Till innehåll på sidan

Mål och verksamhet för nya Riksutställningar på Gotland

Interpellation 2006/07:627 av Ludvigsson, Anne (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-30
Anmäld
2007-05-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2007-06-08
Sista svarsdatum
2007-06-14
Besvarad
2007-06-18

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 30 maj

Interpellation

2006/07:627 Mål och verksamhet för nya Riksutställningar på Gotland

av Anne Ludvigsson (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Målet för Riksutställningar är att belysa vårt kulturarv genom att utveckla och förmedla kunskap om och upplevelser av kulturarvet och kunskap för att förstå och påverka sin samtid.

Riksutställningar vill inspirera fler att använda utställningen som uttrycksform genom att bland annat anordna kurser, seminarier, debatter och studiebesök och härigenom ge perspektiv på samhällsutvecklingen.

Varje år turnerar 25–30 utställningar till ett 130-tal platser över hela landet och även utomlands. Utställningarnas varierar i storlek från 1 m² till 1 000 m². Utställningarna visas i samarbete med lokala arrangörer på bibliotek, konsthallar, museer, skolor och även ute på gator och torg. Med mobila utställningsrum har Riksutställningar turnerat till sjöss, med tåg, buss och trailer. Genom kurser, seminarier, konsultation och service sprider man kunskap om utställningsmediet.

Riksutställningar har under årens lopp haft ett 60-tal anställda och dessutom samarbetar man med ett stort antal praktikanter, frilansare, experter, formgivare, konstnärer, hantverkare och skribenter.

Utifrån det beslut som togs 2005 att Riksutställningar skulle omlokaliseras till Gotland påbörjades arbetet med omställningen under 2006.

Verksamheten har fysiskt etablerats med tillfälligt kontor på Gotland och vid årsskiftet 2007/2008 ska hela Riksutställningar finnas på plats i lokaler i Visby. I samband med omlokaliseringen har även organisation, rutiner och arbetssätt setts över och kunnat omprövas på ett mer radikalt sätt än tidigare.

Med utgångspunkt i Riksutställningars uppdrag har en ny vision och delvis ny verksamhetsinriktning formulerats. Den nya visionen innebär att Riksutställningar ska bli en ledande mötesplats för utveckling av utställningsmediet, med tydliga internationella tentakler.

Beslutet om omlokalisering har inneburit omfattande omprioriteringar i verksamheten för 2006 och 2007. Antalet utställningar i turné och antalet nya produktioner har temporärt dragits ned för att skapa utrymme att ställa om verksamheten utifrån nya förutsättningar och kunna hantera omlokaliseringen.

Beslutet att omlokalisera Riksutställningar till Gotland ligger fast också med den borgerliga regeringen och ansvaret för Riksutställningars framtid och ekonomiska förutsättningar är den borgerliga regeringens ansvar.

Jag vill med anledning av detta fråga kulturministern:

Vilka mål och utvecklingsplaner har kulturministern och den borgerliga regeringen för verksamheten?

Hur vill kulturministern utveckla uppdraget för nya Riksutställningar på Gotland?

Kommer kulturministern att verka för att målet om att etablera 60–70 nya arbetstillfällen på Gotland ligger fast?

Debatt

(7 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 59 Lena Adelsohn Liljeroth (M)
Fru talman! Anne Ludvigsson har frågat mig vilka mål och utvecklingsplaner jag och regeringen har för Riksutställningars verksamhet, hur jag vill utveckla uppdraget för nya Riksutställningar på Gotland, och om jag kommer att verka för att målet om att etablera 60-70 nya arbetstillfällen på Gotland ligger fast. Regeringens mål och riktlinjer för Riksutställningar fastställs i det årliga regleringsbrevet till myndigheten som därefter redovisar verksamheten i sin årsredovisning och sitt budgetunderlag. I regleringsbrevet för 2007 lyfter regeringen bland annat fram att Riksutställningar ska prioritera barn och ungdom och den samtida konsten. Myndigheten ska bland annat också utveckla samarbetet med främst museer och andra kulturinstitutioner i syfte att öka samlingarnas rörlighet i hela landet och sträva efter att nå ut till fler och nya besökare. Jag har naturligtvis noterat att Riksutställningar därefter, under våren 2007, har presenterat en ny vision och delvis ny verksamhetsinriktning. Det välkomnar jag, eftersom det visar att myndighetens ledning kunnat vända en svår situation, orsakad av ett plötsligt politiskt beslut av den tidigare regeringen att omlokalisera myndigheten till Gotland, med drastiska följder för såväl personal som verksamhet, till något kreativt och framåtsyftande. Jag vill allmänt sett stödja och uppmuntra kulturmyndigheter som Riksutställningar att ta ett större ansvar för att utveckla sina verksamheter. I regeringens kulturpolitiska grundsyn ligger att myndigheter och institutioner ska få större frihet att själva göra sina verksamhetsmässiga bedömningar och prioriteringar. Omlokaliseringen av Riksutställningar till Gotland, liksom av delar av Riksantikvarieämbetet, medför som sagt stora påfrestningar och betydande merkostnader för verksamheten, bland annat beroende på deras behov av specialanpassade lokaler och ökade kostnader för transporter. Regeringen har avsatt sammanlagt 30 miljoner kronor till Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet under 2008 för att täcka vissa kostnader relaterade till omlokaliseringen. Därutöver har det tidigare aviserats att myndigheterna ska kompenseras för den engångspremie som en särskild pensionsersättning medför. Till sist: syftet med omlokaliseringen är naturligtvis att tillföra nya arbetstillfällen till orter som berörts mest av förändringarna inom Försvarsmaktens grundorganisation. I den tidigare regeringens uppdrag till Riksutställningar att lokalisera verksamheten till Gotland finns det dock inte angivet något visst antal arbetstillfällen som beslutet omfattar. I linje med min tidigare redovisade hållning om minskad detaljstyrning av myndigheternas verksamhet har jag inte för avsikt att nu tillföra en sådan reglering för Riksutställningar.

