Chiles politiska fångar

Interpellation 2020/21:44 av Lorena Delgado Varas (V)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-06
Överlämnad
2020-10-07
Anmäld
2020-10-13
Svarsdatum
2020-10-23
Besvarad
2020-10-23
Sista svarsdatum
2020-10-26

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För ett par månader sedan ställde jag frågan till utrikesminister Ann Linde om Sverige kommer att ta upp frågan med Chiles regering om att frige de politiska fångarna, speciellt med tanke på coronapandemin och de prekära förutsättningar som finns i fängelserna för att skydda sig mot den.

Svaret blev bland annat att Chile är en demokratisk rättsstat och att regeringen förväntar sig att Chiles oberoende rättsväsen undersöker de anklagelser om kränkningar som framkommit. Regeringen förväntar sig att rättsväsendet undersöker huruvida de personer som frihetsberövats i samband med demonstrationerna anhölls i enlighet med lagen samt att förhållandena på Chiles fängelser är adekvata, vilket inkluderar att de intagna har tillgång till sjukvård under den pågående coronapandemin.

Jag blev förvånad över svaret, då vi kan konstatera att Chile under många år frihetsberövat sociala ledare på ett rättsosäkert sätt.

MR-organisationen 18.10 har lämnat en rapport som påvisar situationen för de fängslade barnen under det sociala upproret. Det nationella mänskliga rättighetsinstitutet (INDH) rapporterade den 12 februari 2020 att bland de mer än 10 000 fångarna fanns det 1 133 barn och ungdomar som hindrats från att släppas. INDH-rapporten, publicerad den 19 februari 2020, visar att siffran för verifierade arresteringar på polisstationerna är 10 365 personer, uppdelade i 7 490 män, 1 603 kvinnor och 1 249 barn och ungdomar. I rapporten benämns barnen från Mapuchesamhällena som extra utsatta på grund av rasism och förföljelse. Som slutsats rekommenderas frigivningen av alla barn som fängslats till följd av det sociala upproret.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1.  Kommer Sveriges regering att ta upp frågan med Chiles regering och kräva frigivning av de politiska fångarna, speciellt med tanke på att coronaviruset nu sprider sig i Chiles fängelser? 
  2.  Kommer Sverige att kräva att Chiles regering respekterar FN:s konvention om barnens rättigheter genom att släppa fängslade barn och ge dem upprättelse?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2020/21:44, Chiles politiska fångar

Interpellationsdebatt 2020/21:44

Webb-tv: Chiles politiska fångar

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 29 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Lorena Delgado Varas har frågat mig om Sveriges regering kommer att ta upp frågan om politiska fångar med Chiles regering och kräva frigivning av dessa. Hon har även frågat om Sverige kommer att kräva att Chiles regering respekterar FN:s konvention om barnets rättigheter genom att släppa fängslade barn och ge dem upprättelse.

Vi har noterat och är oroade över uppgifter om godtyckliga frihetsberövanden i Chile, inklusive av minderåriga. Under det senaste året har Sverige flera gånger tagit upp frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i bilaterala kontakter med Chiles regering. Vi har nyligen och specifikt tagit upp frågor om godtyckliga frihetsberövanden, inklusive av minderåriga. I EU:s MR-dialog med den chilenska regeringen tog Sveriges ambassadör i Chile specifikt upp situationen för frihetsberövade. Vi har också flera gånger uttalat oss offentligt om situationen i landet för att understryka vikten av att de mänskliga rättigheterna respekteras fullt ut.

Sveriges regering förväntar sig att de mänskliga rättigheterna respekteras under alla omständigheter och avser att fortsätta vara en stark röst och aktör för barnets rättigheter. Denna position driver regeringen med största övertygelse i alla bilaterala kontakter med andra länder, inom EU, FN och andra multilaterala sammanhang.

