Ridsport under coronapandemin

Interpellation 2020/21:368 av Sofia Westergren (M)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-27
Överlämnad
2021-01-28
Anmäld
2021-01-29
Svarsdatum
2021-02-05
Besvarad
2021-02-05
Sista svarsdatum
2021-02-11

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vi ska alla medverka till att inte sprida smitta vidare. Nu under coronapandemin behövs åtgärder för att minska smittspridning. Åtgärderna ska vara effektiva, logiska och motiverade, konsekvenserna väl utredda och analyserade. Jag är tacksam för att barns och ungdomars aktiviteter prioriteras av regeringen. Sporterna skiljer sig mycket åt och har olika möjligheter att förhindra smitta.

Det finns risker med att öppna upp för alltför många idrottsaktiviteter just nu, men det finns skäl att i bedömningarna göra skillnad på vissa idrotter. Ridsporten är en sport där man är van att hålla distans till varandra; en sparklängds avstånd har alltid varit lämpligt av säkerhetsskäl. Ridsporten har haft möjlighet att genomföra effektiva åtgärder för att klara smittskyddet. Det är mycket som skiljer ridsporten från övriga sporter. Närkamp förekommer inte, och sporten klarar sig bra utan omklädningsrum, kafeteria och publik. Därför bör vissa utomhussporter där personkontakt inte förekommer kunna behandlas annorlunda.

Det är viktigt för ungdomarna att röra sig, och då är träning och tävling motivationshöjande och viktigt för hälsan. Vid en pressträff för några dagar sedan tog vi del av informationen att ungdomsgruppen som får träna och tävla ska ökas, så att även äldre ungdomar ska få utöva mer sport och idrott. 

Med anledning av ovanstående frågar jag kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

  1. Kommer det framöver att möjliggöras för ridsport och liknande utomhusaktiviteter för ungdomar födda tidigare än 2005?
  2. Om svaret är ja på ovanstående fråga, hur ser ministerns prognos ut för en sådan möjlighet?

Debatt

(10 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2020/21:368, Ridsport under coronapandemin

Interpellationsdebatt 2020/21:368

Webb-tv: Ridsport under coronapandemin

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 58 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Alexandra Anstrell har frågat mig på vilka fakta och omständigheter jag och regeringen har baserat ställningstagandet att begränsa en sport med stora möjligheter att hålla avstånd medan butiker får bestämma själva så länge de avgör om det går att hålla avstånd. Hon har också frågat mig om jag och regeringen har några planer på att ta beslut för att tillåta tävlingar utan publik även för dem som är födda 2004 eller tidigare inom sporter där det går att hålla avstånd.

Vidare har hon frågat vilka stora skillnader vad avser smittspridning eller andra skäl som har legat till grund för mitt och regeringens beslut att se olika på en tävling utan publik där det går att hålla avstånd och en matbutik med flera hundra kunder.

Sofia Westergren har frågat mig om det framöver kommer att möjliggöras för ridsport och liknande utomhusaktiviteter för ungdomar födda tidigare än 2005 samt, om svaret är ja på denna fråga, hur min prognos ser ut för en sådan möjlighet.

Låt mig börja med att det för regeringen har varit tydligt att den lagstiftning vi haft före den tillfälliga covid-19-lagen inte varit anpassad för en pandemi av det här slaget. Särskilt ordningslagen visade sig vara ett trubbigt verktyg, och det har varit svårt att få till träffsäkra åtgärder för att hindra smittspridning. Jag är den första att beklaga detta men är samtidigt ödmjuk inför svårigheterna i att reglera och begränsa aktiviteter med önskvärd precision oavsett vilka verktyg som står till buds.