Anf. 60 Anne Ludvigsson (S)
Fru talman! Jag ser fram emot en bra debatt om det nya Riksutställningar på Gotland. Jag tackar för svaret, som dock inte är så tydligt på punkten om mina frågor om visioner och framtid. Som kulturministern noterat - och det är jag glad för - har Riksutställningars ledning och anställda kunnat vända en svår situation till något kreativt och framåtsyftande. Riksutställningars nya geografiska placering ger nya förutsättningar och nya möjligheter. En ny vision och en delvis ny verksamhetsinriktning har arbetats fram och även en ny organisation och ett förändrat arbetssätt. Det är verkligen värt att notera. Det har man gjort samtidigt som man haft alla de svårigheter som en omflyttning innebär. Man har verkligen valt att prioritera förändringsarbete och arbetssätt som innebär en nyorientering. Man har sett de nya möjligheterna på Gotland. Det är myndigheten värd en stor eloge för. Det har blivit en positiv effekt av omlokaliseringen. Jag vill framhålla att det också handlar om arbetstillfällen på Gotland. Om man tittar i tidigare budgetpropositioner i samband med försvarsöverenskommelsen står det angivet att det ska vara 70 arbetstillfällen på Gotland. Det finns uttalat i samband med den försvarsuppgörelse som gjordes tillsammans med Centerpartiet. Det som har skett som vi ska diskutera är framåtsyftande och inte det som har hänt bakåt. Jag skulle vilja att arbetet präglas av: Från en myndighet i kris till en myndighet i stark förnyelse. Det är positiva effekter som vi nu ser. Placeringen på Gotland kräver en ökad rörlighet. Det har gjort att man har fått tänka helt annorlunda. Mina funderingar och min fråga till kulturministern är: Hur tänker regeringen och kulturministern ta vara på det arbete och de investeringar som har gjorts och som görs nu i Riksutställningar? Det byggs för fullt för att det ska bli inflyttningsklart i december 2007. Det är kort tid kvar. Vad vill ministern med nya Riksutställningar på Gotland? Vad är uppdraget? I svaret kan jag läsa att myndigheter och Riksutställningar ska få ta ett större ansvar för att utveckla sin verksamhet och själva göra verksamhetsmässiga bedömningar. Det är bra. Jag tycker att myndigheter ska ha rätt till det. Men mål och uppdrag och det som gäller vad man ska ha myndigheten till är något som regeringen och kulturministern ska sätta ned foten för. Nu är det ett alldeles utmärkt läge, för nu kan vi se hur det nya Riksutställningar kan formas på Gotland. Jag återkommer till övriga frågor, för nu är min talartid strax ute.

