Erkännande av folkmordet 1915 - seyfo

Interpellation 2017/18:527 av Robert Hannah (L)

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven framför tusentals svenskassyrier på Assyriska riksförbundets nyårsfirande att om han blev statsminister skulle regeringen erkänna folkmordet 1915 – seyfo. Socialdemokraterna tog makten och Stefan Löfven blev statsminister, men något förverkligande av detta vallöfte kom aldrig.

”Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning”, sa Stefan Löfven i en intervju med Assyria TV då.

Fyra år senare vet vi att det bara var tomma ord och ännu ett svek från en svensk regerings sida. I veckan meddelade i stället Stefan Löfven att han bryter sitt vallöfte. På en rak fråga från SVT Nyheter om regeringen tänker erkänna folkmordet svarade statsministern: ”Regeringen har inte någon plan på det, nej.”

Stefan Löfven påstår sig vilja lära sig av historien, men med Isis upprepade sig historien igen för de kristna minoriteterna i Irak och Syrien. Lika viktig som Förintelsen är för att förstå Europas moderna historia är erkännandet av folkmordet seyfo för att förstå Mellanösterns moderna historia.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

  1. Varför har regeringen inte för avsikt att erkänna folkmordet 1915 – seyfo?
  2. På vilket sätt arbetar regeringen gentemot den turkiska staten för att de ska ta bort den brottsparagraf som gör det brottsligt att hävda att folkmordet har ägt rum?
  3. På vilket sätt arbetar regeringen för att en internationell domstol ska avgöra frågan?
  4. På vilket sätt arbetar regeringen för att svenska medborgare som har fått sina marker exproprierade och släktingar mördade ska få ersättning och ursäkt av den turkiska staten?
Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-05-02 Överlämnad: 2018-05-03 Anmäld: 2018-05-04 Svarsdatum: 2018-05-21 Sista svarsdatum: 2018-05-24

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Debatt (1 anföranden)