på att människorättsfrågor sätts lika högt på agendan som miljöfrågor.

I Ryssland fortsätter trenden mot en alltmer inskränkt sfär för det civila samhället. Repressionen mot det ryska civilsamhället ökar, exempelvis genom lagar som begränsar utrymmet för organisationer och deras möjligheter att fritt verka samt samarbeta och ta emot hjälp från andra länder.

Denna utveckling gör det än viktigare att Sverige fortsätter att ha en politik som fokuserar på vår långsiktiga relation med Ryssland, som bygger på kontakter mellan människor, samt stöder det civila samhället. Det gör Sverige bland annat inom ramen för strategin för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014-2018.

Sverige för konstruktiva samtal med Qatars regering om vikten av en social dialog. För att ytterligare kunna påverka Qatar i frågor rörande arbetarnas villkor i landet deltar också vår ambassad i Doha i olika social-dialog-konferenser. Vid nästa stora konferens i Doha i november i år är vår svenska ambassadör inbjuden att medverka. Det är en möjlighet för att konstruktivt föra fram den svenska synen på social dialog.

Den internationella idrottens ansvarstagande för framför allt mänskliga rättigheter, arbetsrätt, antikorruption, jämställdhet och miljö är viktigt. Regeringen anser att det internationella arbetet på idrottsområdet utgår från principen om en fri och självständig idrottsrörelse som även internationellt har ett betydande eget ansvar.

Med beaktande av idrottens självständighet anser regeringen att frivilliga avtal på internationell nivå som ställer krav på dessa områden är en möjlig väg att gå. Som förebild kan FN:s Global Compact tjäna. Det är ett frivilligt avtal som ställer grundläggande krav om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, antikorruption och miljö.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är viktigt att idrottens organisationer själva tar ansvar för att de internationellt agerar utifrån samma idrottsliga värdegrund som i Sverige. Jag välkomnar den uppfattning som Riksidrottsförbundet, RF, ger uttryck för i sin strategi för internationellt arbete. I strategin anger RF att det internationella idrottsutbytet tar utgångspunkt i att respektera alla människors lika värde.

Svensk idrott ska ha utbyte med andra länder oavsett deras politiska system. Undantag kan göras för länder som är föremål för bindande FN- eller EU-sanktion.

Om internationella förbund beslutar att förlägga mästerskap till länder med icke-demokratiska regimer uppmanar RF inte enskilda utövare till bojkott. RF menar att det i sådana fall finns skäl att samarbeta med organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter eller liknande för att bland annat informera idrottsutövarna om den politiska situationen i landet.

Utrikesdepartementet följer utvecklingen i hela världen och avråder från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig. Hur situationen kommer att se ut i olika delar av världen i samband med kommande världsmästerskap i fotboll för herrar är ännu för tidigt att bedöma. Utrikesdepartementet kommer att utfärda de rekommendationer som vid varje tidpunkt bedöms vara nödvändiga.

Sammanfattningsvis kommer jag att anstränga mig för att i samarbete med svensk idrott arbeta för att respekten för mänskliga rättigheter inom idrotten värnas.

Tredje vice talmannen konstaterade att Fredrik Malm, som framställt interpellationen, inte var närvarande i kammaren.


Anf. 132 Mathias Sundin (FP)

Fru talman! Jag ersätter Fredrik Malm, som tyvärr har fått förhinder. Jag ska försöka bära detta tunga ok.

Jag tackar idrottsministern för svaret. Det är angeläget att lyfta upp dessa frågor. Det handlar om arbetstagares rättigheter i länder där skyddet är mycket svagt. Det handlar också om idrottsrörelsens förhållningssätt till mänskliga rättigheter.

Låt mig därför börja med det viktigaste: Fifa skulle givetvis aldrig ha beslutat att låta Ryssland och Qatar arrangera fotbolls-VM 2018 och 2022. Men när beslutet ändå är fattat har dessa två länder möjlighet att motbevisa alla kritiker och visa att byggprojekt och andra förberedelser lever upp till internationell standard vad gäller rättigheter för dem som involveras i arbetet, transparens i hur man använder pengarna och att låta medier granska arbetet.