Chile är en demokratisk rättsstat, och vi förväntar oss att regeringen värnar rättssäkerheten, inklusive rätten att få anklagelser om brott utredda och prövade i domstol inom rimlig tid. Vi förväntar oss att man säkerställer att frihetsberövande enbart sker på laglig grund, enligt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som Chile har ratificerat. Vi förväntar oss även att Chiles regering säkerställer att inget barn olagligt eller godtyckligt berövas sin frihet, enligt konventionen om barns rättigheter, som Chile också har ratificerat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I slutet av året avser UD att publicera en rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Chile. Där kommer rätten till frihet och personlig säkerhet samt barnets rättigheter också att tas upp.


Anf. 30 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Jag tackar utrikesministern för svaret. Jag blir dock djupt besviken över att ministern fortsätter att kalla Chile för en demokratisk rättsstat. Sanningen är att Chiles fängelser inrymmer mer än 2 500 politiska fångar som inte har fått eller kommer att få en rättvis dom. Vad sägs om tio år för att ha deltagit i protester? Brotten blir inte utredda, domarna är orimliga och bevisen är rättsosäkra. Samtidigt går de statliga förövarna fria.

I Chile har staten deltagit i att skapa tortyrcenter och att mörda, våldta och lemlästa demonstranter. Man har nu dessutom barn som politiska fångar. Hur kan en feministisk, demokratisk regering kalla en stat för demokratisk rättsstat när den agerar så här mot sitt folk?


Anf. 31 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Lorena Delgado Varas anser att Sverige inte gör tillräckligt eller är tillräckligt tydligt i sina kontakter med den chilenska regeringen. Jag vill hävda att detta inte stämmer.

Vi i Sverige har en tradition av en öppen och konstruktiv dialog med våra internationella partner. Regeringen tar regelbundet upp frågan om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i våra bilaterala kontakter med Chile. Vi är inte rädda att vara tydliga i frågor om grundläggande principer och värderingar.

Detta är ingenting som har förändrats under de senaste åren, tvärtom. Vi har, precis som Lorena Delgado Varas, noterat de oroande uppgifterna i rapporter från bland annat FN, Amnesty och Human Rights Watch. De kritiserar våldsanvändningen av chilensk polis under demonstrationerna i slutet av förra året. De framhåller att allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna har förekommit. Därför har vi flera gånger tagit upp frågan om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer med chilenska regeringsföreträdare, inklusive president Piñera, justitieministern och statssekreteraren för mänskliga rättigheter.

Vi har som Lorena Delgado Varas också tagit del av uppgifterna om godtyckliga frihetsberövanden i Chile, bland annat av minderåriga. Av denna anledning har vi specifikt diskuterat även dessa frågor med chilenska regeringsföreträdare, senast den 8 oktober i år. Det var alltså för bara några veckor sedan. Då deltog Sveriges ambassadör i Chile i EU:s dialog om mänskliga rättigheter med Chiles regeringen. Frågan om godtyckliga frihetsberövanden av bland andra minderåriga togs då upp med Chiles statssekreterare för mänskliga rättigheter och justitiedepartementet.

Regeringen kommer att fortsätta vara en stark röst och aktör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Det gäller i både bilaterala kontakter och internationella sammanhang. Vi vidhåller att Chile generellt sett är en väl fungerande demokrati där rättsstatens principer i stor utsträckning respekteras. Sedan demokratin återinfördes 1990 har det institutionella ramverket för mänskliga rättigheter successivt stärkts genom konstitutionsändringar och inrättande av statliga organ som implementerar regelverket. Chile är också allierad i försvaret när det gäller multilateralismen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Sverige presenterar genom EU och tillsammans med latinamerikanska och karibiska länder en återkommande resolution i FN:s råd för mänskliga rättigheter om barnen rättigheter. Senast i september presenterades resolutionen på nytt och hade denna gång fokus på att man ska uppfylla barnens rättigheter genom en hälsosam miljö. Vi har också i olika multilaterala sammanhang tagit upp förbudet mot godtyckliga frihetsberövanden. Under det senaste mötet i FN:s råd för mänskliga rättigheter i september 2020 lyfte Sverige genom ett gemensamt nordisk-baltiskt anförande fram oron över den senaste tidens fall av godtyckliga frihetsberövanden i världen. Vi uppmanade alla stater att samarbeta med FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden.