Anf. 61 Lena Adelsohn Liljeroth (M)
Fru talman! Anne Ludvigsson är ordförande i Riksutställningar och har följt verksamheten. Jag kan konstatera att hon ibland har svårt att hålla isär sina roller, och då blir det "vi" i interpellationen i stället för "Riksutställningar". Jag vet inte om Anne Ludvigsson har noterat detta. Jag har förstått att det någonstans finns en överenskommelse - ännu inte fast formulerad - om exakt 70 arbetstillfällen. Det är någonting som har funnits i diskussionerna inom den förra regeringen och de samarbetspartier som där fanns med, det vill säga Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Syftet är precis det som Anne Ludvigsson säger. Även om jag har kritiserat flytten tidigare får man nu gilla läget, som man säger med militära termer. Riksutställningar har flyttat till Gotland, även om det inte är helt färdigt ännu. Men det är ännu för tidigt att säga någonting om exakt hur många arbetstillfällen detta kommer att ge, mycket därför att man ännu inte vet hur många som kommer att flytta med av dem som nu arbetar på Riksutställningar i Stockholm. Det sägs vara 14 personer, men det är inte riktigt klart ännu om ens alla dessa kommer att följa med. En hel del internt arbete pågår också. Jag har sett att Riksutställningar ska ha kommit in med en rapport den 16 juni i år, det vill säga i lördags. Där ska man särskilt redovisa effekterna på verksamheten med anledning av den av den tidigare regeringen beslutade omlokaliseringen till Gotland. Jag vill gärna ta del av den rapporten, för jag har ännu inte hunnit göra det. Den säger väl en del om hur verksamheterna kommer att utvecklas och om de planer man har framöver. Några större förändringar än dem som står i regleringsbrevet är inte aktuella för dagen. Där framgår tydligt att Riksutställningar ska fördjupa sitt samarbete med bland annat museer och institutioner och att man ska koncentrera arbetet framför allt på barn och ungdomar och den samtida konsten. I den delen gäller ingen förändring för närvarande.

Anf. 62 Anne Ludvigsson (S)
Fru talman! Jag har försökt hålla isär mina roller åtminstone i språket. Men jag kan inte komma undan att jag har stor kunskap och erfarenhet av arbetet i Riksutställningar. Men jag kommer inte att vara ordförande så länge till, så det kommer en förändring där också. Då blir det inga problem på den punkten. Men för att återgå till nytänkandet och det arbete som sker nu skulle jag vilja säga att beslutet att omlokalisera Riksutställningar till Gotland kanske är det mest framtidsinriktade och nytänkande kulturpolitiska beslut som har fattats på många år. Jag ser att det finns enorma möjligheter att i Östersjöområdet tillsammans med Riksantikvarieämbetet och andra myndigheter som finns på Gotland få till ett kluster för verksamheten. Där kan vi sprida kunskap vida i världen men också ta in kunskap från övriga världen. Det ligger också ett utökat internationellt uppdrag på Riksutställningar. Det välkomnar jag verkligen. Tack vare en kunnig, stark och målmedveten generaldirektör och anställda som har gjort sitt yttersta för att få till stånd nya Riksutställningar på Gotland har det blivit en bra grund för att gå vidare, som jag ser det hittills. Ett fantastiskt jobb har gjorts. Jag måste i det här sammanhanget beklaga att generaldirektören har valt att lämna Riksutställningar. Jag tror att det kanske kunde ha gått att lösa, men nu är detta verkligheten. Från 2008 kommer Riksutställningar att verka fullt ut från Gotland. Målsättningen är att myndigheten inte ska dras med så stora underskott. För Riksutställningar är 2007 det tyngsta året. Vi vet att ekonomin är kämpig under det här året trots att myndigheten har gjort enorma ansträngningar och besparingar och även lyckats ta ned underskottet, som man måste ha kompensation för. Den ökade internationella inriktningen är prioriterad. Jag ska nämna några andra inriktningar som står med i den rapport som kulturministern ska läsa så småningom. Det handlar också om en ökad samverkan med omvärlden och naturligtvis en stärkt barn- och ungdomsprofil - det har ju alla i uppdrag. Det gäller även ökat fokus på inspiration, rådgivning, metod- och kunskapsutveckling, nya arbetssätt och nya utställnings- och utbildningsformat. Sammantaget måste myndigheten bli snabbare, lättare och rörligare. Detta är exempel som visar det. Det gäller också hela den nya inre organisationen som har kommit till och som ger helt nya förutsättningar. Jag tror att den kan vara ett bra exempel på hur man kan förändra myndigheter. Det är nog många myndigheter som behöver genomgå en sådan förändring. För att klara av allt det här är det viktigt hur många anställda en myndighet har. Man måste ha några tankar om det, för det ska bestämmas utifrån hur stor verksamheten ska vara och inte bara handla om att inte så många flyttar med. Vi ser ju att det finns många som vill jobba hos oss. Därför skulle jag vilja höra om det finns någon uttalad vilja och några tankar om utveckling för myndigheten. Det kanske handlar om storleken. Det ger viktiga signaler just utifrån rekryteringen, och inte minst inför rekryteringen av ny gd.