Idrottens betydelse för folkhälsan men också för varje individ och för vårt gemensamma samhällsbygge kan svårligen överskattas. Under pandemin har det emellertid varit självklart att även dessa aktiviteter måste bedrivas på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Jag har själv haft kontakt med stora delar av idrottsrörelsen, däribland Svenska Ridsportförbundet, och tagit del av deras åtgärder för att minska smittan. Jag har också under hela pandemin arbetat för att idrottsverksamhet ska kunna genomföras på ett säkert sätt och så snart det är lämpligt kunna återupptas på alla nivåer, bland annat genom att säkerställa att en dialog förs mellan idrottsrörelsen och Folkhälsomyndigheten. Med den tillfälliga covid-19-lagen har vi nu också betydligt bättre möjligheter till mer träffsäkra åtgärder.

Regeringens bedömning är att det för tillfället finns ett behov av att säkerställa att alla adekvata åtgärder vidtas för att bromsa smittspridningen. Regeringen har därför, efter dialog med Folkhälsomyndigheten, uppmanat kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig stängd fram till och med den 21 februari.

Sedan tidigare har idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2005 och senare undantagits från rekommendationen att stänga ned verksamheter. Folkhälsomyndigheten bedömer också att idrotts- och fritidsverksamheter bör hållas öppna även för unga i gymnasieåldern, alltså personer födda 2002 och senare. Lokaler och anläggningar bör således hållas öppna för idrotts- och fritidsaktiviteter även för unga i gymnasieåldern, precis som för yngre barn.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Pandemin har slagit hårt mot idrottsrörelsen. De problem som uppstår när människor - barn och vuxna - inte kan idrotta tillsammans under så lång tid är svåra att hantera. Regeringen har därför nyligen gett Centrum för idrottsforskning i uppdrag att undersöka coronapandemins effekter på idrotten i Sverige för att få kunskap om pandemins effekter på människors idrottande och för att kunna bygga en starkare idrottsrörelse i framtiden.

Låt mig slutligen lyfta fram vikten av Coronakommissionens arbete i detta sammanhang. Det ska bli mycket intressant att ta del av kommissionens utvärdering av regeringens och berörda förvaltningsmyndigheters samt regionernas och kommunernas åtgärder för att hantera pandemin och dess effekter.


Anf. 59 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret!

Ridsporten sysselsätter ungefär en halv miljon svenskar inom fritid och tävling. Den är Sveriges tredje största ungdomsidrott, med väldigt många flickor, och hade totalt cirka 356 000 tävlingsstarter under 2019.

En vanlig tävling - Falsterbo eller liknande - har ganska många besökare, men väldigt många tävlingar på lokal eller regional nivå ser inte alls ut så. Man vill ju gärna ha publik, men under 2020 lyckades man ändå - med gott resultat - hålla en hel del tävlingar med goda avstånd och utan publik.

Inom ridsporten är det relativt enkelt att hålla avstånd, för man sitter ju på en häst och har minst en hästlängd till nästa ryttare. Många hästar tycker dessutom att det är lite spännande att vara på tävling; de kan vara lite stissiga och behöver därför kanske ännu mer avstånd.

Att man kan ha lokala tävlingar innebär inte att det måste vara en massa människor som utsätts för smittorisk. De kan gå att arrangera väldigt avskalat vad gäller funktionärer, med till exempel en domare, en sekreterare och en funktionär. Till det kommer en ryttare och en häst som ska tävla och kanske också en ryttare och en häst som ska starta därefter. Klart!

Vi kan jämföra detta med exempelvis en butik. Sedan den 23 december bör bland annat butiker, köpcentrum och träningsanläggningar bestämma ett maxantal personer som får vistas i lokalerna samtidigt för att minska trängseln. Antalet personer i lokalerna bör anpassas efter lokalens storlek, möblering och ventilationsmöjligheter. När man tävlar på en häst rider man ju oftast utomhus eller i ett stort och luftigt ridhus. Men när det gäller butiker varierar maxantalet från butik till butik, och åtgärderna måste anpassas utifrån varje enskild butik.

Det finns ingen precis modell för hur man räknar ut ett maxantal, utan handlaren ska själv göra en enskild bedömning utifrån sin butiksmiljö. Det är ju jättebra, och det är väldigt många som gör detta på ett riktigt bra sätt. I min stora lokala matbutik får det vara 450 personer samtidigt.