Jag kan alltså inte hålla med Lorena Delgado Varas om att regeringen inte gör tillräckligt eller är tillräckligt tydlig i dessa frågor. Regeringen är en stark röst och aktör för att främja respekten för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer. Detta är anledningen till att vi driver dessa frågor med största övertygelse i både bilaterala och multilaterala sammanhang.


Anf. 32 Lorena Delgado Varas (V)

Fru talman! Utrikesministern nämner de delvis öppna och slutna samtal som man har haft om mänskliga rättigheter i Chile. Men dessa samtal verkar inte bita på Chiles regering, eftersom ytterligare två demonstranter mördades bara i helgen under de protester som skedde med anledning av ettårsfirandet av den sociala revolten. Innan dess kastade polisen ned en 16-årig pojke från en bro när han försökte fly från dem. Under året har det fortsatt att ske mord.

Utrikesministern säger vidare att man förväntar sig att inget barn blir olagligt berövat sin frihet. Internationella organisationer för mänskliga rättigheter har konstaterat att systemet i Chile är allt annat än rättssäkert och att det är orimligt att beröva barn sin frihet på grund av att de har deltagit i de sociala protesterna.

Jag har tidigare tagit upp rapporten från MR-organisationen 18.10. Den påvisar situationen för de fängslade barnen. Jag hoppas att ministern har tagit del av den. Jag har även skickat den till ambassadören.

Också det nationella mänskliga rättighetsinstitutet, INDH, har rapporterat att bland de mer än 10 000 fångarna från hela perioden oktober till februari fanns 1 133 barn och ungdomar som hindrats från att släppas. I rapporten benämns vidare barnen från mapuchesamhällena som extra utsatta på grund av rasism och förföljelse. Som slutsats rekommenderas frigivning av alla barn som fängslats till följd av det sociala upproret.

Visst kan man vara tydlig mot en regering när man i slutna eller öppna rum samtalar om bilaterala arbeten och liknande, men man behöver också visa sitt stöd till det chilenska folket. Där har den svenska regeringen inte varit särskilt tydlig. Man har inte heller velat använda något av de verktyg som man kan använda för att sätta press på Chiles regering när det gäller de politiska fångarna. I dag finns barn som har suttit fängslade i ett år på grund av att de har deltagit i protester. Det handlar om barn och minderåriga som sitter fängslade i en stat som regeringen kallar demokratisk.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill passa på att fråga utrikesministern om något som jag har ställt en skriftlig fråga om. Tyvärr har jag ännu inte hunnit få svar på den. Det gäller valobservatörer till den folkomröstning som ska hållas på söndag.


Anf. 33 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Återigen: Det är inte sant att Sveriges regering inte kraftfullt tar upp dessa frågor direkt med presidenten, ministrar och statssekreterare öga mot öga i Chile och i samtal. Vi förväntar oss att de mänskliga rättigheterna respekteras under alla omständigheter. Det är en uppfattning som vi driver stenhårt.

Denna förväntan finns även under den pågående pandemin. Chile är ett land som har drabbats mycket hårt av covid-19. Vi har noterat och vi är oroade över uppgifterna om svåra förhållanden inom den chilenska kriminalvården, som ju Lorena Delgado Varas tar upp. Cirka 140 000 personer, varav 16 000 är kvinnor, finns i den chilenska kriminalvårdens system. Av dessa är omkring 30 procent fängslade eller häktade, ofta under svåra förhållanden med överbeläggningar och bristande tillgång till hälso- och sjukvård. Det förekommer även olika former av kränkande behandling.

Även om polisen har bytt ut kritiserad ammunition och fått viss MR-utbildning har många av de genomgripande polisreformerna uteblivit, och nya övergrepp fortsätter att äga rum.

Den incident som Lorena Delgado Varas tog upp, som handlade om att polisen knuffade ned en demonstrerande tonåring från en bro i centrala Santiago, har hos många naturligtvis rivit upp sår från Pinochetdiktaturens tid. Det kan naturligtvis öka spänningarna, vilket visade sig redan dagen därpå på Plaza Italia, det epicentrum som de flesta demonstrationer utgår från.