Anf. 63 Lena Adelsohn Liljeroth (M)
Fru talman! Det är för tidigt att tala om ifall det ska bli exakt 70 anställda. I dag tror jag att det finns 57 tillsvidareanställda på verksamheten i Stockholm. Det inkluderar också dem som har flyttat till Gotland. Det är alldeles för tidigt att säga något om detta. Jag håller med Anne Ludvigsson om att det är bra med förändringar. Det är det alltid - nästan alltid i alla fall. Detta kommer säkert att innebära förändringar för Riksutställningar. Det är ju en sak om man flyttar en verksamhet där alla följer med till en ort och en annan sak om man flyttar och ett fåtal följer med. Då blir det naturligtvis förändringar i verksamheten. Som Anne Ludvigsson själv sade blir det dessutom nu en ny generaldirektör eftersom Ann Follin tyvärr har valt att inte följa med, utan tar ett nytt uppdrag. Det är förvisso ett uppdrag inom kultursektorn, vilket vi är glada över. Det hela är förenat med höga kostnader. Den utredning som gjordes inför myndighetsflytten spekulerade i att den skulle innebära besparingar. Så är inte fallet. Det blir högre reskostnader, och det blir inte några besparingar på hyror. Det blir förmodligen också högre driftskostnader. Allt det här måste vägas samman. Jag har ändå med tillfredsställelse läst den visionsplan och det budgetunderlag som Riksutställningar har tagit fram. Det handlar om ökad internationell och interkulturell inriktning, vilket är helt i linje med regeringens politik liksom den stärkta barn- och ungdomsprofilen. Den nya lokaliseringen på Gotland innebär att man får arbeta med utställningsformen på ett helt annat sätt, och det kanske också kan vara till gagn inte bara för Riksutställningar utan även för andra verksamheter. Ibland är nöden uppfinningarnas moder, och förhoppningsvis kommer det att komma ut något gott också ur detta. Man talar också om webbaserade utbildningar. Det är fortfarande lite för tidigt att just nu säga hur verksamheten kommer att utvecklas. Men nu är den planerad på Gotland. Arbetet pågår för fullt. Man tar fram nya visionsplaner. Man får ta ställning till personalen senare, och en ny generaldirektör ska rekryteras under året. Vi kommer att återkomma till detta efter att ha läst det underlag som man har skickat in till Regeringskansliet nu i helgen. Jag kan tyvärr inte vara så mycket tydligare i dag, men jag hoppas också att det kluster som Anne Ludvigsson talade om möjligen kan uppstå på Gotland till gagn inte bara för Riksutställningar utan också för flera andra verksamheter. Jag återkommer när vi vet mer.

Anf. 64 Anne Ludvigsson (S)
Fru talman! Vi delar många uppfattningar i den här diskussionen. Myndigheter mår gott av att förändras. Det var visserligen ganska drastiskt, men nu ser vi att det har blivit någonting väldigt bra när man måste göra så här drastiska förändringar. Ekonomin är viktig, och naturligtvis myndighetens storlek och hur många anställda man har rätt och möjlighet att rekrytera. Det är avgörande för verksamheten. Men långsiktigt tror jag att det kan bli en samhällsekonomisk vinst. Riksutställningar har som mål att öka människors demokratiska synsätt och förståelse för samtiden, och där är människorna vinnare. Och det gäller förhoppningsvis hela Östersjöområdet. Det är viktigt att regeringen återkommer i höstbudgeten med den här kompensationen för 2007. Riksutställningar är en myndighet som inte kan klara detta inom sin egen verksamhet. Man har tagit ett jättestort ansvar och lyckats minska kostnaderna rejält, men det återstår en del. Det finns att läsa om i den här anslagsansökan. Det finns en annan sak som jag vill avsluta med. Jag sade tidigare att mitt uppdrag som ordförande i en sådan här styrelse med begränsat ansvar kommer att upphöra. Det är regeringens rätt att styra och ställa med sina myndigheter. Men i en sådan här styrelse finns det människor med stor förankring. Det finns inte bara politiker. Ett fåtal är politiker, utan det är människor med väldigt stor kunskap om kultursektorn och det som den här myndigheten behöver. Det ger också en demokratisk insyn. Det är framför allt en klok styrelse med öppna och bra diskussioner som jag ser kan vara en tillgång för en chef och för en myndighet. Jag undrar vilka tankar ministern har när det gäller Riksutställningar framöver. Blir det ett enrådighetsverk med insynsråd eller finns det några andra tankar? Jag vill avsluta debatten med att önska kulturministern en skön sommar. Förmodligen är kulturministern någonting på Gotland, och då hoppas jag att du besöker bygget också.

Anf. 65 Lena Adelsohn Liljeroth (M)
Fru talman! Jag ska börja med att också önska Anne Ludvigsson en skön sommar. Tyvärr blir det ingen resa till Gotland denna sommar, men jag tänker göra en längre planerad sådan nästa år i stället. Det är väl lite för tidigt att säga om det nu blir en samhällsekonomisk vinst. Låt oss hoppas det. Nu handlar det om styrelserna som får en helt annan roll, och i vissa fall kan det komma någon form av ersättningar. Det är någonting som kommer att arbetas fram inom Regeringskansliet under hösten. Vi har tagit in alla de synpunkter som finns. Det finns naturligtvis ingen annan ambition än att det ska finnas en stark förankring i kulturlivet, men det kan ju ske på flera olika sätt.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.