Fru talman! En av mina frågor till ministern lyder: På vilka fakta och omständigheter har ministern och regeringen baserat ställningstagandet att begränsa en sport med så stora möjligheter att hålla avstånd medan butiker får bestämma själva om det går att hålla avstånd?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det känns som att regeringen antingen har dålig kunskap om hur det funkar eller inte är intresserad av utfallet av sina beslut.

En av mina andra frågor till ministern är: Vilka stora skillnader avseende smittspridning eller andra skäl har legat till grund för ministerns och regeringens beslut att se olika på en tävling utan publik där det går att hålla avstånd och en matbutik med flera hundra kunder?

Ministern säger i sitt svar att regeringen uppmanat kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig stängd fram till den 21 februari. Det är ganska stor skillnad på en hästtävling och på att simma i en stor bassäng. När det gäller ridning hade man redan före corona restriktioner av säkerhetsskäl. På min dotters skola hade de ett maxantal på sju ekipage i ridhuset redan för tre år sedan.

Ingen vill ju ha smittspridning, och alla är intresserade av att ha en smittsäker verksamhet. Jag undrar varför hästnäringen inte är betrodd att göra detta när butiker är det.


Anf. 60 Sofia Westergren (M)

Fru talman! Ett år har snart gått med coronapandemin. Det är många som har isolerat sig, och skolor och aktiviteter för barn och unga har stängts ned. Vi vet att stillasittande och uteblivna sociala aktiviteter påverkar folkhälsan negativt och leder till sjukdomar.

Åtgärderna ska vara effektiva, logiska och motiverade.

Jag blev glad när statsminister Stefan Löfven vid en pressträff för knappt två veckor sedan sa att barn och unga ska kunna fortsätta att hålla på med sin fritidsverksamhet. Jag noterar att minister Linds svar stämmer väl med det som sas på pressträffen.

Det finns risker med att öppna upp alla idrottsaktiviteter just nu, men det finns skäl att göra särskilda bedömningar vad gäller vissa idrotter. Singelsporter som utförs utomhus, likt ridsporten, kan hålla ett högre smittskydd. Jag vill ge några exempel på särskilda regler för tävling som ridsporten har tagit fram: Läktarna ska vara stängda och tävlingar genomföras utan publik. Utöver ryttaren ska bara nödvändig personal finnas, som medhjälpare och funktionärer. Kafeterior ska anpassas efter coronaläget med begränsningar av antalet personer och med förpackad mat. Restriktioner ska följas när det gäller hur folk ska vara fördelade på tävlingsytorna. Traditionella prisutdelningar ska inte göras under pandemin.

Några saker som är speciella för sporten är att närkamp inte får förekomma, utan det är en sparklängds avstånd som gäller som min kollega Anstrell påpekade. Med detta avstånd uppfylls smittskyddet med råge.

Ridhusen där ridning och tävlingar äger rum kan likställas med utomhusmiljö. Det är stor luftvolym och god ventilation.

De unika förutsättningarna kan även gälla för fler sporter, som cykling och orientering. Det är mycket som skiljer mellan sporter. Därför bör vissa utomhussporter där personkontakt inte förekommer kunna behandlas annorlunda.

Fru talman! Jag vill fråga minister Lind om hon kommer att se över möjligheten att öppna upp för tävlingar som kan hållas med ett högt smittskydd.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fråga två gäller min tolkning av statsministern vid pressträffen och minister Linds svar att barn och ungdomar födda 2005 och senare ska ha tillgång till sina fritidsintressen. Hur är det tänkt att det ska genomföras, och när ska det bli verklighet?


Anf. 61 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Jag vill tacka både Alexandra Anstrell och Sofia Westergren för interpellationerna, för jag tycker att det är viktigt att vi regelbundet belyser idrottsrörelsens förutsättningar under och genom pandemin och inte minst hur viktigt det är med idrott för våra barn och unga.