Tyvärr lever inte Qatar och Ryssland upp till detta på en enda punkt och motbevisar kritikerna. Tvärtom har deras agerande bekräftat de farhågor som vi hade och som kritikerna uttalade ända från början. I Qatar har exempelvis 1 400 personer mist livet under byggandet av arenorna, och Ryssland har lagstiftat bort dessa arbetstagares rättigheter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fifa är så korrupt, vilket vi har sett på sista tiden, att organisationen inte klarar av att sätta upp några rimliga gränser som vi kan acceptera. Därför är det upp till stater och andra aktörer att höja sina röster och klargöra att det som ska arrangeras 2018 och 2022 är VM i fotboll och inte VM i slavarbete och människorättskränkning.

Fru talman! Jag saknar konkreta ställningstaganden i svaret från ministern. Bland annat säger ministern: "Sverige för konstruktiva samtal med Qatars regering om vikten av en social dialog. För att ytterligare kunna påverka Qatar i frågor rörande arbetarnas villkor i landet deltar också vår ambassad i Doha i olika social-dialog-konferenser."

Jag har mycket svårt att se hur dialogkonferenser ska hjälpa de migrantarbetare som dör i Qatar eller inte har fått lön på upp till ett år. Kanske kan konferenserna spela en positiv roll i vissa frågor, om man är väldigt konkret. Till exempel gäller det hbtq-personers rättigheter och rätten att engagera sig fackligt. Därför frågar jag ministern: Hur lyfter Sverige just dessa frågor i dialogen med Qatar?

Ministern säger också att vi inte kan bedöma hur situationen kommer att vara 2018 och 2022 i dessa länder. Det hävdar jag är fel. Det går mycket väl att bedöma detta till stor del. Qatar och Ryssland kommer med all sannolikhet att ha kvar sina repressiva lagar mot hbtq-personer även 2018 och 2022. Inget tyder på något annat.

Sveriges regering måste väl ändå ha en plan för hur man ska agera och höja rösten i dessa frågor.


Anf. 133 Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Fru talman! Jag tackar Mathias Sundin för inlägget.

Först till den sociala dialogen. Vi har valt en inriktning där vi inte i första hand använder bojkott och sanktioner mot idrottsevenemang. Det har att göra med vår syn på idrottsrörelsen. Idrottsrörelsen ska stå fri från politisk påverkan. Den ska vara ett forum där olika typer av atleter och idrottsutövare ska kunna mötas under en tid för att tävla och idrotta tillsammans, oavsett vilka regimer deras hemländer har. Det är en tradition som går långt tillbaka och även gäller de olympiska spelen.

Vi har valt en strategi för att ändå kunna hålla fokus på de viktiga frågorna om mänskliga rättigheter. Inte minst har denna regering tagit strid för dessa frågor, och då är social dialog mycket viktigt. Nu genomförs sådana, och navet är den nyöppnade svenska ambassaden i Doha.

Det handlar bland annat om att delta i konferenser och om att ha en god dialog med Byggnadsarbetareförbundet, som har engagerat sig djupt i dessa frågor, inte minst via sin international.

Det handlar också om att när vi tar emot svenska delegationer, till exempel näringslivsdelegationer eller andra, trycka hårt på det sociala ansvarstagandet och vikten av att lyfta upp detta i kontakten med företrädare för Qatars regering och andra organisationer och aktörer inom Qatar.

Den här kan tyckas otillräckligt, och jag är den första som är villig att skriva under på detta. Men alternativet att inte göra någonting alls är ju värre. Att lyfta frågorna i den här typen av forum och hela tiden visa det svenska engagemanget kan vara den droppe som på sikt får stenen att urholkas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag är helt villig att diskutera frågan. Det förs också diskussioner på departementet och inom regeringen om på vilka andra sätt vi kan bidra till att lyfta upp frågan om mänskliga rättigheter och på vilka sätt vi kan utnyttja den här typen av internationella idrottsevenemang till att sätta ljuset på olika typer av övergrepp eller förtryck som sker i olika länder. På det viset kan man utan bojkott och sanktioner vända en situation till att stärka mänskliga rättigheter och bidra till bättre levnadsvillkor, både för enskilda individer och för grupper i stort.

