A-kassornas långa handläggningstider

Skriftlig fråga 2020/21:919 av Ali Esbati (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten har stigit kraftigt från redan höga nivåer. I takt med den stigande arbetslösheten har trycket på a-kassorna ökat. Många a-kassor hinner inte med att handlägga de mängder av ärenden som inkommit.

Enligt en undersökning som SVT Nyheter gjort har flera a-kassor mycket långa handläggningstider. Det gäller i synnerhet de a-kassor vars medlemmar arbetar i de mest utsatta branscherna, såsom hotell och restaurang och handel. Hos dessa a-kassor är handläggningstiden omkring 10 veckor. Längst handläggningstid har Alfakassan, där medlemmarna tvingas vänta på ersättning i drygt 20 veckor.

Orsakerna till de långa handläggningstiderna är flera. Utöver det uppenbara – en pandemi med effekter på jobb och ekonomi som få kunnat förutse – lyfter a-kassorna själva fram två faktorer som påverkar handläggningstiderna: Dels är det svårt att skala upp verksamheten på kort tid eftersom handläggningen kräver utbildning och erfarenhet, dels är det ofta problem med att få in rätt underlag i rätt tid från arbetsgivarna.

I juni beslutade regeringen att införa ett tillfälligt stöd på 100 miljoner kronor till a-kassorna i syfte att förhindra långa handläggningstider och därmed tider utan ersättning för personer som har blivit arbetslösa. Det tillfälliga stödet fördelades enligt ett förslag från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och betalades ut av Arbetsförmedlingen.

Vänsterpartiet kan konstatera att handläggningstiderna i många fall fortfarande är mycket långa, trots regeringens tillfälliga stöd. De långa väntetiderna drabbar enskilda arbetssökande mycket hårt. Många har varit tvungna att tömma sina sparkonton eller låna pengar av släkt och vänner för att ha råd med mat och hyra. Det är inte värdigt ett modernt välfärdsland som Sverige. Det är uppenbart att det krävs ytterligare åtgärder från regeringens sida för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna och göra det möjligt för arbetslösa att få ersättning i rimlig tid.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka ytterligare åtgärder, utöver de redan vidtagna, är ministern beredd att vidta för att minska de långa handläggningstiderna hos a-kassorna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:919 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på fråga 2020/21:919 av Ali Esbati (V) A-kassornas långa handläggningstider

Ali Esbati har frågat mig vilka ytterligare åtgärder, utöver de redan vidtagna, jag är beredd att vidta för att minska de långa handläggningstiderna hos a-kassorna.

Under Coronapandemin har handläggningstiderna hos vissa arbetslöshetskassor ökat. Många har fått vänta oacceptabelt länge på att få sin arbetslöshetsersättning. Förutsättningarna under 2020 har varit exceptionella men det ligger i arbetslöshetskassornas ansvar att kunna skala upp sin organisation för att hantera fler ersättningssökande när arbetslösheten stiger.

Som Ali Esbati påpekar kan det ibland ta lång tid att få in samtliga underlag som är nödvändiga för att arbetslöshetskassorna ska göra sin bedömning, särskilt om uppgifter behöver inhämtas från flera arbetsgivare. Regeringen vill göra om regelverket så att arbetslöshetsförsäkringen baseras på inkomster istället för arbetad tid. Det bedöms kunna leda till att handläggningen för arbetslöshetskassorna förenklas. Det innebär dock en förändring av arbetslöshetsförsäkringen i grunden som tar tid att genomföra.

Det är arbetslöshetskassorna som ansvarar för handläggningen, och att kunna skala upp sin organisation för att kunna hantera fler ansökningar. Arbetsmarknaden hamnade dock snabbt i ett exceptionellt läge i våras. Därför föreslog regeringen, i Vårändringsbudgeten, om 100 miljoner kronor i tillfälligt bidrag till arbetslöshetskassorna för att undvika långa handläggningstider och därmed tid utan ersättning för dem som blivit arbetslösa. Fördelningen har gjorts för att få så stor positiv påverkan på deras samlade handläggningstider som möjligt.

Det är Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) som har ansvar för tillsyn över arbetslöshetsförsäkringen. Om handläggningstiderna blir för långa kan IAF inleda tillsyn av arbetslöshetskassan. Det har de gjort, IAF har riktat kritik mot Alfa-kassan för de långa handläggningstiderna. IAF har även ett pågående tillsynsärende mot Alfa-kassan, Småföretagarnas a-kassa och Hotell och restauranganställdas a-kassa.

Vi behöver även dra lärdom inför framtiden så att kommande uppgångar eller kriser kan mötas på ett bättre sätt.

Regeringen följer utvecklingen noga.

Stockholm den 16 december 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.