Jag vill börja med att klargöra, så att det är tydligt, att när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är det som just nu begränsar publikantalet det som faller inom ramen för tidigare ordningslagen och nuvarande pandemilagen, nämligen den åttabegränsning som nu ligger.

Jag kunde igår berätta att regeringen just nu jobbar med att ta fram förslag på nya förordningar vid ett förbättrat smittläge. Vi tittar bland annat på att kunna göra skillnad mellan utom- och inomhusverksamheter, att kunna ta hänsyn till storlek på både anläggningen och området där en aktivitet utförs. Här vet vi att i både motionslopp och stora deltagaridrotter, där deltagarna inte är där för att titta på evenemanget utan också vara en del av det, har det enligt ordningslagen inte funnits möjlighet att ta hänsyn till att man rör sig i ett många kilometer långt motionslopp eller i en stor skog för orientering, till exempel. Det är sådana saker som vi tittar på nu.

Som socialministern berättade igår förbereder vi också förordningar vid händelse av ett försämrat smittläge. Det har ju varit en väldigt ansträngd situation över julen och vintern.

Själva tävlingsverksamheten regleras inte i pandemilagen, utan det är Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd som gäller för denna. Vad de har sagt fram till nu är att enstaka tävlingar och matcher för barn födda 2005 och senare är okej. Vi vet att tävlingar har en enorm påverkan på barns motivation att idrotta. Det skänker glädje och ger den lilla guldkanten. Men Folkhälsomyndigheten säger också att det inte är läge att återgå till de vanliga seriespelen än. Man vill också hålla en restriktivitet när det gäller de äldre tonåringarnas och vuxnas tävlingar och matcher, men inte det som rör den rena elitidrotten. Där har man sagt att det är yrkesverksamhet och att den bör fortgå.

Jag förstår såklart att det här påverkar väldigt många i vårt land nu, inte minst alla ungdomar som finner glädje i tävlingar både inom ridsporten och inom andra idrotter.

Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera sina allmänna råd och föreskrifter den 6 februari. Då återstår det att se om de säger någonting om de äldre tonåringarna. Men jag är väldigt glad att regeringen och Folkhälsomyndigheten igår kunde ge beskedet att vi nu kan öppna också för de äldre tonåringarna att träna. Att värna barns och ungas fritidsaktiviteter menar vi är att de ska kunna delta i organiserad idrott, i organiserad kulturverksamhet och annan fritidsverksamhet. Det kan handla om verksamheter inom ett trossamfund eller annat. Det rör inte själva tävlingsverksamheten. Där är Folkhälsomyndighetens rekommendation att vi fortsatt ska vara restriktiva.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag tror att vi alla ser framför oss en framtid där vi så snart som möjligt kan återgå mer till ett normalläge. Det betyder såklart jättemycket.

Jag vill också säga att det är klart att det inte beror på vare sig intresse eller kunskap att vi har de restriktioner vi har. Vi har inte har haft en lagmässig möjlighet att ta fram träffsäkra restriktioner. Nu har vi det. Men som läget var i december var det prioriterat att snabbt få in andra verksamheter i begränsningen. Även butiker har att förhålla sig till en kvadratmeteryta per person i butiken.

Nu jobbar vi för att förbereda oss för ett bättre läge med mer träffsäkra restriktioner för sammankomster men också ifall läget blir värre.


Anf. 62 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Tack, ministern, för klargörandet!

Jag tycker att det är bra att ministern tittar på olika lösningar. Men tiden går och snart är det vår.

Det är ganska stor skillnad på seriespel och en hopptävling med hästar, en orienteringstävling eller, för den delen, utförsåkning.

Nu kommer det nya råd den 6 februari, vilket ska bli intressant. Men det är fortfarande så att det inte riktigt går att dra alla över en kam i de här besluten.

Det är bra att regeringen har gett Centrum för idrottsforskning i uppdrag att undersöka coronapandemins effekter på idrotten i Sverige. Min upplevelse är att de har slagit enormt hårt mot hela vår folkhälsa. Å ena sidan är det bra, för det är många fler som är ute och promenerar. Å andra sidan kan naturligtvis inte en satsande 16-åring som vill och behöver tävla för att komma vidare göra det i dag. Jag tror faktiskt att den psykiska ohälsan, som redan i dag är stor bland Sveriges ungdomar, kommer att bli värre. Det är viktigt med en meningsfull fritid.