Vi har ett antal år på oss. Det finns all anledning att använda den tiden klokt till att diskutera - som vi gör här i kammaren i dag och också i mer strukturerade former - på vilka sätt vi kan lyfta dessa frågor och använda den här typen av idrottsevenemang till att sätta ljuset på de missförhållanden som råder.


Anf. 134 Mathias Sundin (FP)

Fru talman! Alternativet är ju naturligtvis inte att göra ingenting, utan alternativet är att göra mer. Framför allt bör man i detta läge höja rösten och vara konkret i dialogerna massmedialt. Jag begär inte att regeringen eller Gabriel Wikström ska fixa dessa problem. Men vi kan dra vårt strå till stacken.

Jag tycker att Margot Wallström tidigare i år visade vad det kan innebära om man markerar väldigt hårt, som hon gjorde mot Saudiarabien. Det skapade en situation som uppmärksammades internationellt. Nu gällde det något annat, men det går att göra även i dessa frågor. En minister och en regering har verkligen möjlighet att visa detta. Men det görs ju inte med den här typen av ganska tama svar, utan det kräver att man tar i och visar att detta absolut inte är acceptabelt.

Att idrotten ska vara fri från politik kan jag hålla med om. Men det här handlar inte om att lägga sig i idrotten utan hur dessa länder kränker mänskliga rättigheter för hbtq-personer, för arbetare och journalister. Här måste vi ryta ifrån. Vi kan också ställa väldigt konkreta krav i den dialog som förs. Men ska dialogen få någon effekt måste den höras utanför mötesrummen nere i Doha.


Anf. 135 Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Fru talman! Jag håller helt med Mathias Sundin. Jag är väldigt glad över att han hänvisar just till den utrikespolitik som den här regeringen för och till Margot Wallströms agerande i olika sammanhang under det senaste året. Det om något visar att vi inte skyr att höja rösten när det behövs. Vi skyr inte att peka ut missförhållanden och visa att en annan värld är möjlig. Men vi väljer hur detta ska gå till, och vi gör det mycket systematiskt.

Vi diskuterar nu frågan om hur man ska se på fotbolls-VM i Qatar eller i Ryssland och hur man ska använda sig av dessa evenemang för att sätta fokus på mänskliga rättigheter som kränks och på vad världssamfundet kan göra för att motverka detta. Det ska, som vi har gjort hittills, göras systematiskt och i linje med den övriga svenska utrikespolitiken.

Jag har en nära dialog med idrottsrörelsen. Den svenska idrottsrörelsen delar regeringens ståndpunkt, inte minst i fråga om vikten av att stå upp för mänskliga rättigheter. Men när det gäller det praktiska genomförandet för att lyfta de missförhållanden som finns, för att kunna peka på alternativ och för att få en bred uppslutning, inte minst internationellt, kring vikten av att lyfta frågan om mänskliga rättigheter också när det gäller internationella idrottsevenemang behöver vi fortfarande arbeta något mer för att hamna rätt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi kan inte tillåta oss att hamna i en sådan situation att ett svenskt agerande eller ett agerande från den svenska idrottsrörelsen döms ut på förhand som något slags aktivism som inte hör hemma i idrottssammanhang, och sedan diskuterar man inte mänskliga rättigheter alls. Vi måste göra detta på ett mycket sofistikerat sätt så att vi också får med oss ett antal nationer som normalt sett har väldigt långt till att ta upp kränkningar av mänskliga rättigheter i idrottssammanhang eller som normalt sett inte drömmer om att använda sig av idrottssammanhang för att lyfta fram den här typen av missförhållanden.

Jag är beredd att anta den utmaningen tillsammans med den svenska idrottsrörelsen. Men jag ser också med tillförsikt på att vi har några år kvar innan dessa evenemang ska hållas. Det betyder att vi har tid på oss att lyfta frågan på ett sådant sätt att vi bidrar till en bred internationell uppslutning. Vi ska göra det på ett sådant sätt som stärker både Sveriges position i världen och den svenska idrottsrörelsen.

Överläggningen var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.