Hållbarhetsstyrning inom bolagsrätten

Skriftlig fråga 2020/21:876 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 12 november 2020 presenterades EU-kommissionens arbetsprogram 2021 i civilutskottet, och utskottet hade möjlighet att göra ett yttrande till utrikesutskottet om programmet. Där ingår förslag om direktiv om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag. Detta menade varken utskottet i sin helhet eller Sverigedemokraterna borde prioriteras.

I programmet ingår även förslag om direktiv om hållbar bolagsstyrning, något som Sverigedemokraterna inlämnade avvikande mening om. Det är riskabelt med ytterligare reglering på EU-nivå när det gäller hållbarhetsarbete i svenska företag. Dessa bör själva avgöra hur hållbarhetsfrågor ska hanteras i den egna verksamheten.

Synen på bolagsstyrning där EU-kommissionen vill att medlemmarna ska ändra i bolagsrätten för ökad hållbar styrning av bolag kritiseras av Svenskt Näringsliv och av svenska investerare. Man menar att det finns risk för att europeiska företag får mindre tillgång till riskkapital och att företagens incitament till att genomföra hållbara investeringar kommer att undermineras. Kritik riktas även mot den utredning EU-kommissionen lutat sig mot gällande förslaget om hållbarhetsstyrning, som man menar är undermålig. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad anser ministern och regeringen om EU-kommissionens förslag om hållbarhetsstyrning inom bolagsrätten, sett i ljuset av den nu framkomna kritiken från svenska investerare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:876 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:876 av Mikael Eskilandersson (SD)
Hållbarhetsstyrning inom bolagsrätten

Mikael Eskilandersson har frågat mig vad jag och regeringen anser om EU-kommissionens förslag om hållbarhetsstyrning inom bolagsrätten, sett i ljuset av den nu framkomna kritiken från svenska investerare.

Den utredning som Mikael Eskilandersson nämner i sin fråga är en av två studier på området som EU-kommissionen har lanserat under året. Studien om ledningens skyldigheter och hållbar bolagsstyrning publicerades i juli. Den andra studien, som publicerades i februari, rör tillbörlig aktsamhet i globala leverantörskedjor, även kallat Human Rights Due Diligence.

Kommissionen har nu inlett en konsultation om hållbar bolagsstyrning baserad på de två studierna. Konsultationen avslutas i februari nästa år. Arbetet med att analysera konsultationen pågår i Regeringskansliet. Som en del i det arbetet hölls i slutet av november ett samrådsmöte med representanter från företag, fackföreningar, näringslivsorganisationer, civilsamhälle och vissa myndigheter.

Kommissionen har aviserat att ett förslag till ett EU-gemensamt regelverk som omfattar såväl ledningens skyldigheter och hållbar bolagsstyrning som tillbörlig aktsamhet i globala leverantörskedjor kommer att presenteras under andra kvartalet 2021. Riksdagen har genom överläggning i arbetsmarknadsutskottet i oktober gett stöd för ett EU-rättsligt ramverk gällande tillbörlig aktsamhet, dvs Human Rights Due Diligence. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen när det blir dags att förankra Sveriges ståndpunkt i fråga om hållbar bolagsstyrning.

Stockholm den 16 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.