Jag har fått frågan från väldigt många stalltjejer varför reglerna ser ut som de gör, att de inte får delta i en tävling utan publik, medan de kan gå och handla i affären med 449 andra personer fram till klockan 22 på kvällen. Därför är min fråga till ministern: Vilka stora skillnader vad avser smittspridning eller andra skäl har legat till grund för ministerns och regeringens beslut att se olika på en tävling utan publik, där det går att hålla avstånd, och en matbutik med flera hundra kunder? Håller inte ministern med om att det är obegripligt?

Fru talman! Jag upplever faktiskt inte att jag får något svar på min fråga.

Jag har själv haft corona, och det är ingenting som jag önskar någon. Därför tycker jag att det är extremt viktigt att hålla avstånd, sprita händerna och inte träffa så många människor. Men det är faktiskt omöjligt att förklara det beslut som regeringen har tagit utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Jag undrar återigen om ministern kan svara på min fråga: På vilka fakta och omständigheter har ministern och regeringen baserat ställningstagandet att begränsa en sport med så stora möjligheter att hålla avstånd, medan butiker själva får bestämma om det går att hålla avstånd? Finns det inte ett förtroende för hästnäringen? Det är en fråga som ställs mest varje dag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Kom igen nu, ministern! Håll med om att det är obegripligt att det kan vara så olika! Vad säger du till alla tävlingssugna, duktiga ryttare som står i startgroparna och bara vill komma igång? De kan ju hålla avstånd, för det har de alltid gjort.

Jag undrar om ministern och regeringen har några planer på att ta beslut om att tillåta tävlingar utan publik även för dem som är födda 2004 eller tidigare inom de sporter där det går, för det är olika beroende på hur man kan hålla avstånd. Det handlar ju inte bara om ridtävlingar utan också om andra individuella sporter som orientering, utförsåkning, konståkning och liknande. Det går ju att göra om man vill.


Anf. 63 Sofia Westergren (M)

Fru talman! Jag tackar minister Lind för svaret.

Jag förstår att gränsen för födda 2005 kan ha med grundskolan att göra och att grundskolorna till skillnad från gymnasierna håller öppet, även om de jobbar mer på distans nu än i höstas.

Jag hade önskat att man såg mer på att tillåta tävlingar som kan genomföras med högt smittskydd än på att dra hårda åldersgränser. Barn och unga är vår framtid, och de behöver ha en meningsfull fritid med idrott, rörelse och kultur. Smittskyddet ska vara högt, logiskt och väl motiverat.

Jag vill berätta för minister Lind om en duktig tjej. Hon heter Wilma, är 17 år och bor i Uddevalla. Hon har tävlat ponny på högsta nivå, men förra året sålde hon sina ponnyer och köpte två stora hästar. Men så slog coronan till, och hon har inte haft någon möjlighet att kvala in.

Min dotter som har ridit storhäst i flera år är ett år yngre än Wilma och får alltså lov att tävla på meriter medan Wilma hamnar i kläm. Så här tokigt slår reglerna just nu. Både min dotter och Wilma har tävlat på landslagsnivå, men nu får Wilma till skillnad från min dotter inte tävla. Båda flickorna är juniorer, så åldersgränsen slår itu juniorgruppen.

Jag tar den här debatten eftersom jag ser hur detta drabbar så många ungdomar som vill utöva sin idrott och tävla. Det är moroten för vardagens slit med skolarbete och hästskötsel. Det är också en idrott som engagerar väldigt många tjejer.

Fru talman! Är minister Lind beredd att utreda vidare hur fokus kan ändras från åldersgränser som slår itu ungdomsgrupper till högt smittskydd? Kan ministern se de förutsättningar som gäller för ridsporten och även andra singelsporter som cykel och orientering?