Förutom att Sverige framför sin tydliga hållning till den chilenska regeringen har ambassaden i Santiago träffat minderåriga som står åtalade för brott under de sociala protesterna och som väntar på rättegång. Ambassaden har träffat familjemedlemmar till anhållna, advokater och organisationer från det civila samhället. De följer noga utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter.

Med detta sagt anser vi fortfarande att Chile är en demokratisk rättsstat, där regeringen och de rättskipande organen är tydligt åtskilda. Men vi förväntar oss och kräver att regeringen gör sitt yttersta för att förbättra systemet inom kriminalvården. Det påtalar vi gång på gång på gång. Det betyder att förhållandena på Chiles fängelser måste förbättras. De intagna måste få tillgång till sjukvård och skyddsutrustning, vilket är särskilt viktigt under den pågående pandemin.


Anf. 34 Lorena Delgado Varas (V)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! "Öga mot öga" sätter inte tillräcklig press på Chiles regering. Det måste ske öppet. Man måste bland annat nyttja ekonomiska verktyg för att sätta ytterligare press på Chiles regering, och man måste helt enkelt öppet fördöma det som händer i Chile.

Jag kallar Chile för diktatur, och jag tror att det är viktigt att vi lägger på bordet vad det innebär att vara en demokrati. En demokrati svarar inte genom att mörda, tortera, lemlästa, våldta eller fängsla rättsosäkert. En demokrati stiftar inte diktatoriska lagar och militariserar inte landet. I dag finns det områden i Chile som är helt militariserade. Man blir stoppad från att resa fritt, kontrollerad eller helt enkelt övervakad när man åker inom området. Jag vet, för jag upplevde det själv när jag besökte landet i januari. Jag blev förföljd av polisen i de södra regionerna. Mina möten i centrala Chile blev inte stoppade men kontrollerade; folk fick berätta varför de var där och så vidare. Det pågår en oerhörd statlig kontroll över landet.

Jag hoppas att regeringen tydligt ställer sig på chilenska folkets sida. Hittills har man inte upplevt det. Ministern nämner de bilaterala samtalen, men utåt sett upplever man inte att Sveriges regering ger sitt stöd till chilenska folket. Generellt hoppas jag att regeringen ser över stödet till de länder i Latinamerika som har upplevt eller upplever olika statskupper, såsom Bolivia och Brasilien.

På söndag är det folkomröstning i Chile. Jag hoppas såklart att man når det som folkrörelserna vill ha, en ny konstitution, och att folk röstar "apruebo" - bort från diktaturen i Chile!


Anf. 35 Utrikesminister Ann Linde (S)

Fru talman! Jag tror inte alls att det är så att det chilenska folket inte känner att Sverige har solidaritet med Chile. Det har vi haft i flera decennier, och det fortsätter vi att ha. Däremot konstaterar jag att det tyvärr är så att det chilenska folket inte har så stort förtroende för de politiska partierna i Chile. Oppositionen är splittrad. Man har ingen enig syn på vad man vill med konstitutionen. Militärer försvarar mycket högre opinionssiffror än vad de politiska partierna har. Det är sorgligt, och jag hoppas att den situationen ska bli bättre.

Vi har varit tydliga med hur vi ser på situationen i Chile, både i våra kontakter och genom offentliga uttalanden. Vi är en stark röst. Vi arbetar aktivt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Vi är övertygade om att Chile känner både vår solidaritet med Chiles folk och vår syn i de här frågorna, där vi kritiserar Chiles regering.

Vi förväntar oss naturligtvis att Chiles oberoende rättsväsen undersöker de anklagelser om kränkningar som framkommit. Det är en process som redan har inletts. Vår ambassad följer den noga och besöker föräldrar till dem som sitter i fängelse. Vi förväntar oss också att rättsväsendet undersöker huruvida de personer som har frihetsberövats i samband med demonstrationer och anhållits i enlighet med lagen får tillgång till sjukvård och adekvata förhållanden i fängelserna, särskilt när det gäller minderåriga. Vi välkomnar också överenskommelsen mellan regerings- och oppositionspartierna om att hålla en folkomröstning om huruvida en ny konstitution ska tas fram och på vilket sätt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.