Reglerna talar om serier och cuper. Inom ridsporten använder vi inte dessa begrepp, utan vi har kval. Man kvalar till olika tävlingar. Det gäller också för att uppnå SM-status. Om de ungdomar som är födda 2005 eller senare genomför två tävlingar felfritt, får de tillgodoräkna sig det för att uppnå status för ett svenskt mästerskap?


Anf. 64 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Jag tackar ledamöterna för frågorna.

Låt mig upprepa att det inte är regeringen utan Folkhälsomyndigheten som sätter riktlinjerna för tävlingsverksamhet. Om det finns konkreta frågor, funderingar eller önskemål måste jag be att få hänvisa till den myndigheten. Det ligger nämligen inte inom ramen för pandemilagen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vet att Folkhälsomyndigheten har en nära dialog med den samlade idrottsrörelsen, och det är bra och uppmuntras. Jag vet också att det finns en bred uppslutning inom idrottsrörelsen för de rekommendationer och riktlinjer som gäller. Jag vet också att Folkhälsomyndigheten också funderar på hur man kan utveckla riktlinjerna framåt i ett bättre smittläge.

Jag har full respekt för olika idrotters förutsättningar, och jag vet att inte minst Ridsportförbundet har gjort stora insatser för att kunna hålla igång verksamhet. Hästarna finns ju där och behöver ridas och tas om hand. Som jag har förstått det har man i den ordinarie idrottsverksamheten kunnat följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, rekommendationer och råd för att det är en verksamhet där man naturligt kan hålla rätt bra avstånd. Man har kunnat hålla igång såväl träningsverksamheten som omvårdnaden av hästar. Ridsporten är ju unik eftersom man har annan levande varelse att förhålla sig till som behöver omvårdnad även under en pandemi.

De riktlinjer och regler som finns slår brett över hela samhället. Vi har alla behövt försaka något under pandemin. Förutom de som blir sjuka, mister sitt liv eller förlorar en närstående går företag omkull och människor ser sina livsverk raseras. Vi saknar alla att få krama en nära släkting eller utöva en efterlängtad fritidsverksamhet.

I vinterns svåra smittläge var prioriteringen att snabbt få in andra verksamheter inom ramen för pandemilagen. Men regeringen har hela tiden sagt att den ska ta fram mer träffsäkra regler. Den gamla ordningslagen slog inte på ett bra sätt; den blev trubbig. Jag svarar därför ja på Sofia Westergrens fråga; jag är absolut beredd att jobba med mer träffsäkerhet. Det gör vi och har gjort ett bra tag.

I går på pressträffen presenterade jag ett antal olika faktorer som vi tittar på. I remissrundan får vi återkomma till hur det konkreta ska se ut. Då kommer jag att kalla till mig publikrådet igen och diskutera detta för att se vilket första steg vi ska ta när smittläget tillåter det. Då är det viktigt att vi har förordningarna beredda och klara så att de kan rullas ut när det behövs. Det kan också vara så att vi går in i ett sämre läge, och då kan det behövas hårdare krav.

Fritid, idrott och kultur har drabbats hårt av restriktionerna och lever under hårda krav. Jag och regeringen har under hela pandemin sagt att vi vill låta barn och unga få utöva sina fritidsintressen inom idrott och kultur och gå i skola. Det är två viktiga prioriteringar, och finns möjligheten är det bra. Därför var det också bra att vi häromdagen kunde öppna upp för de äldre tonåringarnas fritidsverksamhet.

Det finns fortfarande barn som hamnar i kläm. Det finns gränsdragningsproblematik, och det behöver vi förhålla oss till under pandemin. Men vi ska sträva efter att göra reglerna så träffsäkra som möjligt, och det jobbar vi för fullt på nu.


Anf. 65 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Jag tackar ministern för svaret.

Reglerna ska vara så träffsäkra som möjligt. Håller ministern med om att nuvarande regler är träffsäkra? Ministern sa att det är Folkhälsomyndigheten som bestämmer, men ministern kan inte skylla ifrån sig. Myndigheterna arbetar ju på uppdrag av riksdag och regering och ska utföra det som står i lagen, och om det som står i lagen inte är bra behöver vi ändra det. Nu har vi gjort det och ser ändå inga förändringar.

Varför är det så viktigt att tävla? Jo, för det ger en chans att se sin utbildningsnivå, få en utveckling och bli motiverad att gå upp varje morgon för att utfodra sin häst och träna oavsett väder.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Att ha bra balans mellan träning och tävling är viktigt av flera orsaker, dels för att hästen och ryttaren ska hålla rent fysiskt, dels för att motivera. Tävlingsplanering är också viktigt för att få till en bra planering för ett helt år så att både häst och ryttare håller, är motiverade och har chans till återhämtning och en bra fritid. Det är en konst att matcha sin häst så att den presterar på topp vid tävling. Då behöver man framförhållning och rätt träning. Nu kan man inte planera för en vanlig tävlingssäsong, vilket är förståeligt eftersom vi är mitt i en pandemi. Men att dagens regelverk är träffsäkert stämmer verkligen inte.

Återigen: Vilka stora skillnader avseende smittspridning eller annat har legat till grund för att ministern accepterar att olika riktlinjer gäller för en tävling utan publik där det går att hålla en hästs avstånd och en matbutik med 450 kunder inne i butiken?


Anf. 66 Sofia Westergren (M)

Fru talman! Jag vill tacka minister Lind så mycket för hennes svar. Jag är extra glad att hon lyfte fram att hästarna behöver sin omsorg och omvårdnad varje dag. Det är oftast tjejer som hanterar dessa stora djur, och det är ett väldigt slit.

Jag är hoppfull om att vi ska finna en bra väg framåt. Jag tycker att vi har haft en riktigt bra dialog, så jag hyser hopp om att det ska finnas regler framgent där hänsyn kan tas till det höga smittskydd som en del sporter kan genomföras med, alltså tävlingar i en del sporter, så som vi har lyft upp.

Tusen tack för debatten!


Anf. 67 Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Fru talman! Jag tackar både Sofia Westergren och Alexandra Anstrell för en viktig debatt.

Jag vill börja med att kommentera Alexandra Anstrell. Jag upplever inte att riksdagsledamoten lyssnar på mina svar. Det är Folkhälsomyndigheten som utfärdar råd och rekommendationer när det gäller smittskydd. Det är väldigt bra att det går en rågång mellan regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det är så vi har jobbat hela tiden med smittskyddsarbetet. Råd och rekommendationer till verksamheterna går via Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har haft olika lagar till sitt förfogande för att kunna stötta, och vi har sett till att ha en nära dialog med Folkhälsomyndigheten om när det ska vara möjligt att ta olika steg, både att införa mer restriktiva åtgärder och att kunna öppna upp. Detta har varit den bedömning och det arbete som vi har gjort hela vintern.

Fru talman! I december såg vi en hård andra våg slå till över Sverige. I det läget behövde vi snabbt få på plats pandemilagen och snabbt få in fler verksamheter där. Det var ingen, inte heller den samlade idrottsrörelsen, som i brinnande pandemi i december tyckte att det var läge att öppna upp för tävlingar. Jag vill verkligen understryka det. Jag har upplevt ett starkt stöd och en förståelse hos idrottsrörelsen för nödvändigheten av att prioritera barnen och de unga och att de ska ha en så normal fritid som möjligt. Men det innebär också att elitidrotten - de som har det som en yrkesverksamhet - ska kunna fortsätta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Självfallet innebär det stora olägenheter. Det är en jättetuff situation för hela den samlade idrottsrörelsen och många andra verksamheter. Det är jag den första att understryka. Vi har ett läge nu då regeringen har sagt att det är prioriterat att kunna ta steg för mer träffsäkra regler, inte minst när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Nu jobbar vi och förbereder för detta, samtidigt som vi stöttar idrottsrörelsen för att kunna få till en återstart så snart det är möjligt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.